DOBRA GODINA

Foxconn izvješćuje o skoku dobiti, očekuje daljnji rast prodaje

Foxconn izvješćuje o skoku dobiti, očekuje daljnji rast prodaje
Depositphotos

Foxconn je zabilježio nagli rast dobiti u 4. kvartalu 23. unatoč padu prodaje. Rast je bio potaknut potražnjom za oblakom i mrežnom opremom za pokretanje AI aplikacija.

Iako predviđa pad prihoda u prvom tromjesečju 2024. u odnosu na prethodnu godinu, predsjednik i izvršni direktor Young Liu rekao je u razgovoru o zaradi da tvrtka očekuje značajan rast prodaje tijekom cijele godine, potpomognut rastućom potražnjom za poslužiteljima. Zbog porasta generativnih AI aplikacija, dodao je, vidljivost na AI poslužiteljima postala je vrlo visoka, što je dovelo do prilagodbe prema gore. Razine zaliha također su se poboljšale krajem 2023., pavši za 22% u odnosu na vrhunac u 2022. Neto dobit skočila je za 33% na 53,2 milijarde TWD (1,7 milijardi USD).

Prodaja ugovornog proizvođača pala je posljednjih mjeseci zbog usporavanja potražnje za iPhoneom u Kini. Podaci Counterpoint Researcha pokazuju da je prodaja jedinica u zemlji pala za 24% u prvih šest tjedana 2024. Kompanija je početkom siječnja izvijestila da je prodaja u četvrtom kvartalu pala za 5,4% na 1,9 trilijuna TWD. Prihodi u prva dva mjeseca 2024. pali su gotovo 18% na 874,6 milijardi TWD, s padom prodaje pametnih proizvoda potrošačke elektronike i blagim padom računalnih proizvoda. Kapitalni izdaci u 2023. porasli su za 14% na 111,7 milijardi TWD, a očekuje se da će izdaci u 2024. biti veći nego prošle godine i porasti četvrtu godinu zaredom.