Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Microsoft i dalje uvjerljivo dominira na tržištu osobnih računala, ali istraživanja pokazuju da je glavni igrač u cloudu Linux! Riječ je o serverima i uslugama koje se nude uz njih jer se trenutno Linux pokazuje kao najkvalitetnije rješenje i tvrtke se odlučuju za njega.

Točnije, ukoliko gledamo odnos ove i prošle godine, Linux vodi u razvoju aplikacija i trenutno su na 79 posto, dok su prošle godine bili na 65 posto. Microsoft je pak uspio razviti 36 posto, a prošle godine 45 posto, što jasno pokazuje da pad od devet posto u godinu dana.

A najzanimljivije od svega jest što se istraživanje provelo samo među najbogatijim tvrtkama svijeta, a to su one koje imaju minimalno 500 zaposlenih i najmanje 500 milijuna američkih dolara prihoda na godišnjoj razini. Dakle, Linux se pozicionirao u elitnom društvu, koje je uvijek bilo naklonjenije Microsoftu.

Točnije, riječ je o tvrtkama kao Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Bristol-Myers Squibb, NTT, Deutsche Bank, DreamWorks, ADP, Bank of New York, NYSE, NASDAQ, Goodrich, MetLife i AIG. Kad takva imena odluče investirati u nekoga, budućnost izgleda lijepo jer teško da bi takvi igrači željeli da im investicija propadne ili ne bude dovoljno profitabilna.

Uspjeh Linuxa je jednostavan, čak 78 posto ispitanih je naglasilo kako je superioran po pitanju tehničkih detalja, što znači da je moćniji u globalu, brži, ali i sigurniji od konkurencije. No ono što je najbitnije, troškovi održavanja su niži i zato se tvrtke još radije odlučuju na Linux.

Zna se da je cloud budućnost i pozicionirati se ovako uvjerljivo na tom segmentu tržišta je više nego bitno. I jako je zabrinjavajuće za Microsoft da unatoč silnom trudu i ulaganjima nije postigao napredak koji je želio. Dapače, više nego snažno su pali u odnosu na period otprije godinu dana.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.