ICT usluge i zelena, digitalna transformacija rješenja su za oporavak i razvoj gospodarstva

ICT usluge i zelena, digitalna transformacija rješenja su za oporavak i razvoj gospodarstva

Nestabilna tržišna situacija tijekom posljednjih godina uzrokovana pandemijom, poremećajima u lancima opskrbe te globalnim političkim odnosima, utjecala je na promjenu poslovnih strategija i planova. Digitalna transformacija postala je ključna za uspješnu prilagodbu na promjene, bez obzira na veličinu, sektor ili lokaciju kompanija.

Tako su i ICT rješenja postala neizostavan dio poslovanja i preduvjet rasta jer unapređuju produktivnost, potiču inovacije i osiguravaju kontinuitet poslovanja. Također, vidljiv je i značajan utjecaj EU fondova te okretanje javnog sektora i gradova zelenim rješenjima u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom 2030. Europska komisija već dugo promiče digitalnu transformaciju kako bi poboljšala gospodarsku konkurentnost, istovremeno prepoznajući da digitalizacija može pridonijeti ciljevima održivosti.

U A1 Hrvatska uspjeli smo zadržati stabilne trendove zahvaljujući digitaliziranom poslovanju i brzom odgovoru na potrebe privatnih i poslovnih korisnika. Kao veliki potrošač električne energije, telekomunikacijski sektor posebno je izložen vanjskim utjecajima. Uz uštede u operativnom poslovanju, odlučili smo investirati tamo gdje smo procijenili da ulaganja mogu donijeti najveću vrijednost. Vlastitim sredstvima i uz pomoć EU fondova nastavljamo ambiciozno graditi najveću optičku mrežu kako u urbanim, tako i u ruralnim krajevima. Cilj nam je da u narednom razdoblju dva od tri kućanstva u Hrvatskoj ima pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži. Uz to, sredinom 2023. planiramo imati 90 postotno pokrivanje Hrvatske 5G mrežom.

Pametnim rješenjima koja na krilima digitalne i zelene tranzicije potiču rast u javnom i privatnom sektoru prilagođavamo se modernim potrebama poslovnih korisnika. A1 Hrvatska tako nudi velik broj IoT rješenja, poput pametnih brojila, mjerenja kakvoće zraka, pametnijeg upravljanja otpadom, pametnog parkinga i drugih. Sva ta rješenja umanjuju emisije CO2 i donose značajne uštede gradovima i kompanijama. Prednosti naših usluga prepoznali su i privatni korisnici, posebno MOZAIK ponudu i povezivanje fiksnih te mobilnih usluga. S više od 855 tisuća povezanih usluga, korisnici su tijekom godine ostvarili ukupno 115 milijuna kuna popusta na svojim računima.

U planiranju i izgradnji naše mobilne i fiksne mreže posebno vodimo brigu o korištenju najmodernije i ekološki prihvatljive tehnologije kako bismo kao dio A1 Telekom Austrija Grupe postigli ugljičnu neutralnost do 2030. godine. Upravo zato nabavljamo električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, opremamo bazne stanice solarnim panelima te instaliramo energetski učinkovite mrežne komponente. Do kraja 2024. na naše bazne stanice postavit ćemo 120 solarnih panela i 200 energetski visoko učinkovitih sustava za hlađenje. Ukupna vrijednost tog projekta je 2,2 milijuna eura od čega je 55% sufinancirano iz programa LIFE Europske unije. Solarnu stanicu imamo i na našem kampusu u Zagrebu.

Prateći aktualne industrijske trendove, uskladili smo najmoderniji i jedini u Hrvatskoj iz temelja izgrađeni podatkovni centar prema Tier III kriterijima UpTime instituta, te je dobio prestižni certifikat za sigurnost - PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). To znači da u njemu druge kompanije i financijske institucije na siguran način mogu obrađivati i pohranjivati platne transakcije vlasnika kartica.

Ostajemo i dalje pouzdan partner, poslovnim korisnicima za jednostavnije i efikasnije poslovanje kroz transformaciju te primjenu ICT i pametnih rješenja, a privatnim korisnicima s uslugama prilagođenim njihovim potrebama. Očekujemo i proinvesticijske mjere Vlade RH za održivost poslovanja i razvojnu perspektivu poduzeća, a time i cjelokupnog gospodarstva. Trendovi digitalizacije i transformacije korisničkog iskustva stavljaju upravo telekomunikacijska i ICT rješenja u fokus, a A1 Hrvatska ima odgovor sve zahtjeve korisnika.