INFOGRAFIKA: iPhone i servisi su motor koji inicira potražnju i za svim ostalim Appleovim proizvodima

INFOGRAFIKA: iPhone i servisi su motor koji inicira potražnju i za svim ostalim Appleovim proizvodima
DepositPhotos

Appleovo poslovanje ovisi o iPhoneu i to nije tajna, bez obzira što je neposredno nakon prvih značajnijih uspjeha tog uređaja Steve Jobs izjavio da kompanija mora imati tri proizvoda na kojima će se temeljiti njeni rezultati.

No, teško da je mogao očekivati kako će iPhone donositi toliko novca i biti toliko moćan da "gura" druge usluge i proizvode unutar kompanije, koji se direktno vežu za njega. Primjer su upravo Services ili usluge u direktnom prijevodu.

Dok je iPhone donio u drugom kvartalu ove godine Appleu 40,7 milijardi američkih dolara prihoda i time nadmašio prošlogodišnjih 39,6 milijardi, Services su donijele 19,6 milijardi u odnosu na 17,5 milijardi.

Na trećem mjestu po prihodima su nosivi uređaji, Home i Accessories s 8,1 milijardi, što je 700 milijuna dolara slabije nego prošle godine. Mac je donio također 800 milijuna manje i zaustavio se na 7,4 milijardi, a iPad je poslovao s 200 milijuna dolara slabijim rezultatom i Appleu donio 7,2 milijardi.

U konačnici, očekuje se da bi na kraju fiskalne godine Apple prvi put u povijesti mogao premašiti stotinu milijardi dolara profita jer nakon trećeg fiskalnog kvartala je na 79,1 milijardi.