Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Foto: DepositPhotos

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Naime, potpredsjednik Googlea Philipp Schindler i analitičar Morgan Stanleyja Brian Nowak raspravljali su o monetizaciji Mapsa, pri čemu je Schindler zaključio da nema dijela u Googleu koji on prati, a da nije toliko slabo monetiziran kao Maps. Dakle, sama poruka već je u startu jasna, sustav naplate od oglasa će se vrlo vjerojatno mijenjati, kao i sami ekosustav softvera, sve s ciljem veće zarade.

Zasad se ne znaju detalji, jer nisu ni izrečeni, no ono što je Schindler pričao jest da postoje četiri dijela Mapsa koji djeluju kao prilika za konkretniju monetizaciju: korisnost (eng., utility), obližnji zahtjevi pretraga (eng., nearby search requests), prsonalizirane preporuke i lista biznisa (eng., business listing).

"Radimo na način da se ne uzurpira korisnost Mapsa", otkrio je Schindler i time zapravo dao do znanja da se sami izgled i funkcionalnost neće mijenjati, barem ne radikalno, ali druga tri područja su otvorena za promjene:

"Ostali aspekti su zanimljivo "igralište".

Analitičari naglašavaju da se uz pomoć Search dijela Maps može dodatno profilirati i da je praktički netaknut segment Googleova poslovanja, a ima izniman potencijal za zaradu, što znači da će se tome pristupiti nešto detaljnije. Sve kako bi se taj "izniman potencijal" u konačnici i ispunio...

U utrci za konstantnim rastom prihoda i sve manjim prostorom na oglašivačkom tržištu, jasno je da će Google napraviti nepopularni potez, ali tek po korisnicima treba vidjeti koliko nepopularan.

Još iz kategorije

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.

INFOGRAFIKA: Kako je dosad izgledao rast Huaweija

INFOGRAFIKA: Kako je dosad izgledao rast Huaweija

15.08.2019. komentiraj

Huawei se našao na udaru američkih kompanija, zahvaljujući naredbi predsjednika Donalda Trumpa o zabrani poslovanja sa svim kompanijama osumnjičenima za činjenje štete Sjedinjenim Američkim Državama, u smislu špijunaže ili sličnih poteza. To je podosta unazadilo kinesku kompaniju, barem po smislu ambicija i teško da će nastaviti rast kojem svjedočimo na tržištu pametnih telefona.