EKSKLUZIVNO: Hrvatski ICT sektor nastavlja rasti po broju novootvorenih tvrtki

EKSKLUZIVNO: Hrvatski ICT sektor nastavlja rasti po broju novootvorenih tvrtki

Foto: Shutterstock

U sektoru ICT-a trenutno je 3.158 aktivnih poduzeća koji nisu zabilježili niti jedan negativan događaj u posljednjih godinu dana (blokade, predstečajevi, stečajevi, neisplata plaća, porezni dug, likvidacija), a predali su godišnji financijski izvještaj, pokazuje analiza koju je za ICTbusiness.info napravila jedna od najuglednijih europskih analitičkih kuća Bisnode.

Prema njihovim podacima ukupno je u Hrvatskoj 4.206 predalo godišnji financijski izvještaj u javni registar, a samo tijekom ove godine, u ovom sektoru osnovano je 476, a ugašeno 290 poduzeća.

Iz priloženog je vidljivo kako je u svim mjesecima broj osnovanih bio veći od broja ugašenih poduzeća. Najveća razlika bila je u siječnju, a najmanja tijekom ljetnih mjeseci.

Vodećih 50 poduzeća u ICT sektoru prema broju zaposlenih zapošljavalo je ukupno 11.261 osobu, što čini 53,97 posto svih zaposlenih u ICT sektoru kod poduzeća koja predaju GFI. Među vodećih 50 poslodavaca u ICT sektoru, ukupno ih je 41 koji sjedište imaju u Gradu Zagrebu. Ukupno su tijekom 2014. godine realizirali 14,05 milijardi kuna, te su ostvarili 1,47 milijardi kuna neto dobiti.

Top 50 poduzeća u ICT sektoru prema realiziranim prihodima, ukupno je ostvarilo 15,00 milijardi kuna prihoda. To je ukupno 77,98 posto realiziranih prihoda čitavog ICT sektora mjerenog prema poduzećima s predanim GFI izvješćima. Vodećih 50 dobitaša u ICT sektoru imalo je ukupno ostvareno 1,63 milijardi kuna neto dobiti. To je 84,51 posto ukupno ostvarene neto dobiti ICT sektora.

Izvoz vodećih 50 izvoznika u ICT sektoru iznosio je 1,55 milijardi kuna, što je 66,40 posto ukupnog izvoza ICT-a. Prema dodanoj vrijednosti koja mjeri doprinos ICT poduzeća prema vlasnicima, zaposlenicima i državi; vodećih 50 poduzeća ostvarilo je 3,94 milijarde kuna dodane vrijednosti. To je 71,13 posto ukupno ostvarene dodane vrijednosti.

 

Još iz kategorije

Ulazak u non-core poslovanje uz partnere strateška odrednica HT-a

Ulazak u non-core poslovanje uz partnere strateška odrednica HT-a

16.10.2019. komentiraj

Nedavno je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom zajedno s najjačom domaćom bankom Zagrebačkom bankom tržištu predstavio svoj projekt bankarske ulusge nazvane Telekom bankarstvo o kojem smo  razgovarali s Goranom Lončarićem iz HT-a koji ističe kako njihovo rješenje pruža fleksibilnost za nove korisnike, a za postojeće unutar mobilne aplikacije donosi nove funkcionalnost.

Settle uveo plaćanje mobilnim telefonom kod prvih trgovaca u Zagrebu

Settle uveo plaćanje mobilnim telefonom kod prvih trgovaca u Zagrebu

15.10.2019. komentiraj

Aplikacijom Settle, koja je od početka srpnja dostupna u Hrvatskoj, od danas je moguće platiti kod trgovaca i ugostitelja. Settle je europska aplikacija za mobilno plaćanje i prijenos novca, izgrađena na platformi norveške tvrtke Auka, koja je dokazana u praksi te je ostvarila velik uspjeh u nordijskim zemljama. Hrvatska je bila prvo tržište na kojemu je Auka predstavila Settle, novu aplikaciju za mobilno plaćanje koja će uskoro biti dostupna i u drugim europskim zemljama, a korisnici su dosad mogli osloniti na Settle kako bi brzo, jednostavno poslali novac prijateljima i rodbini.

U 2019. dosad osnovano 4.452 trgovačka društva i obrta

U 2019. dosad osnovano 4.452 trgovačka društva i obrta

14.10.2019. komentiraj

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2019. godine ukupno je putem servisa HITRO.HR otvoreno 4.452 trgovačkih društava i obrta. Od toga je otvoreno 37 obrta i osnovano 1.764 društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i 2.651 jednostavnih društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).