Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

Foto: DepositPhotos

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Istraživanje o takvom stanju u Sjevernoj Americi i Europi napravila je Flexera, a ispitala je 303 izvršnih direktora u IT sektoru, koji su na čelu kompanija s minimalno dvije tisuće zaposlenih. Saznanja su više nego zanimljiva jer dok se 8,2 posto ukupnih prihoda korporacija u prosjeku troši na IT, kod onih s deset tisuća ili više zaposlenih se troši u prosjeku osjetno više - 9,3 posto ukupnih prihoda.

Također, 65 posto ispitanih planira povećanje potrošnje na Amazon Web Services (AWS), dok ih samo 12 posto planira smanjiti potrošnju u istom tom smjeru. Njih pak 13 posto smanjuje potrošnju na Microsoftove usluge, a njih 57 posto planira je povećati. Istovremeno, nitko ne namjerava smanjiti potrošnju na ServiceNow i Salesforce, ali njih 50 posto namjerava je povećati. Kad je SAP u pitanju, njih 38 posto povećat će potrošnju, a 14 posto smanjiti. Od ostalih pobjednika po pitanju povećanja potrošnje, tu su još Workday, VMware i Red Hat.

Gubitnici su pak Oracle i IBM jer dok će se za prvospomenutog smanjivati potrošnja kod 30 posto ispitanih, povećat će se kod njih 23 posto. Kad je u pitanju IBM, smanjit će potrošnju njih 25 posto, a povećat će je njih 20 posto. Dakle, nije drastično, posebno ukoliko dođe do osjetnog povećanja potrošnje i gubitak tih nekoliko posto onih korporacija koje smanjuju potrošnju možda se neće toliko ni osjetiti u konačnici.

Još iz kategorije

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

04.07.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa postavila je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine milijuna počeli su raditi aktivno na daljinu, što su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale iskoristiti kako bi uštedjele. Što se zaposlenima u IT sektoru ne sviđa.

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka MKPS osnažila je tim dolaskom Ružice Gelo, stručnjakinje s više od 20 godina profesionalnog iskustva u područjima EU integracija i politika, objavili su iz ove konzultantske tvrtke. Profesionalnu karijeru započela je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, gdje je nakon podrške pregovorima o pristupanju Hrvatske Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, imenovana za voditeljicu odjela za EU i trgovinsku integraciju.

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

03.07.2020. komentiraj

Najnovija analiza Tenderi.hr o stanju na domaćem IT tržištu kada je riječ javnim nabavama pokazuje kako je ukupna vrijednost tendera za koje je sklopljen ugovor u lipnju bila 318,77 milijuna kuna, a ugovoreno je od toga iznosa 303,13 milijuna kuna.