CROZ bilježi rast prihoda i dobiti u 2022. godini

CROZ bilježi rast prihoda i dobiti u 2022. godini

Finalne rezultate za 2022. godinu naravno još nemamo, no očekujemo rast prihoda veći od 20%, uz rast izvoza preko 50% i nešto veću dobit nego prethodne godine, ističe član Uprave CROZ-a Krešimir Mudrovčić i dodaje da ove brojke pokazuju snažan rast na zdravom tržištu te vjerujemo kako imamo potencijal daljnjeg rasta, posebice u internacionalizaciji poslovanja i izvozu.

Što je bilo ključno u prošloj poslovnoj godini?

Najvažniji događaj protekle godine bio je otvaranje nove tvrtke CROZ DACH, sa sjedištem u Munchenu. Nakon brojnih uspješnih projekata na njemačkom, austrijskom i švicarskom tržištu, kroz koje se dokazala CROZova ekspertiza i jedinstveni inženjerski pristup, izgradnja lokalnog tima je bila prirodan sljedeći korak. CROZ DACH će graditi kompleksna softverska rješenja za informatičke sustave velikih tvrtki.

Ovime radimo velik i ozbiljan iskorak u internacionalizaciji našeg poslovanja. Iako smo, već godinama, bili prisutni i uspješno radili projekte na zapadnoeuropskom i bliskoistočnom tržištu, lokalnu prisutnost ranijih godina smo realizirali kroz predstavništva i partnere. Zaključili smo kako na taj način nećemo uspjeti realizirati naš puni potencijal i odlučili smo otvoriti CROZ DACH.

Od početka travnja do kraja 2022., tim je narastao na 15-ak lokalnih stručnjaka, predvođen internacionalnim njemačko-hrvatskim menadžerskim timom. U suradnji s kolegama iz Hrvatske, odrađeno je već desetak projekata, a pravi uzlet očekujemo u 2023.

Osim toga, puno zanimljivih ideja i dobrih projekata kuhalo se prošle godine u području umjetne inteligencije (AI). Tako se otvaranje sestrinske tvrtke CROZ AI krajem 2021. godine, pokazalo kao pun pogodak, a najveći projekt je bila implementacija AIOPS platforme u Hrvatskom Telekomu (HT). Korištenjem ove platforme, odnosno proaktivnog i prediktivnog  nadzora infrastrukture, HT je ostvario značajno poboljšanje usluge, uz istovremeno smanjenje potrebnog angažmana stručnjaka.

Bilo je još puno veselih i dobrih trenutaka u prošloj godini; CROZ RenEUwable tim je osvojio prvu nagradu u kategoriji „Green Deal“ na EUDATATHON'22. Naš tim je razvio aplikaciju koja na temelju mnogobrojnih dostupnih podataka izrađuje personalizirane upute za štednju energije.

Tijekom rada na Ljetnom akceleratoru ove godine, vrijedni studenti i njihovi mentori iz CROZa razvili su platformu Altruist za podršku standardnim poslovnim procesima u humanitarnim udrugama i sličnim organizacijama. Korištenje platforme je potpuno besplatno, a pokriva evidencije zaposlenika i volontera, zadatke i natječaje.

Kako smo ranijih godina veći dio pažnje posvećivali mladim CROZovcima, ove godine odlučili smo dodatnu pažnju usmjeriti na starije kolege. Ove jeseni održan je prvi Trailblazers meetup, gdje iskusni developeri mogu razmjenjivati ideje i iskustva. Istovremeno, prebrojali smo se interno i ustanovili da imamo više od 70 kolegica i kolega koji su s nama više od 10 godina.

Kako bismo dodatno potaknuli sve naše prijatelje i korisnike da aktivno doprinose udrugama koje pomažu potrebitim društvenim skupinama i promiču inkluzivnost, održivost i napredak u zajednici, kreirali smo prekrasan kalendar uz koji možete svaki mjesec donirati jednu vrijednu udrugu.

Što očekujete u 2023. godini?

Očekujemo ubrzanje rasta, prvenstveno kroz internacionalizaciju poslovanja i našu novu tvrtku CROZ DACH. Osim brojki koje odražavaju rast prihoda, broja projekata i zaposlenih, za nas to znači sljedeću fazu organizacijske transformacije kroz unaprjeđenje upravljanja tvrtkom i svih poslovnih procesa čime se odmičemo od obiteljsko-prijateljske strukture u distribuiranu organizaciju. Ovime želimo zadržati zdravo liderstvo i kompetitivnost ideja, uz koncensus u bitnim odlukama i agilnost u operativi.

Vjerujemo kako naše integratorsko iskustvo u velikim kompleksnim sustavima, uz modernizaciju korištenjem hibridne cloud arhitekture i DevOps principa otvara veliki prostor za rast i izazovne projekte na DACH tržištu. Ovakvi projekti predstavljaju osnovu baš svakog projekta digitalne transformacije tako da vjerujemo da kriza na tržištu, koju mnogi očekuju, neće značajnije utjecati na naše poslovanje. U ovom području, očekujemo puni zamah projekata korištenjem event (data) streaming tehnologije koja je sada potpuno zrela i stabilna.

Je li konačno došlo vrijeme za rebrandiranje ?

Kada smo, prije više godina, odlučili napustiti poslovni model iznajmljivanja stručnjaka (body-lease), doživjeli smo zastoj i manji pad prihoda, posebice u izvoznim projektima. Sada nam se ta strateška odluka višestruko isplatila i CROZ je postao prepoznatljiv po zaokruženim projektima s jasnom poslovnom vrijednošću. Ovo je posebno bitno u brendiranju na DACH i globalnom tržištu, a ove godine planiramo i napraviti osvježavanje našeg brenda. Ne volimo koristiti pojam „rebrendiranje“; smatramo da su osnovne postavke našeg brenda zdrave i svježe, ali doista je došlo vrijeme za osvježenje.

Puno se priča o primjeni umjetne inteligencije?

U području umjetne inteligencije i strojnog učenja očekujemo uzmah i ulazak u masovno korištenje. Ovo je vrlo široko područje, primjenjivo u različitim domenama poslovanja i naših života, pogledajte samo ChatGPT o kojemu se ovih dana puno govori. Našu nišu vidimo prvenstveno u primjeni strojnog učenja u tradicionalnim poslovnim sustavima i integraciji. Tipičan primjer je detekcija prevara (fraud) u kartičnom poslovanju gdje smo nedavno dizajnirali novi modul za Nexi. Svakako planiramo razvoj i širenje naše AIOPS platforme, te zanimljive projekte iz područja MLOPS-a u sinergiji s CROZ DACH timom.

Također, vjerujemo da će primjena AI modela postati masovno korištena u konceptu Applied observabilitya. Ovdje se radi prikupljanju velike količine „signala“ koje emitira svaki poslovni sustav. Signali mogu biti tehničke prirode (poput metrika i logova), ali mogu biti i poslovni događaji (poput "artikl dodan u košaricu", "vožnja završena", "dostava obavljena" ili "pretplata otkazana"). Jasno je da se implementiranjem observability mehanizama stvara gomila vrijednih podataka koji opisuju cijelo poslovanje. Primjenom odgovarajućih AI modela možemo u takvim podatcima prepoznati uzorke i anomalije te izvući korisne zaključke kojima možemo korisnicima pružiti bolju uslugu i unaprijediti poslovanje. Dodatna mogućnost koju današnja tehnologija nudi je kontinuirano re-treniranje AI modela što nam pomaže da generirani zaključci uvijek budu relevantni, čak i u dinamičnom tehničkom i poslovnom okruženju.

Koje tehnološke trendove očekujete u sljedećoj godini?

Organizacije koje skaliraju korištenjem distribuiranih arhitektura u pravilu upadaju u probleme uzrokovane rastom složenosti infrastrukture. Takve organizacije danas koriste kontejnerske platforme, rješenja za observability, deployment, pipeline, alate za sigurnosne provjere i sl. Iluzorno je očekivati od razvojnog tima da sve te komponente zna postaviti, konfigurirati i dodatno osigurati njihovo skaliranje. Stoga se kao rješenje za ovaj problem nameće koncept Platform Engineeringa. Složena infrastruktura nije nestala. Ona je i dalje tu, ali je pametno zapakirana u "platformu" koja razvojnim timovima osigurava jednostavno sučelje za korištenje te složene infrastrukture. Baš kao što moderni automobili s automatskim mjenjačem nisu izgubili složeni mehanizam prijenosa, već je on samo pametno skriven od korisnika. Da bi platforma donijela maksimalnu vrijednost organizaciji, mora obuhvaćati točno one alate (i samo one alate!) koji organizaciji doista trebaju i mora omogućiti razvojnim timovima samostalno korištenje, bez posrednika, čime se proces isporuke softvera bitno ubrzava.
Za organizacije koje rastu i skaliraju u distribuiranom okruženju, Platform Engineering će postati nužnost ukoliko žele zadržati ili ubrzati ritam isporuke novih funkcionalnosti krajnjim korisnicima.

Puno se priča o održivosti informacijskih sustava iz perspektive ESG (Environmental, Social and Governance) direktive. Sukladno toj direktivi, organizacije će morati izvještavati o svom utjecaju na okoliš, društvo i upravljanje. Samim time, organizacijama će biti u interesu optimizirati svoje informacijske sustave kako bi smanjile svoj ukupni ekološki otisak. Izvještavanje po spomenutoj direktivi postaje obvezno od 2024.g. pa stoga u 2023. očekujemo konkretne pomake u pronalaženju opcija kako optimizirati proces isporuke softvera, aplikativne frameworke i infrastrukturu na kojoj se softver izvršava, a sve s ciljem smanjenja štetnih emisija.