Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Foto: DepositPhotos

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Naime, potpredsjednik Googlea Philipp Schindler i analitičar Morgan Stanleyja Brian Nowak raspravljali su o monetizaciji Mapsa, pri čemu je Schindler zaključio da nema dijela u Googleu koji on prati, a da nije toliko slabo monetiziran kao Maps. Dakle, sama poruka već je u startu jasna, sustav naplate od oglasa će se vrlo vjerojatno mijenjati, kao i sami ekosustav softvera, sve s ciljem veće zarade.

Zasad se ne znaju detalji, jer nisu ni izrečeni, no ono što je Schindler pričao jest da postoje četiri dijela Mapsa koji djeluju kao prilika za konkretniju monetizaciju: korisnost (eng., utility), obližnji zahtjevi pretraga (eng., nearby search requests), prsonalizirane preporuke i lista biznisa (eng., business listing).

"Radimo na način da se ne uzurpira korisnost Mapsa", otkrio je Schindler i time zapravo dao do znanja da se sami izgled i funkcionalnost neće mijenjati, barem ne radikalno, ali druga tri područja su otvorena za promjene:

"Ostali aspekti su zanimljivo "igralište".

Analitičari naglašavaju da se uz pomoć Search dijela Maps može dodatno profilirati i da je praktički netaknut segment Googleova poslovanja, a ima izniman potencijal za zaradu, što znači da će se tome pristupiti nešto detaljnije. Sve kako bi se taj "izniman potencijal" u konačnici i ispunio...

U utrci za konstantnim rastom prihoda i sve manjim prostorom na oglašivačkom tržištu, jasno je da će Google napraviti nepopularni potez, ali tek po korisnicima treba vidjeti koliko nepopularan.

Još iz kategorije

Kriza je ukazala na slabosti

Kriza je ukazala na slabosti

09.07.2020. komentiraj

Pandemija COVID-19 testira snage i otkriva slabosti državne uprave, obrane, sigurnosnih snaga i privatnog sektora u njihovoj spremnosti i reakciji na krizu. Kako bi buduće reakcije bile snažnije i otpornije, vlade će morati razumjeti na koji način ti čimbenici surađuju i mapiraju prioritete vodstva.

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

07.07.2020. komentiraj

Novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe postaje Neven Kaić koji je bogato menadžersko iskustvo stekao tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Bosch završio je 2019. fiskalnu godinu s oko 442 milijuna HRK (58.9 milijuna EUR) u konsolidiranoj prodaji te time zabilježio stabilan rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu. „Povećanje prodaje u 2019. godini uglavnom je rezultat našeg širokog portfelja inovativnih proizvoda, usredotočenosti na kupce i snažne timske suradnje među odjelima“, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2019. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je 65.