Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Linux u poslovnom okruženju nastavlja s rastom i sve više istiskuje Windows

Microsoft i dalje uvjerljivo dominira na tržištu osobnih računala, ali istraživanja pokazuju da je glavni igrač u cloudu Linux! Riječ je o serverima i uslugama koje se nude uz njih jer se trenutno Linux pokazuje kao najkvalitetnije rješenje i tvrtke se odlučuju za njega.

Točnije, ukoliko gledamo odnos ove i prošle godine, Linux vodi u razvoju aplikacija i trenutno su na 79 posto, dok su prošle godine bili na 65 posto. Microsoft je pak uspio razviti 36 posto, a prošle godine 45 posto, što jasno pokazuje da pad od devet posto u godinu dana.

A najzanimljivije od svega jest što se istraživanje provelo samo među najbogatijim tvrtkama svijeta, a to su one koje imaju minimalno 500 zaposlenih i najmanje 500 milijuna američkih dolara prihoda na godišnjoj razini. Dakle, Linux se pozicionirao u elitnom društvu, koje je uvijek bilo naklonjenije Microsoftu.

Točnije, riječ je o tvrtkama kao Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Bristol-Myers Squibb, NTT, Deutsche Bank, DreamWorks, ADP, Bank of New York, NYSE, NASDAQ, Goodrich, MetLife i AIG. Kad takva imena odluče investirati u nekoga, budućnost izgleda lijepo jer teško da bi takvi igrači željeli da im investicija propadne ili ne bude dovoljno profitabilna.

Uspjeh Linuxa je jednostavan, čak 78 posto ispitanih je naglasilo kako je superioran po pitanju tehničkih detalja, što znači da je moćniji u globalu, brži, ali i sigurniji od konkurencije. No ono što je najbitnije, troškovi održavanja su niži i zato se tvrtke još radije odlučuju na Linux.

Zna se da je cloud budućnost i pozicionirati se ovako uvjerljivo na tom segmentu tržišta je više nego bitno. I jako je zabrinjavajuće za Microsoft da unatoč silnom trudu i ulaganjima nije postigao napredak koji je želio. Dapače, više nego snažno su pali u odnosu na period otprije godinu dana.

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.