Amazon je zaplijenio i uništio oko 2 milijuna lažnih proizvoda u 2020.

Amazon je zaplijenio i uništio oko 2 milijuna lažnih proizvoda u 2020.

Foto: DepositPhotos

Amazon se bori s prevarantima otkako postoji, ali prošla godina postavila je rekord po tom pitanju jer zaplijenjeno je i uništeno oko dva milijuna proizvoda koje su razni preprodavači željeli podmenuti kupcima.

Naime, Amazon omogućava prodavačima "treće strane" nuditi proizvode i usluge, što neki pokušavaju iskoristiti u krive svrhe. Ali, stvari su se toliko poboljšale po pitanju razotkrivanja prevara da teško ikome više mogu proći.

A ima uistinu svega, najčešće krivotvorina zvučnih i poznatih proizvoda, što ljude ponuka kupiti ih, ali jako brzo se otkrije da nisu to što su željeli. Ako uopće stignu do njih prije nego u Amazonu prepoznaju o čemu se radi. Najčešće odmah prepoznaju. Otuda tolika brojka zaplijenjenih i uništenih stvari.

Iako praktički savršeno sve to funkcionira, u Amazonu žele savršenstvo, odnosno, postići situaciju u kojoj na godišnjoj razini nijedan krivotvoreni ili proizvod kojem nije mjesto na platformi neće uspjeti proći neopaženo.

Iako je na kraju njih dva milijuna uništeno, fascinira podatak da je oko deset milijardi proizvoda i usluga bilo "pod povećalom" zbog sumnje da s njima nešto nije u redu. Dakle, "puše se i na hladno", ali to je za korisnike i bolje.

Jedino na što se žale jest da im se pri prijavi s druge IP adrese automatski onemogući kupovina na nekoliko sati, zaštite radi. Taj dio ne funkcionira najbolje i izaziva gnjev. Naime, moguće je kupiti nešto i potom u roku desetak minuta stiže e-mail poruka u kojoj se navodi da je račun iz sigurnosnih razloga suspendiran, kupnja poništena i da će sve trajati dva sata, nakon čega treba mijenjati lozinku. Ponekad se to dogodi i nekoliko puta zaredom, što je besmisleno...

Zato na deset milijardi sumnjivih ne treba gledati blagonaklono, to je poveći broj slučajeva u kojima su kupci ili prodavači bili sputani bez razloga.

Još iz kategorije

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

18.06.2021.

Švedski Ericsson upozorio je na povećani rizik ostvarenja manjeg udjela na tržištu u Kini od onoga koji ima trenutno zbog odluke vlasti u Švedskoj o isključenju kineskih kompanija Huawei i ZTE iz svih tamošnjih 5G projekata.