EKSKLUZIVNO: Hrvatski ICT sektor nastavlja rasti po broju novootvorenih tvrtki

EKSKLUZIVNO: Hrvatski ICT sektor nastavlja rasti po broju novootvorenih tvrtki

Foto: Shutterstock

U sektoru ICT-a trenutno je 3.158 aktivnih poduzeća koji nisu zabilježili niti jedan negativan događaj u posljednjih godinu dana (blokade, predstečajevi, stečajevi, neisplata plaća, porezni dug, likvidacija), a predali su godišnji financijski izvještaj, pokazuje analiza koju je za ICTbusiness.info napravila jedna od najuglednijih europskih analitičkih kuća Bisnode.

Prema njihovim podacima ukupno je u Hrvatskoj 4.206 predalo godišnji financijski izvještaj u javni registar, a samo tijekom ove godine, u ovom sektoru osnovano je 476, a ugašeno 290 poduzeća.

Iz priloženog je vidljivo kako je u svim mjesecima broj osnovanih bio veći od broja ugašenih poduzeća. Najveća razlika bila je u siječnju, a najmanja tijekom ljetnih mjeseci.

Vodećih 50 poduzeća u ICT sektoru prema broju zaposlenih zapošljavalo je ukupno 11.261 osobu, što čini 53,97 posto svih zaposlenih u ICT sektoru kod poduzeća koja predaju GFI. Među vodećih 50 poslodavaca u ICT sektoru, ukupno ih je 41 koji sjedište imaju u Gradu Zagrebu. Ukupno su tijekom 2014. godine realizirali 14,05 milijardi kuna, te su ostvarili 1,47 milijardi kuna neto dobiti.

Top 50 poduzeća u ICT sektoru prema realiziranim prihodima, ukupno je ostvarilo 15,00 milijardi kuna prihoda. To je ukupno 77,98 posto realiziranih prihoda čitavog ICT sektora mjerenog prema poduzećima s predanim GFI izvješćima. Vodećih 50 dobitaša u ICT sektoru imalo je ukupno ostvareno 1,63 milijardi kuna neto dobiti. To je 84,51 posto ukupno ostvarene neto dobiti ICT sektora.

Izvoz vodećih 50 izvoznika u ICT sektoru iznosio je 1,55 milijardi kuna, što je 66,40 posto ukupnog izvoza ICT-a. Prema dodanoj vrijednosti koja mjeri doprinos ICT poduzeća prema vlasnicima, zaposlenicima i državi; vodećih 50 poduzeća ostvarilo je 3,94 milijarde kuna dodane vrijednosti. To je 71,13 posto ukupno ostvarene dodane vrijednosti.

 

Još iz kategorije

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.