HP tvornicama postavlja pravila protiv izrabljivanja radne snage

HP tvornicama postavlja pravila protiv izrabljivanja radne snage

Foto: Fotolia

Hewlett-Packard je posljednji u nizu velikih proizvođača potrošačke elektronike koji radi kontrolu svojih prekomorskih dobavljača zbog izrabljivanja radne snage.

HP je, prema navodima NY Timesa, svojim kineskim partnerima uručio nova pravila oko uporabe studenata i privremenih radnika.

Prema dostavljenim smjernicama, svi radnici trebaju raditi bez prisile i mogu otići bez negativnih posljedica. Sva lokalna pravila vezana za dobne granice radnika te broja radnih sati trebaju biti striktno poštovana. Studenti bi trebali raditi na projektima koja ulaze u sferu njihovog studija, te bi broj studenata trebao biti ograničen. Nadalje, smjernice navode da bi u tvornicama primarno trebali raditi stalno zaposleni djelatnici.

Tony Prophet, viši potpredsjednik HP-a u diviziji dobavljačkih operacija za svijet, rekao je da su usko surađivali sa vodećim kineskim dioničarima kako bi razvili nove smjernice za studente i privremene radnike kako bi osigurali najviše standarde za etičko upravljanje radnom snagom. HP je zatražio dobavljače da se smjernice odmah počnu upotrebljavati.

HP ima više od 1000 produkcijskih, te desetke tisuća ostalih dobavljača u svojem dobavljačkom lancu u više od 45 zemalja diljem svijeta. Jedan od njih je i Foxconn, za kojeg smo prošle godine imali priliku čuti u aferi sa Appleom, gdje su ustanovljeni loši radni uvjeti radnika koji osim nesigurnih radnih uvjeta su često imali radili prekomjerna radna vremena, no Foxconn je pristao na poboljšanje uvjeta rada.

Osim Hewlett-Packarda i Applea, slične kontrole je nedavno proveo i Samsung.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.