DIO SANKCIJA

Microsoft ukida 50 cloud usluga u Rusiji

Microsoft ukida 50 cloud usluga u Rusiji
Pixabay

Microsoft je najavio da će ograničiti pristup za svojih 50 cloud usluga u Rusiji s krajem ožujka, objavili su predstavnici ruske tvrtke Softline pozivajući se na službene izvore iz američke kompanije.

Iako su određene sankcije već postojale, ovaj put u Microsoftu tvrde da "idu do kraja". Također, navodi Softline, zbog ograničene funkcionalnosti, blokada će imati utjecaj dalje od tih cloud usluga. Primjerice, na lokalni softver, za koji će licencni ključevi biti deaktivirani.

U najvećem dijelu popis blokiranih usluga sadrži korporativne aplikacije kao one za upravljanje poslovnim procesima (BizTalk Server), korporativno računovodstvo (Dynamics 365, Dynamics AX, Dynamics NAV), automatizaciju (Power Automate, PowerShell, AKS Edge Essentials), poslovnu analizu (Power BI) i upravljanje projektima (Project), za upravljanje IT okruženjem (System Center), suradnju (SharePoint, Office SharePoint Server, Duet Microsoft/SAP) i za mala i srednja poduzeća (Small Business Server Essentials), za usluge praćenja (Systems Center Operations Manager) i za zaposlenike (Viva, Glint), planiranje resursa poduzeća (Dynamic) i upravljanje krajnjim točkama (Intune) za upravljanje digitalnim identitetom (Forefront Identity Manager, Forefront TMG, Forefront UAG).

Na popisu su i aplikacije za razvoj, poput dizajnera aplikacija Power Appsa, kreatora interaktivnih alata Power Virtual Agenta, aplikacija za izradu obrazaca za unos podataka InfoPatha, programskog paketa za programere i dizajnere Expression Studija, softvera za razvoj obrazaca za unos podataka (InfoPath, Office InfoPath Forms Server), platforme za izradu Xamarin aplikacija te grafičkog uređivača Office Visija.

Veliku udarac je i činjenica da će biti ograničen pristup okruženju za razvoj programa Visual Studio, kao i Visual C++ te Visual Studio Code.

Bit će blokiran i pristup za Excel, Microsoft 365, Microsoft Teams, OneDrive pohrani, Azure cloud platformi, skupu rješenja - Azure Stack, Azure DevOps Server, Azure HPC, Azure Private 5G Core i Azure Stack HCI. Isto će vrijediti i za izdavački sustav Publisher. Suspendirat će se i softver koji je na ovaj ili onaj način povezan s bazama podataka, kao Access DBMS i SQL Server, Microsoft Data Access Components...

Microsoft će ograničiti Rusima pristup LinkedInu i svim povezanim uslugama koje ga se tiču, kao LinkedIn Sales Navigator. Bit će ograničen i Windows Media Player, AI asistent Copilot, Commerce Server...

Američka kompanija je prvotno namjeravala 20. ožujka obustaviti pristup proizvodima u cloudu, kao i podacima, ali je Andrej Blagorazumov, potpredsjednik Softlinea, uspio ispregovarati da se to ne učini prije kraja ožujka.

Ujedno, Microsoft ne planira onemogućiti pojedinačne proizvode. Naime, ograničenja su povezana s 12. paketom sankcija Europske unije protiv Rusije od 19. prosinca 2023.