Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

Četvrtina zaposlenika dijeli svoje poslovne lozinke s ljudima koji ne rade u istom poduzeću

Foto: DepositPhotos

Podaci koje je predstavio Atlas VPN pokazuju da Amerikanci baš i ne mare previše za svoje poslovne lozinke, što ih čini pogodnim metama za razne vrste napada, koji potom štete i organizacijama gdje rade ti pomalo neodgovorni zaposlenici.

Jer, ono što zabrinjava jer činjenica da 24,39 posto od tisuću ispitanih zaposlenika dijeli lozinke s osobama izvan radne okoline. Najčešće je riječ o osobama od povjerenja, ali svejedno to čini sustave organizacija ranjivima. Uvijek je moguće da netko "u lancu" kaže nešto što ne bi smio nekome kome ne bi smio - osobno ili online.

Sve ove podatke za Atlas VPN prikupio je Keeper, kompanija specijalizirana za kibernetičku sigurnost. Period istraživanja bio je od veljače do svibnja ove godine, što je dovoljno vremena za jednu kvalitetnu analizu na ovu temu. A čak je secirano i o kojim se to sve točno osobama otkrivaju lozinke.

Dok se zna da je ukupno 24,39 posto ispitanih izvan radne okoline, detaljnije to izgleda zanimljivije. Ljubavnim partnerima se to otkrije u 7,89 posto slučajeva, djeci u 4,33 slučaja, drugim članovima obitelji u 5,81 posto slučajeva i prijateljima s kojima zaposlenik ne radi u 2,58 posto slučajeva. Ali, lozinke se otkrivaju i bivšim kolegama u 3,78 posto slučajeva, što je problematično.

Ipak, najviše se lozinke otkrivaju kolegama iz istog tima (18,86 posto), zatim slijede menadžeri (17,38 posto), izvršni ili rukovodeći dio organizacije (10,14 posto) i kolege iz drugih odjela iste organizacije (7,18 posto).

Naravno, svi ispitanici imaju puno povjerenje u osobe kojima daju jedan tako osjetljiv podataka, o kojem im može ovisiti budućnost na radnom mjestu. No treba ponoviti onaj "ali", moguće je da te osobe potpuno nehotice lozinku otkriju onima kojima ne bi smjeli i tad nastaju problemi. Jer, bolje je "puhati i na hladno" nego rješavati problem kad se pojavi.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.