CLOUD TRŽIŠTE

Amazonov AWS i dalje na vrhu, ali Azure smanjuje zaostatak

Amazonov AWS i dalje na vrhu, ali Azure smanjuje zaostatak
Depositphotos

Amazon Web Services (AWS) godinama je uvjerljivo dominirao na cloud tržištu, ali s vremenom se uvelike kao konkurent nametnuo Microsoftov Azure. Ali, u posljednjem kvartalu prošle godine, AWS je i dalje vodeći s 31 posto udjela, a Azure ima 23 posto. Tako pokazuju brojke koje nudi u izvješću Stocklytics.

Ne treba zanemariti ni ostatak konkurencije jer Google Cloud polako i sigurno raste te je na 11 posto udjela, Alibaba Cloud je na četiri posto, Salesforce na tri posto te IBM Cloud i Oracle na po dva posto.

"Cloud tržište je pokazalo da svi uključeni žele privući nove korisnike i profitirati dugoročno. I u tom smislu, AWS je izvanredan zbog svoje robusne tehnologije, konkurentnih cijena i ranog ulaska na tržište. Međutim, drugi igrači poput Azurea i Google Clouda sustižu ih", izjavila je Edith Reads, financijska analitičarka Stocklyticsa.

Ujedno, unatoč zadržavanju prve pozicijeAWS je doživio pad od dva posto u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, Azure je porastao, što znači da je preuzeo AWS-ove korisnike. Također, Google Cloud je porastao za jedan posto.

Ukupno, prihod od infrastrukturnih usluga u cloudu doživio je značajan rast. Samo u četvrtom kvartalu 2022. došlo je do porasta od 20 posto, čime su prihodi dosegli 73,7 milijardi dolara. Taj porast pridonio je širenju tržišta na više od 440 milijardi dolara tijekom 2022. Projekcije pokazuju da je tržište spremno dosegnuti nevjerojatnih bilijun dolara do 2028.

Pojava Alibaba Clouda, između ostalog, ukazuje na zabilježeni rast. Jer, godinama dominira azijsko-pacifičkim tržištem kao pružatelj usluge IaaS i se nalazi na trećem mjestu u svijetu sa 7,7 posto udjela u tom segmentu.

Slično tome, još jedan mali igrač, Tencent, kontrolira 25 posto kineskog Cloud Marketa i ne pokazuje znakove usporavanja. Razvija naprednu infrastrukturu i trebala bi konkurirati većim igračima.

Ali, bitno je naglasiti da iako sektor izgleda obećavajuće, oko njega postoje određeni problemi. Sigurnosno izvješće Check Pointa za 2023. za cloud pokazuje zabrinutost gotovo 76 posto korisnika koji smatraju da sigurnost postavljanja clouda treba pojačati kako bi se pridobilo povjerenje. Ne pomaže što je prošle godine 24 posto kompanija bilo žrtvama proboja sustava. Tako, da, najveći moraju riješiti to pitanje ako žele svjedočiti nastavku rasta.