Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Microsoft i dalje uvjerljivo dominira na tržištu osobnih računala, ali istraživanja pokazuju da je glavni igrač u cloudu Linux! Riječ je o serverima i uslugama koje se nude uz njih jer se trenutno Linux pokazuje kao najkvalitetnije rješenje i tvrtke se odlučuju za njega.

Točnije, ukoliko gledamo odnos ove i prošle godine, Linux vodi u razvoju aplikacija i trenutno su na 79 posto, dok su prošle godine bili na 65 posto. Microsoft je pak uspio razviti 36 posto, a prošle godine 45 posto, što jasno pokazuje da pad od devet posto u godinu dana.

A najzanimljivije od svega jest što se istraživanje provelo samo među najbogatijim tvrtkama svijeta, a to su one koje imaju minimalno 500 zaposlenih i najmanje 500 milijuna američkih dolara prihoda na godišnjoj razini. Dakle, Linux se pozicionirao u elitnom društvu, koje je uvijek bilo naklonjenije Microsoftu.

Točnije, riječ je o tvrtkama kao Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Bristol-Myers Squibb, NTT, Deutsche Bank, DreamWorks, ADP, Bank of New York, NYSE, NASDAQ, Goodrich, MetLife i AIG. Kad takva imena odluče investirati u nekoga, budućnost izgleda lijepo jer teško da bi takvi igrači željeli da im investicija propadne ili ne bude dovoljno profitabilna.

Uspjeh Linuxa je jednostavan, čak 78 posto ispitanih je naglasilo kako je superioran po pitanju tehničkih detalja, što znači da je moćniji u globalu, brži, ali i sigurniji od konkurencije. No ono što je najbitnije, troškovi održavanja su niži i zato se tvrtke još radije odlučuju na Linux.

Zna se da je cloud budućnost i pozicionirati se ovako uvjerljivo na tom segmentu tržišta je više nego bitno. I jako je zabrinjavajuće za Microsoft da unatoč silnom trudu i ulaganjima nije postigao napredak koji je želio. Dapače, više nego snažno su pali u odnosu na period otprije godinu dana.

Još iz kategorije

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.