HP tvornicama postavlja pravila protiv izrabljivanja radne snage

HP tvornicama postavlja pravila protiv izrabljivanja radne snage

Foto: Fotolia

Hewlett-Packard je posljednji u nizu velikih proizvođača potrošačke elektronike koji radi kontrolu svojih prekomorskih dobavljača zbog izrabljivanja radne snage.

HP je, prema navodima NY Timesa, svojim kineskim partnerima uručio nova pravila oko uporabe studenata i privremenih radnika.

Prema dostavljenim smjernicama, svi radnici trebaju raditi bez prisile i mogu otići bez negativnih posljedica. Sva lokalna pravila vezana za dobne granice radnika te broja radnih sati trebaju biti striktno poštovana. Studenti bi trebali raditi na projektima koja ulaze u sferu njihovog studija, te bi broj studenata trebao biti ograničen. Nadalje, smjernice navode da bi u tvornicama primarno trebali raditi stalno zaposleni djelatnici.

Tony Prophet, viši potpredsjednik HP-a u diviziji dobavljačkih operacija za svijet, rekao je da su usko surađivali sa vodećim kineskim dioničarima kako bi razvili nove smjernice za studente i privremene radnike kako bi osigurali najviše standarde za etičko upravljanje radnom snagom. HP je zatražio dobavljače da se smjernice odmah počnu upotrebljavati.

HP ima više od 1000 produkcijskih, te desetke tisuća ostalih dobavljača u svojem dobavljačkom lancu u više od 45 zemalja diljem svijeta. Jedan od njih je i Foxconn, za kojeg smo prošle godine imali priliku čuti u aferi sa Appleom, gdje su ustanovljeni loši radni uvjeti radnika koji osim nesigurnih radnih uvjeta su često imali radili prekomjerna radna vremena, no Foxconn je pristao na poboljšanje uvjeta rada.

Osim Hewlett-Packarda i Applea, slične kontrole je nedavno proveo i Samsung.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

13.02.2019. komentiraj

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.