Hoće li se Huawei i Honor morati odreći svojih Kirin čipova zbog sankcija SAD-a?

Hoće li se Huawei i Honor morati odreći svojih Kirin čipova zbog sankcija SAD-a?

Foto: DepositPhotos

Huawei bi se uskoro mogao naći u još većim problemima zbog američkih sankcija no što se mislilo jer postoji mogućnost da ostane bez svojih Kirin procesorskih čipova! Bio bi to udarac ne samo za Huawei modele pametnih telefona, već i za modele njegove podružnice - Honor.

Naime, američko Ministarstvo trgovine ima nove restrikcije u smislu licenciranja za međunarodne organizacije koje koriste američki softver i tehnologiju u svojim proizvodima, što čini probleme za kineskog tehnolokog giganta. Poznato je da zbog američkih sankcija ne može koristiti proizvode i usluge američkih kompanija, a poslovanje američkih kompanija omogućava se samo uz posebne dozvole. Na njih se čeka mjesecima i svejedno ne moraju biti odobrene.

Glavni problem jest što TSMC proizvodi čipove za Huawei, a koristi u svom poslovanju američki softver i tehnologiju. To povlači za sobom taj ključni segment - ako želi nastaviti koristiti američku tehnologiju i imati američke klijente, TMSC mora prekinuti poslovanje s onima koji se nalaze na "crnoj listi". A to je kineska kompanija.

Dakle, sad Huawei mora gledati dalje što će, barem za prvu ruku. Čini se da će morati tražiti usluge kompanija kao MediaTek i UNISOC jer Qualcomm ne smije iz poznatih razloga. Moguće je u teoriji da se okrene Exynosu iza kojeg stoji Samsung, ali teško je za očekivati da bi ta južnokorejska kompanija htjela dijeliti svoju tehnologiju glavnom konkurentu u Android svijetu.

Samim time, potvrđuje se da Huawei zbog američkih sankcija najviše muke ima po pitanju pametnih telefona, što je podosta ironično s obzirom da je američki motiv bio suzbiti tu kompaniju na 5G planu. Taj dio plana nije uspio jer Huawei je i dalje uvjerljivi lider na 5G tržištu. No, zato je izgubio primat u svijetu pametnih telefona te doživljava teške udarce na sve strane.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska među dobitnicima Zlatne bilance koju dodjeljuje FINA

Microsoft Hrvatska među dobitnicima Zlatne bilance koju dodjeljuje FINA

24.09.2020. komentiraj

Dodjela nagrada Zlatna bilanca održana je po prvi puta digitalno, putem video streaminga na Fininoj internetskoj stranici u organizaciji Financijske agencije i pod pokroviteljstvom Vlade RH. Gledateljima se ovom prigodom obratio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

22.09.2020. komentiraj

Ericsson je dogovorio akviziciju kompanije Cradlepoint, SAD, tržišnog lidera u Wireless Edge WAN 4G i 5G rješenjima za poslovne korisnike. Vrijednost ove transakcije je 1,1 milijardu američkih dolara te se očekuje se da će biti provedena do kraja zadnjeg tromjesečja 2020. Doprinos ove akvizicije novčanom toku očekuje se od 2022. godine.

Certifikatom se dokazuju znanja

Certifikatom se dokazuju znanja

22.09.2020. komentiraj

Predstoji nam digitalno desetljeće – tako je u svom govoru o stanju u EU najavila Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Iako Hrvatska u mnogo čemu zaostaje za europskim prosjekom, u području ICT-a ipak imamo mnoge tvrtke i pojedince koji svojim radom mogu biti primjer drugim zemljama.