UNAZAD PET GODINA

Medijski divovi na sadržaj potrošili gotovo 445 milijardi dolara

Medijski divovi na sadržaj potrošili gotovo 445 milijardi dolara
Depositphotos

Brojke donose Statista i MoffetNathanson, a zorno prikazuju koliko se platforme poput Netflixa, Applea, Amazona, Hulua, Disneyja... okreću potrošnji na sadržaj.

Platforme za streaming videosadržaja moraju imati originalnu i ekskluzivnu ponudu kako bi u iznimno konkurentskom okruženju uspjele privlačiti nove korisnike te samim time i prihode. U te svrhe su najveći unutar industrije od 2019. potrošili gotovo 445 milijardi američkih dolara.

Brojke donose Statista i MoffetNathanson, a zorno prikazuju koliko se platforme poput Netflixa, Applea, Amazona, Hulua, Disneyja... okreću potrošnji na sadržaj. Primjerice, još 2019. situacija je bila nešto manje kompetitivna, a nije bilo ni pandemije pa se potrošilo "samo" 96,8 milijardi dolara.

U 2020. bilo je još slabije, "samo" 95,1 milijardi dolara. Ali, s krajem 2020. i karantenama diljem svijeta, streaming platforme postale su popularnije nego ikad prije. I potrebnije jer ljudi su tražili načine kako "ubiti" vrijeme dok su u svojim domovima. Zato se potrošilo 118,4 milijardi dolara.

Naravno, izraženije trošenje znači više sadržaja, kako onog popularnog poput Seinfelda ili Prijatelja, tako i originalnog kao Zmajeva kuća ili Gospodar prstenova, između ostalih. Naravno, pregršt je sadržaja koji je manje zvučan, ali iznimno kvalitetan i popularan.

Zbog toga je u 2022. potrošeno 134,6 milijardi dolara, a u ovoj se godini prognozira da će potrošnja dosegnuti 136,4 milijardi dolara. Najveći imaju najveće mogućnosti i ne žele ih se odreći. Također, zbog sve veće potrošnje raste i cijena pretplate, gube se neke mogućnosti kao dijeljenje korisničkih računa, lozinki, a i uvode se oglasi.

Sve je to posljedica određenog zasićenja i sasvim sigurno će s vremenom doći do promjena na tržištu, revolucionarnih kao one kad se pojavio Netflix i "pomeo" apsolutno sve novim principom rada. Dok se to ne dogodi, veliki će se ponašati kao veliki.

Primjerice, u prošloj godini je NBC potrošio 21,3 milijardu dolara na sadržaj, a u ovoj bi trebao 21,2 milijardu. Walt Disney je potrošio 19,6 milijardi, a toliko bi trebao i ove. Warner Bros je na 17,8 milijardi iz prošle i 16,7 milijardi u ovoj, baš kao što je Netflix kroz obje godine. Paramount je potrošio 15,2 milijardi i ove bi trebao 14,6 milijardi, Amazon bi trebao potrošiti 8,6 milijardi, što je 1,3 milijardu više nego u 2022. Apple bi pak trebao potrošiti 6,7 milijardi, 800 milijuna više nego 2022. Listu zatvara Fox s 3,8 milijardi za 2023., 700 milijuna više nego u 2022.