HP tvornicama postavlja pravila protiv izrabljivanja radne snage

HP tvornicama postavlja pravila protiv izrabljivanja radne snage

Foto: Fotolia

Hewlett-Packard je posljednji u nizu velikih proizvođača potrošačke elektronike koji radi kontrolu svojih prekomorskih dobavljača zbog izrabljivanja radne snage.

HP je, prema navodima NY Timesa, svojim kineskim partnerima uručio nova pravila oko uporabe studenata i privremenih radnika.

Prema dostavljenim smjernicama, svi radnici trebaju raditi bez prisile i mogu otići bez negativnih posljedica. Sva lokalna pravila vezana za dobne granice radnika te broja radnih sati trebaju biti striktno poštovana. Studenti bi trebali raditi na projektima koja ulaze u sferu njihovog studija, te bi broj studenata trebao biti ograničen. Nadalje, smjernice navode da bi u tvornicama primarno trebali raditi stalno zaposleni djelatnici.

Tony Prophet, viši potpredsjednik HP-a u diviziji dobavljačkih operacija za svijet, rekao je da su usko surađivali sa vodećim kineskim dioničarima kako bi razvili nove smjernice za studente i privremene radnike kako bi osigurali najviše standarde za etičko upravljanje radnom snagom. HP je zatražio dobavljače da se smjernice odmah počnu upotrebljavati.

HP ima više od 1000 produkcijskih, te desetke tisuća ostalih dobavljača u svojem dobavljačkom lancu u više od 45 zemalja diljem svijeta. Jedan od njih je i Foxconn, za kojeg smo prošle godine imali priliku čuti u aferi sa Appleom, gdje su ustanovljeni loši radni uvjeti radnika koji osim nesigurnih radnih uvjeta su često imali radili prekomjerna radna vremena, no Foxconn je pristao na poboljšanje uvjeta rada.

Osim Hewlett-Packarda i Applea, slične kontrole je nedavno proveo i Samsung.

Još iz kategorije

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

07.07.2020. komentiraj

Novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe postaje Neven Kaić koji je bogato menadžersko iskustvo stekao tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Bosch završio je 2019. fiskalnu godinu s oko 442 milijuna HRK (58.9 milijuna EUR) u konsolidiranoj prodaji te time zabilježio stabilan rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu. „Povećanje prodaje u 2019. godini uglavnom je rezultat našeg širokog portfelja inovativnih proizvoda, usredotočenosti na kupce i snažne timske suradnje među odjelima“, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2019. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je 65.

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

07.07.2020. komentiraj

Kakve aktivnosti provode hrvatske kompanije po pitanju digitalne transformacije, koji su im prioriteti u području tehnologije, organizacijske kulture, marketinga i edukacija te kakav utjecaj krize očekuju na buduće poslovne aktivnosti, neka su od pitanja na koja nastoji odgovoriti Digital Leadership istraživanje koje provodi revizorsko-konzultantska kompanija EY u suradnji s Algebra MBA studijem.