Amazon prošle godine u Europi uprihodio 55 milijardi dolara, a nije platio ni centa poreza

Amazon prošle godine u Europi uprihodio 55 milijardi dolara, a nije platio ni centa poreza

Foto: DepositPhotos

Iako je Amazonovo poslovanje u Europi prošle godine zabilježilo porast prodaje na oko 55 milijardi američkih dolara, kompanija je izbjegla plaćanje poreza na dobit iz razloga što je zabilježila gubitak od 1,26 milijardi.

Dapače, temeljem tog gubitka, Amazon je čak dobio i 1,07 milijardi dolara poreznih olakšica. Prema prijavama koje je prikupio Bloomberg, kredit je "uglavnom posljedica korištenja neto gubitaka prenesenih u skladu sa sustavom porezne konsolidacije".

Jedinica Amazon EU Sarl sa sjedištem u Luksemburgu, koja izvješćuje o prihodima od svojih odjela u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Švedskoj i Nizozemskoj, navela je pozitivne rezultate vezane uz rast prodaje na spomenutih oko 55 milijardi dolara ili 17 posto više u odnosu na 2020.

"U cijeloj Europi plaćamo korporativni porez koji se mjeri stotinama milijuna eura", rekao je glasnogovornik Amazona za Bloomberg.

Naveli su iz kompanije i da se prihod, dobit te porez prijavljuju lokalnim vlastima u svakoj zemlji. Nadalje, Amazon je priopćio da se gubitak stvorio nakon što je prošle godine otvoreno više od 50 novih poslovnica diljem kontinenta.

Amazon je godinama bio predmet kritika zbog poreznih olakšica koje dobiva i načina na koji prijavljuje prihode. Europska unija je 2017. udarila Amazonu kaznu u vidu poreznog računa od 250 milijuna eura ili 280 milijuna dolara zbog navodnih nezakonitih praksi državne pomoći s početka stoljeća.

Ali, Amazon je prošle godine uspješno uložio žalbu na odluku i Europska komisija podnijela je žalbu na tu odluku Europskom sudu pravde. Dakle, američka kompanija ima adute u rukavu i vrlo lako "plovi" poreznim vodama Europe. I time samo ojačava negativnu sliku o sebi, koja je već podosta nagrđena odnosom prema zaposlenicima, posebno u skladištima. No, dok ljudi koriste usluge koje im Amazon pruža, panike i problema za rukovodeće neće biti.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

20.05.2022.

Facebook se promjenom imena u Meta doveo do situacije koja je bila očekivana - pada cijene dionice pa samim time i tržišne kapitalizacije. Ona je 3. veljače ove godine „izbrisala“ 252 milijarde američkih dolara!

Epson slavi 80 godina poslovanja

Epson slavi 80 godina poslovanja

20.05.2022.

Seiko Epson, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u Suwi, Nagano, u Japanu. Muzej od dva dijela, koji se sastoji od obnovljenog muzeja Monozukuri i nove Memorijalne dvorane, pružit će posjetiteljima priliku da saznaju o Epsonovoj povijesti i njegovim proizvodima iz prošlosti.

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

20.05.2022.

Bolt Food dostupan je u više od 20 zemalja u kojima broji više od šest milijuna zadovoljnih korisnika, a u Hrvatskoj je pokrenut u svibnju 2020. Trenutno je hranu moguće naručiti u tri hrvatska grada – Zagrebu, Osijeku i Splitu, a broj restorana koji uvode dostavu pomoću Bolt Food aplikacije u Hrvatskoj je prešao 600 i kontinuirano raste.