Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Microsoft i dalje uvjerljivo dominira na tržištu osobnih računala, ali istraživanja pokazuju da je glavni igrač u cloudu Linux! Riječ je o serverima i uslugama koje se nude uz njih jer se trenutno Linux pokazuje kao najkvalitetnije rješenje i tvrtke se odlučuju za njega.

Točnije, ukoliko gledamo odnos ove i prošle godine, Linux vodi u razvoju aplikacija i trenutno su na 79 posto, dok su prošle godine bili na 65 posto. Microsoft je pak uspio razviti 36 posto, a prošle godine 45 posto, što jasno pokazuje da pad od devet posto u godinu dana.

A najzanimljivije od svega jest što se istraživanje provelo samo među najbogatijim tvrtkama svijeta, a to su one koje imaju minimalno 500 zaposlenih i najmanje 500 milijuna američkih dolara prihoda na godišnjoj razini. Dakle, Linux se pozicionirao u elitnom društvu, koje je uvijek bilo naklonjenije Microsoftu.

Točnije, riječ je o tvrtkama kao Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Bristol-Myers Squibb, NTT, Deutsche Bank, DreamWorks, ADP, Bank of New York, NYSE, NASDAQ, Goodrich, MetLife i AIG. Kad takva imena odluče investirati u nekoga, budućnost izgleda lijepo jer teško da bi takvi igrači željeli da im investicija propadne ili ne bude dovoljno profitabilna.

Uspjeh Linuxa je jednostavan, čak 78 posto ispitanih je naglasilo kako je superioran po pitanju tehničkih detalja, što znači da je moćniji u globalu, brži, ali i sigurniji od konkurencije. No ono što je najbitnije, troškovi održavanja su niži i zato se tvrtke još radije odlučuju na Linux.

Zna se da je cloud budućnost i pozicionirati se ovako uvjerljivo na tom segmentu tržišta je više nego bitno. I jako je zabrinjavajuće za Microsoft da unatoč silnom trudu i ulaganjima nije postigao napredak koji je želio. Dapače, više nego snažno su pali u odnosu na period otprije godinu dana.

Još iz kategorije

U Zagrebu predstavljena usluga Uber Comfort - prva u Europi s opcijom vožnje bez razgovora

U Zagrebu predstavljena usluga Uber Comfort - prva u Europi s opcijom vožnje bez razgovora

16.10.2019. komentiraj

Uber je u Zagrebu predstavio dvije dodatne usluge – Comfort i XL koje će omogućiti korisnicima da odaberu vozila više klase ili vozila s više prostora. U sklopu usluge Comfort, korisnici u Zagrebu će prvi put u Europi imati opciju korisničkih preferencija, što znači da će unutar aplikacije putnici vozaču unaprijed moći napomenuti žele li vožnju bez razgovora te preferiraju li višu ili nižu temperaturu unutar vozila.

Ulazak u non-core poslovanje uz partnere strateška odrednica HT-a

Ulazak u non-core poslovanje uz partnere strateška odrednica HT-a

16.10.2019. komentiraj

Nedavno je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom zajedno s najjačom domaćom bankom Zagrebačkom bankom tržištu predstavio svoj projekt bankarske ulusge nazvane Telekom bankarstvo o kojem smo  razgovarali s Goranom Lončarićem iz HT-a koji ističe kako njihovo rješenje pruža fleksibilnost za nove korisnike, a za postojeće unutar mobilne aplikacije donosi nove funkcionalnost.

Settle uveo plaćanje mobilnim telefonom kod prvih trgovaca u Zagrebu

Settle uveo plaćanje mobilnim telefonom kod prvih trgovaca u Zagrebu

15.10.2019. komentiraj

Aplikacijom Settle, koja je od početka srpnja dostupna u Hrvatskoj, od danas je moguće platiti kod trgovaca i ugostitelja. Settle je europska aplikacija za mobilno plaćanje i prijenos novca, izgrađena na platformi norveške tvrtke Auka, koja je dokazana u praksi te je ostvarila velik uspjeh u nordijskim zemljama. Hrvatska je bila prvo tržište na kojemu je Auka predstavila Settle, novu aplikaciju za mobilno plaćanje koja će uskoro biti dostupna i u drugim europskim zemljama, a korisnici su dosad mogli osloniti na Settle kako bi brzo, jednostavno poslali novac prijateljima i rodbini.