Trenirajte se za vodstvo

Trenirajte se za vodstvo
Fotolia (ilustracija)

Rijetki se rađaju kao vođe. Većina drugih višegodišnjim radom na sebi i svakodnevnim razvojem svojih vještina poboljšavaju svoje rezultate, preuzimaju odgovornost i u određenim situacijama preuzimaju vodstvo.

Postoji puno načina na koji, kao vođa, možete poboljšati svoje vještine. Prije svega, držite se svojih obećanja i budite vjerodostojni i pouzdani. Ponekad je izazov i jako teško ispuniti obećanja, ali time razvijate disciplinu i integritet. Vjerodostojnost najbrže uništavaju neispunjena obećanja. Ovu disciplinu možete vježbati s djecom i kolegama.

Jako je bitno odnositi se prema svojim zaposlenicima onako kako želite da se oni odnose prema vašim kupcima. Izgledat ćete licemjerno i izgubiti vjerodostojnost ukoliko od njih tražite da budu ljubazni s klijentima, a vi se, kao menadžer, prema njima odnosite loše.

Bilo bi dobro da nekada upitate svoje zaposlenike što možete učiniti za njih, ili što, prema njihovom mišljenju, možete učiniti da postanu učinkovitiji. Na taj ćete način steći njihovu naklonost i veću vjernost prema tvrtki, budući da im pokazujete da vam je realno stalo do njih i njihovog mišljenja. Razmotrite i njihove kritike i iz toga izvucite korisne informacije za svoj osobni boljitak.

I ne zaboravite - ulaganjem u obrazovanje i razvijanje sebe i svojih zaposlenika ulažete u svoju konkurentnost na tržištu.