INFOGRAFIKA: Naftne kompanije masno zaradile na povećanju cijena goriva

INFOGRAFIKA: Naftne kompanije masno zaradile na povećanju cijena goriva
DepositPhotos

Cijene goriva proteklih su tjedana i mjeseci rasle nevjerojatnom brzinom te dovele do glavobolja svih osim čelnika naftnih kompanija koje ostvaruju profit i time zapravo izazivaju gnjev sa svih strana.

Primjerice, BP se pohvalio trostrukim rastom profita u drugom kvartalu, ako se usporedi s onim prošle godine. Odnosno, radi se o 9,3 milijardi američkih dolara, što je i najbolji rezultat unazad 14 godina. Zanimljivo, prije 14 godina također je bila kriza u kojoj su cijene goriva rasle.

Ali, BP je slabašan u odnosu na Exxon i njegovih 17,9 milijardi dolara profita, što je 13,2 milijarde više nego prije godinu dana u isto vrijeme. Chevron je pak stigao do 11,6 milijardi u odnosu na 3,1 milijardi iz prošle godine. Shell je s 5,5 milijardi "skočio" na 11,5 milijardi, Total s 3,5 milijarde na 5,7 milijardi i Repsol sa 700 milijuna na 2,7 milijarde dolara.

Iako sve to djeluje enormno, treba znati da se BP odrekao udjela u ruskom Rosfnetu i to ga je koštalo 25 milijardi dolara. Uz to, ponuda je izostankom Rusije slabija pa se postojeće gorivo prodaje po višim cijenama. I donosi veliku zaradu naftnim kompanijama.