HGspot se prodaje za 560 tisuća kuna

HGspot se prodaje za 560 tisuća kuna

Foto: Fotolia

Prema oglasu objavljenom u Večernjem listu tvrtka HGspot Nekretnine koja je vlasnik jedinog profitabilnog dijela HGspota prodaje se za 559.798,55 kuna, što je procijenjena vrijednost kompanije koja ima nominalnu vrijednost od 51,5 milijuna kuna. Rok za podnošenje ponuda je osam dana od objave oglasa.

Nekad vrlo uspješan HGspot, kojeg su osnovali Saša Lončar i Hrvoje Prpić danas poslovni anđeo, nakon što je imao problema s isplatama vjerovnicima zbog obveznica, promjenama vlasničke strukture, otišao je prošle godine u stečaj i tako došao na bubanj.

Još je 22. siječnja skupština vjerovnika dala suglasnost stečajnom upravitelju Zdravku Mitaku za prodaju HGspot Nekretnine koje drže trenutno jedini profitabilni dio HGspot Informatiku koja prema dostupnim informacijama nema dugova osim prema dobavljačima. HGspot Informatika prema tim istim podacima završila je prošlu poslovnu godinu s 42 milijuna kuna prihoda. Prodaja se obavlja po principu "viđeno - kupljeno", a sve eventualne troškove predviđene i nepredviđene snosi kupac.

Visoki gubici

Prema objavljenim podacima iz godišnjeg financijskog izvješća za prošlu godinu HGspot d.d. završio je sa samo 436 tisuća kuna prihoda i 4,12 milijuna kuna rashoda, te godinu zaključio s gubitkom od 54,7 milijuna kuna prije svega zbog financijskih rashoda od 51 milijun kuna.

Dugotrajna imovina tvrtke smanjena je sa 70,4 milijuna kuna s kraja 2011. na 31,3 milijuna kuna i to prije svega zbog otpisa vrijednosti dionica kod povezanih poduzetnika u iznosu od 38 milijuna kuna i to u tvrtki HGspot Nekretnine koja je vlasnik trenutno jedinog profitabilnog dijela nekad uspješnog HGspota koji posluje pod imenom HGspot informatika.

Pritom je preneseni gubitak snažno porastao sa 173,72 milijuna kuna iz 2011. na ogromnih gotovo 204 milijuna kuna na kraju prošle godine. Dugoročne obveze HGspot d.d. povećane su tek neznatno na 55,3 milijuna kuna, dok su pak kratkoročne obveze dosegnule 202 milijuna kuna i to prije svega zbog obveza prema bankama i drugim financijskim institucijama koje su prošle godine iznosile 146,9 milijuna kuna.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.