Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Foto: DepositPhotos

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Naime, potpredsjednik Googlea Philipp Schindler i analitičar Morgan Stanleyja Brian Nowak raspravljali su o monetizaciji Mapsa, pri čemu je Schindler zaključio da nema dijela u Googleu koji on prati, a da nije toliko slabo monetiziran kao Maps. Dakle, sama poruka već je u startu jasna, sustav naplate od oglasa će se vrlo vjerojatno mijenjati, kao i sami ekosustav softvera, sve s ciljem veće zarade.

Zasad se ne znaju detalji, jer nisu ni izrečeni, no ono što je Schindler pričao jest da postoje četiri dijela Mapsa koji djeluju kao prilika za konkretniju monetizaciju: korisnost (eng., utility), obližnji zahtjevi pretraga (eng., nearby search requests), prsonalizirane preporuke i lista biznisa (eng., business listing).

"Radimo na način da se ne uzurpira korisnost Mapsa", otkrio je Schindler i time zapravo dao do znanja da se sami izgled i funkcionalnost neće mijenjati, barem ne radikalno, ali druga tri područja su otvorena za promjene:

"Ostali aspekti su zanimljivo "igralište".

Analitičari naglašavaju da se uz pomoć Search dijela Maps može dodatno profilirati i da je praktički netaknut segment Googleova poslovanja, a ima izniman potencijal za zaradu, što znači da će se tome pristupiti nešto detaljnije. Sve kako bi se taj "izniman potencijal" u konačnici i ispunio...

U utrci za konstantnim rastom prihoda i sve manjim prostorom na oglašivačkom tržištu, jasno je da će Google napraviti nepopularni potez, ali tek po korisnicima treba vidjeti koliko nepopularan.

Još iz kategorije

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.