Apple zabilježio rekordne prihode, no profit ipak je ipak blago pao

Apple zabilježio rekordne prihode, no profit ipak je ipak blago pao
DepositPhotos

U trećem fiskalnom tromjesečju ove godine Apple je ostvario rekordan prihod od 82,9 milijardi američkih dolara. Naime, u razdoblju od 27. ožujka do 25. lipnja prihodi kompanije porasli su unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, ograničenjima opskrbnog lanca u Kini i problemima s deviznim tečajem. Što je potvrda snage američkog giganta.

Izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook rekao je da su prihodi premašili njihova očekivanja, što je uvijek razlog za zadovoljstvo i nije ga krio. Riječ je o dva posto na godišnjoj razini, no ono što malo brine jest neto prihod koji je pao za 10,6 posto, na 19,4 milijardi dolara.

Ipak, Cook je pohvalio uspjeh ostvaren sjajnom prodajom iPhonea 13 modela jer se radi o rastu od tri posto, što je rezultiralo s rekordnih 40,7 milijardi dolara prihoda.

Financijski direktor (CF) Luca Maestri ističe da je Apple također postavio rekord u broju korisnika koji su u kvartalu prešli na neki od iPhone uređaja. To je dovelo do situacije u kojoj su pametni telefoni činili 49 posto ukupne prodaje na razini kompanije.

Ono što u Appleu posebno raduje jest optimizam u teškim vremenima. Jer, Cook je izjavio kako postoji razlog za njega u pogledu budućeg rasta kompatibilnih modela, budući da je 5G penetracija još uvijek niska na globalnoj razini.

Prihod od usluga, koji uključuje App Store; AppleCare; iCloud; Apple Pay; Apple Music; Apple TV+; i Apple Arcade, porastao je 12 posto na 19,6 milijardi dolara. Istovremeno, prodaja Mac računala smanjena je za deset posto, na 7,3 milijarde dolara te iPada za dva posto, na 7,2 milijarde dolara.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da i u trenucima globalnih problema, nagovještaja svjetske krize i nesigurne budućnosti, jak brend kao Apple pronalazi prostor kako se nametnuti i ne samo opstati na tržištu već rušiti rekorde na kvartalnoj razini.