POTREBNA PROMJENA

Građevinski i nekretninski sektor može uspjeti samo uz digitalnu transformaciju

Građevinski i nekretninski sektor može uspjeti samo uz digitalnu transformaciju
Depositphotos

PlanRadar je proveo istraživanje o postojećoj razini digitalizacije u građevinskom i nekretninskom sektoru, a obuhvaćene su i projekcije rasta za sljedeće tri godine i glavna stvar je digitalna transformaicja. Glavne teme izvještaja usredotočene su na dinamičan razvoj ulaganja u inovativne tehnologije građevinskog i nekretninskog sektora, zapošljavanje digitalnih stručnjaka i na mogući razvoj digitalizacije u svakoj od zemalja koje su sudjelovale u anketi.

U anketi je sudjelovalo ukupno 1326 građevinskih stručnjaka iz 15 zemalja, uključujući Hrvatsku, Australiju, Austriju, Brazil, Češku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Rezultati istraživanja su pokazali kako 97 posto stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju, a 95 posto ispitanika smatra da je korištenje softvera smanjilo troškove njihovih projekata.

Također, rezultati istraživanja otkrivaju što su mnogi građevinski stručnjaci iskusili u svom radnom okruženju. Iako stručnjaci naglašavaju da je za veću učinkovitost potrebna digitalizacija građevinske industrije, veliki postotak tvrtki u posljednje tri godine nije investirao u tehnologije poput robotike (82  posto), 3D tiska (80  posto), umjetne inteligencije (74  posto), virtualne stvarnosti (72  posto) ili BIM (41  posto). Nadalje, rezultati pokazuju kako je 81 posto ispitanika iz Hrvatske na pitanje 'Koliko je teška implementacija novih tehnologija u njihove timove/tvrtke' odgovorilo 'teško ili vrlo teško'. Također, većina istraživanjem obuhvaćenih zemalja smatra kako je pretradicionalan stav dionika glavna prepreka u implementaciji novih tehnologija. Kada se analizira percepcija o lokalnim okolnostima, potrebno je istaknuti mišljenja iz Hrvatske (24 posto), Mađarske (11 posto), Poljske (14 posto), Rumunjske (13 posto) i Srbije (15 posto), gdje najveći postotak ispitanika smatra da je nedostatak državnih propisa s motivirajućim učinkom na promjene u građevinskoj industriji glavna prepreka.

Nadalje, PlanRadar je istražio i izglede za rast u sljedeće tri godine gdje 97 posto stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju. U osam od 15 zemalja ispitanici očekuju da će se ulaganja u digitalizaciju povećati za 5 posto do 10 posto. Prema rezultatima ankete, glavna područja ulaganja u tehnologiju su programi i softver koji olakšavaju izgradnju i upravljanje nekretninama te 77 posto ispitanika očekuju povećanje ulaganja u navedeno. Također, 68 posto ispitanika očekuje i porast ulaganja u digitalna rješenja koja podupiru obveze prema zaštiti okoliša koje proizlaze iz propisa o energetskoj učinkovitosti i  obnovljivim izvorima energije. Još jedno veliko područje ulaganja koje se ističe je BIM metodologija (Building Information Modelling - informacijsko modeliranje građevina) i 66 posto ispitanika misli da će ulaganje u ovo područje porasti.

Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako se građevinski sektor odlučio za veća ulaganja u tehnologiju. Međutim, može se izvesti i zaključak da su u usporedbi s drugim industrijama tradicionalni stavovi još uvijek snažno prisutni. Svjedočimo da mnoge tvrtke u zemljama poput Australije, Brazila, Njemačke, Italije, Mađarske i Rumunjske namjeravaju povećati svoja ulaganja za veće postotke odnosno za 11 posto do 30 posto. Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih, osobito u Austriji, Španjolskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Ujedinjenoj Kraljevini, Češkoj i Srbiji koji predviđaju da ulaganja neće porasti za više od 10 posto.

Budući da PlanRadar surađuje s više od 120 000 stručnjaka u više od 75 zemalja, može potvrditi da postoje poteškoće u uvođenju novih tehnologija u tvrtke, a to je potvrdilo i 77 posto stručnjaka koji su sudjelovali u anketi. No, stručnjaci su i odgovorili na pitanje koriste li već softver za upravljanje građevinskim projektima (područje u kojemu će prema očekivanjima tvrtke najviše povećati svoja ulaganja, od čak 77 posto), i ako koriste, koliko se prema njihovoj procjeni zahvaljujući ovom digitalnim rješenju uštedjelo na troškovima projekta. Ovo su rezultati: 95 posto ispitanika smatra da je korištenje softvera smanjilo troškove njihovih projekata, 35 posto ispitanika procjenjuje da su troškovi smanjeni za 10 posto do 30 posto, dok 33 posto ispitanika misli da su troškovi smanjeni za 5 posto do 10 posto.

PlanRadar je usredotočen na lakoću i jednostavnost korištenja svog softvera, prateći svoje korisnike tijekom procesa digitalizacije i postupno implementirajući nova poboljšanja koja se besprijekorno uklapaju u postojeće procese. Uspješna digitalizacija tvrtki moguća je samo uz suradnju s korisnicima koji su spremni ići korak dalje prema inovacijama, boljoj učinkovitosti i optimizaciji procesa. Tvrtke koja se odvaže na veća ulaganja u tehnološka rješenja ostvarit će i najbolje rezultate u pogledu na učinkovitost i provedbu svojih projekata.