Ericsson kupuje Vonage za 6,2 milijarde dolara

Ericsson kupuje Vonage za 6,2 milijarde dolara

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ericsson je sklopio ugovor o kupnji Vonage Holdings Corp. za 21 dolara po dionici što predstavlja ukupnu cijenu stjecanja od približno 6,2 milijarde dolara. Završetak transakcije podliježe odobrenju dioničara Vonage, regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uvjetima, a očekuje se u prvoj polovici 2022.

Ugovor o spajanju jednoglasno je odobrio odbor Vonage, a transakcija se temelji na Ericssonovoj namjeri da se globalno proširi u bežično poduzeće, nudeći postojećim korisnicima povećani udio na tržištu u vrijednosti od 700 milijardi dolara do 2030. godine.

„Srž naše strategije je izgradnja vodećih mobilnih mreža kroz tehnološko vodstvo. To pruža temelj za izgradnju poduzeća. Stjecanje Vonage sljedeći je korak u ostvarenju tog strateškog prioriteta. Vonage nam daje platformu koja pomaže našim klijentima da unovče ulaganja u mrežu, od čega imaju koristi programeri i tvrtke. Zamislite da snagu i mogućnosti 5G, najveće globalne inovacijske platforme, stavite na dohvat ruke programerima. Zatim ga poduprite naprednim mogućnostima Vonagea, u svijetu od 8 milijardi povezanih uređaja. Danas to omogućavamo“, ističe Börje Ekholm, predsjednik i izvršni direktor Ericssona.

“Danas mrežni API-ji su etablirano tržište za razmjenu poruka, glas i video, ali sa značajnim potencijalom za iskorištavanje novih 4G i 5G mogućnosti. Vonageov snažan razvojni ekosustav dobit će pristup 4G i 5G mrežnim API-jima, izloženim na jednostavan i globalno ujedinjen način. To će im omogućiti razvoj novih inovativnih globalnih ponuda. Davatelji komunikacijskih usluga moći će bolje unovčiti svoja ulaganja u mrežnu infrastrukturu stvaranjem novih prihoda temeljenih na API-ju. Konačno, tvrtke će imati koristi od performansi 5G, utječući na operativne performanse i udio u novoj vrijednosti koja dolazi od aplikacija na vrhu mreže“, pojašnjava Ekholm.

“Ericsson i Vonage imaju zajedničku ambiciju ubrzati našu dugoročnu strategiju rasta. Konvergencija interneta, mobilnosti, oblaka i moćnih 5G mreža tvore val digitalne transformacije i inteligentnih komunikacija, koji pokreće sekularnu promjenu u načinu poslovanja poduzeća. Kombinacija naše dvije tvrtke nudi uzbudljive prilike za kupce, partnere, programere i članove tima kako bi uhvatili ovaj sljedeći val. Vjerujemo da je pridruživanje Ericssonisu u najboljem interesu naših dioničara i dokaz je Vonageove vodeće pozicije u poslovnim komunikacijama u oblaku, našem inovativnom portfelju proizvoda i izvanrednom timu“, ističe Rory Read, izvršni direktor Vonagea.

Podsjetimo, ova Ericssonova akvizicija se nadovezuje na uspjeh integracije Cradlepointa u rujnu 2020. jer Cradlepoint se nastavio snažno razvijati pod Ericssonovim vlasništvom.

Vonage, globalni pružatelj komunikacija temeljenih na oblaku, ima snažnu evidenciju rasta i evolucije marže. Prodaja je iznosila 1,4 milijarde dolara u razdoblju od 12 mjeseci do 30. rujna 2021., a u istom razdoblju Vonage je isporučio prilagođenu EBITDA maržu od 14 posto i slobodan novčani tok od 109 milijuna dolara.

Vonage Communications Platform (VCP) bazirana na oblaku opslužuje više od 120.000 korisnika i više od milijun registriranih programera diljem svijeta. API (Application Programming Interface) platforma unutar VCP-a omogućuje programerima da ugrade visokokvalitetne komunikacije - uključujući poruke, glas i video - u aplikacije i proizvode, bez pozadinske infrastrukture ili sučelja. Vonage također nudi rješenja Unified Communications as a Service (UCaaS) i Contact Center as a Service (CCaaS) kao dio Vonage Communications Platform.

VCP čini otprilike 80 posto trenutnih prihoda Vonagea i ostvario je rast prihoda veći od 20 posto u trogodišnjem razdoblju do 2020., s prilagođenim EBITDA maržama koje se kreću sa -19 posto u 2018. na rentabilnost u 12-mjesečnom razdoblju na 30. rujna 2021. Vonageov menadžment tim predviđa godišnji rast od preko 20 posto za VCP u narednim godinama.

Vonageova prisutnost u segmentu komunikacijske platforme kao usluge (CPaaS) omogućit će Ericssonu pristup komplementarnom, značajnom segmentu s visokim rastom. Uz sve veća ulaganja u 4G i 5G – i cvjetajući ekosustav novih aplikacija i slučajeva korištenja koji iskorištavaju snagu modernih mreža – potražnja poduzeća za programabilnim mrežama se ubrzava. CPaaS tehnologije demokratiziraju pristup mreži nudeći komunikacijske usluge s omogućenim API-jem.

Očekuje se da će tržište CPaaS-a dosegnuti 22 milijarde dolara do 2025., uz godišnji rast od 30 posto. Osim toga, očekuje se da će Ericssonovo globalno vodstvo u 5G tehnologiji omogućiti pristup razvojnom prostoru za otvorene mrežne API-je, za koje se očekuje da će dosegnuti najmanje 8 milijardi dolara do kraja desetljeća uz snažan profil rasta. Korisnici CSP-a također će imati koristi od unovčavanja svojih ulaganja u mrežu, optimizacije korisničkog iskustva i stimuliranja dodatne mogućnosti rasta s novim i naprednim globalnim mrežnim API-jima i pristupom Vonageovim objedinjenim komunikacijama i rješenjima kontaktnog centra.

Kombinacija Vonageove korisničke baze i zajednice programera te Ericssonove duboke mrežne ekspertize, 26.000 stručnjaka za istraživanje i razvoj i globalni doseg stvaraju prilike za ubrzanje samostalnih strategija i inovacija na tržištu. To uključuje ubrzanje digitalizacije poduzeća i razvoj naprednih API-ja koje je omogućio 5G; stavljajući snagu bežične mreže i komunikacije na dohvat ruke programeru. Takvi se API-ji mogu primijeniti kako bi se osigurala kvaliteta kritičnih usluga kao što su telemedicina, impresivno virtualno obrazovanje i autonomna vozila, kao i iskustvene prednosti performansi u igrama, proširenoj i proširenoj stvarnosti, preko bežične mreže.

Dugoročno, Ericsson namjerava ponuditi vrijednosne prednosti cijelom ekosustavu – telekomunikacijskim operaterima, programerima i tvrtkama – stvaranjem globalne platforme za inovacije otvorene mreže, izgrađene na komplementarnim rješenjima Ericssona i Vonagea.

Vratimo se malo na to kako će se obaviti transakcija jer sporazumom o spajanju putem kojeg će Ericsson steći sve dionice Vonagea po cijeni od 21 dolara po dionici. Naknada za spajanje predstavlja premiju od 28 posto na završnu cijenu dionice Vonagea 19. studenog 2021. od 16,37 dolara po dionici i premiju od 34 posto na količinski ponderiranu prosječnu cijenu dionice u razdoblju od 3 mjeseca do 19. studenog 2021. od 15,71 dolara po dionici. udio.

Akvizicija će se financirati iz Ericssonovih postojećih novčanih sredstava, koja su 30. rujna 2021. iznosila 88 milijardi švedskih kruna na bruto osnovi i 56 milijardi švedskih kruna na neto na isti datum.

Očekuje se da će transakcija pružiti kratkoročne prilike za sinergiju prihoda, uključujući prodaju kombiniranog portfelja proizvoda za koji se procjenjuje da će pridonijeti 0,4 milijarde USD. do 2025. Ericsson također očekuje postizanje određene troškovne učinkovitosti nakon završetka transakcije.

Očekuje se da će transakcija povećati EPS (isključujući nenovčane učinke amortizacije) i slobodan novčani tok prije spajanja i preuzimanja od 2024. nadalje.

Po završetku, Vonage će postati Ericssonova podružnica u potpunom vlasništvu i nastavit će poslovati pod svojim postojećim imenom. To će se prijaviti kao zaseban segment u Ericssonovim poslovnim rezultatima. Vonage ima sjedište u Holmdelu, New Jersey u Sjedinjenim Državama s 2200 zaposlenika diljem Sjedinjenih Država, EMEA i APAC. Vonageovi zaposlenici ostat će u tvrtki, a izvršni direktor Vonage Rory Read pridružit će se izvršnom timu Ericssona, koji će odgovarati izvršnom direktoru Börje Ekholmu. Read se pridružio Vonageu kao izvršni direktor u srpnju 2020. s više od tri desetljeća iskustva u globalnoj tehnološkoj industriji, Read je prethodno bio glavni operativni izvršni direktor za Dell Technologies, a prije toga, izvršni direktor Advanced Micro Devices (AMD).

Još iz kategorije

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

08.12.2021.

Podaci koje je predstavio Atlas VPN pokazuju da Amerikanci baš i ne mare previše za svoje poslovne lozinke, što ih čini pogodnim metama za razne vrste napada, koji potom štete i organizacijama gdje rade ti pomalo neodgovorni zaposlenici.

Natječaj: Podrška hrvatskim kompanijama u digitalnoj transformaciji

Natječaj: Podrška hrvatskim kompanijama u digitalnoj transformaciji

08.12.2021.

BE-terna, jedna od vodećih europskih tvrtki u području digitalne transformacije, i u Hrvatskoj aktivno sudjeluje u približavanju digitalnih transformacijskih procesa domaćim tvrtkama.

Snažan rast ugovorenih poslova u javnoj nabavi u studenom 2021

Snažan rast ugovorenih poslova u javnoj nabavi u studenom 2021

08.12.2021.

Prošlog mjeseca na domaće IT tržištu ostvaren je velik rast u odnosu na listopad 2020. godine kada je riječ o ugovorenim poslovima i dosegnuto je 205,98 milijuna kuna što je nešo više nego dvostruko od 101,42 milijuna kuna. Konkretno riječ je o povećanju od 103,11 posto.