Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

Foto: DepositPhotos

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Istraživanje o takvom stanju u Sjevernoj Americi i Europi napravila je Flexera, a ispitala je 303 izvršnih direktora u IT sektoru, koji su na čelu kompanija s minimalno dvije tisuće zaposlenih. Saznanja su više nego zanimljiva jer dok se 8,2 posto ukupnih prihoda korporacija u prosjeku troši na IT, kod onih s deset tisuća ili više zaposlenih se troši u prosjeku osjetno više - 9,3 posto ukupnih prihoda.

Također, 65 posto ispitanih planira povećanje potrošnje na Amazon Web Services (AWS), dok ih samo 12 posto planira smanjiti potrošnju u istom tom smjeru. Njih pak 13 posto smanjuje potrošnju na Microsoftove usluge, a njih 57 posto planira je povećati. Istovremeno, nitko ne namjerava smanjiti potrošnju na ServiceNow i Salesforce, ali njih 50 posto namjerava je povećati. Kad je SAP u pitanju, njih 38 posto povećat će potrošnju, a 14 posto smanjiti. Od ostalih pobjednika po pitanju povećanja potrošnje, tu su još Workday, VMware i Red Hat.

Gubitnici su pak Oracle i IBM jer dok će se za prvospomenutog smanjivati potrošnja kod 30 posto ispitanih, povećat će se kod njih 23 posto. Kad je u pitanju IBM, smanjit će potrošnju njih 25 posto, a povećat će je njih 20 posto. Dakle, nije drastično, posebno ukoliko dođe do osjetnog povećanja potrošnje i gubitak tih nekoliko posto onih korporacija koje smanjuju potrošnju možda se neće toliko ni osjetiti u konačnici.

Još iz kategorije

Hibridni rad, pandemija ostavili posljedice koje sada treba znati riješiti

Hibridni rad, pandemija ostavili posljedice koje sada treba znati riješiti

28.07.2021.

Gotovo polovica (41%) radne populacije razmišlja o drastičnoj promjeni karijere u sljedećih godinu dana. Ovaj značajan podatak stiže iz najnovijeg Microsoftovog izvješća Work Trend Index, istraživanja koje prikuplja informacije i povratne informacije od 30.000 zaposlenih širom svijeta te putem virtualnih kanala Microsofta 365 i LinkedIna. Ako ste poslovni lider, možda se pitate zašto.

ENT zabilježio snažan rast dobiti 190 posto, ali i prihoda 5 posto

ENT zabilježio snažan rast dobiti 190 posto, ali i prihoda 5 posto

28.07.2021.

Poslovni rezultati Ericsson Nikole Tesle pokazuju odlično poslovanje u prvom polugodištvu 2021. godine jer su prihodi od prodaje dosegli iznose 1,014 milijardi kuna i 5 posto su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto dobit iznosi 154,3 milijuna kuna što je 105,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok  bruto marža bilježi porast na 15,2 posto odnosno viša je za 7,4 postotnih poena. Neto dobit iznosi 101,4 milijuna kuna što je porast od 190 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Rast online trgovina gura cijelo tržište

Rast online trgovina gura cijelo tržište

25.07.2021.

Tradicija je out, a digitalizacija je in i polako postaje jedini razuman način poslovanja u tvrtkama svih sektora. Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.