Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

Foto: DepositPhotos

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Istraživanje o takvom stanju u Sjevernoj Americi i Europi napravila je Flexera, a ispitala je 303 izvršnih direktora u IT sektoru, koji su na čelu kompanija s minimalno dvije tisuće zaposlenih. Saznanja su više nego zanimljiva jer dok se 8,2 posto ukupnih prihoda korporacija u prosjeku troši na IT, kod onih s deset tisuća ili više zaposlenih se troši u prosjeku osjetno više - 9,3 posto ukupnih prihoda.

Također, 65 posto ispitanih planira povećanje potrošnje na Amazon Web Services (AWS), dok ih samo 12 posto planira smanjiti potrošnju u istom tom smjeru. Njih pak 13 posto smanjuje potrošnju na Microsoftove usluge, a njih 57 posto planira je povećati. Istovremeno, nitko ne namjerava smanjiti potrošnju na ServiceNow i Salesforce, ali njih 50 posto namjerava je povećati. Kad je SAP u pitanju, njih 38 posto povećat će potrošnju, a 14 posto smanjiti. Od ostalih pobjednika po pitanju povećanja potrošnje, tu su još Workday, VMware i Red Hat.

Gubitnici su pak Oracle i IBM jer dok će se za prvospomenutog smanjivati potrošnja kod 30 posto ispitanih, povećat će se kod njih 23 posto. Kad je u pitanju IBM, smanjit će potrošnju njih 25 posto, a povećat će je njih 20 posto. Dakle, nije drastično, posebno ukoliko dođe do osjetnog povećanja potrošnje i gubitak tih nekoliko posto onih korporacija koje smanjuju potrošnju možda se neće toliko ni osjetiti u konačnici.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji

21.11.2019. komentiraj

Najveći operator mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj Hrvatski Telekom i GEN-I, slovenska energetska kompanija, koja je predvodnik na području zelene transformacije u regiji, danas su sklopili ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Nasljednici žele upravljati tvrtkama

Nasljednici žele upravljati tvrtkama

21.11.2019. komentiraj

Generacija nasljednika vlasnika obiteljskih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi (SIE) želi se u većoj mjeri uključiti u poslovanje svojih tvrtki, zaključak je ovogodišnjeg izdanja PwC-ovog istraživanja stavova generacije nasljednika vlasnika obiteljskih poduzeća pod nazivom NextGen Survey. Trenutačno ih je 53 % aktivno uključeno u aktivnosti svojih tvrtki, što je manje od globalnog prosjeka (70 %), ali razina uključenosti raste i doseći će 76 % u budućnosti. 47 % ispitanih očekuje do 2025. godine imati ulogu izvršnog direktora, a 33 % očekuje biti većinski dioničari.

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

20.11.2019. komentiraj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uz ministra državne imovine Marija Banožića te člana Uprave i direktora Odašiljača i veza Mate Botice svečano otvorio novu zgradu OIV-a u Osijeku.