UGLEDNI FESTIVAL

Svjetski lideri iz područja znanosti, klime i AI tehnologije stižu na Greencajt

Svjetski lideri iz područja znanosti, klime i AI tehnologije stižu na Greencajt

Greencajt Festival, jedan od najprestižnijih događaja u regiji koji afirmira znanost i inovacije u održivosti, najavljuje neke od najistaknutijih stručnjaka iz područja ekološkog futurizma te umjetne inteligencije (AI). Ovogodišnji festival okupit će svjetske lidere i vizionare koji će raspravljati kako uz korištenje tehnologija oblikovati održivu budućnost našeg planeta. Održat će se na zagrebačkom Velesajmu od 22. do 24. svibnja.

Na Grencajt stiže Marc Buckley, savjetnik Ujedinjenih naroda i futurist s predavanjem na temu "Can we do it? Just imagine we can". Osnivač je ALOHAS Regenerative Foundationa, ekološki ekonomist, futurist regenerativnih sustava i reformator globalnih prehrambenih sustava. Marc je ključna osoba UN-ovih inicijativa, autor Manifesta o Ciljevima održivog razvoja te suradnik s UNFCCC-om. Član je brojnih međunarodnih organizacija, savjetuje tvrtke u prijelazu na obnovljive izvore energije te je autor knjiga poput "Before This Decade is Out".

Dobitnica Nobelove nagrade za mir dr. Lučka Kajfež Bogataj, održat će predavanjem pod nazivom "Kako (pre)živjeti na planetu koji ne raste?". Kao jedna od vodećih svjetskih klimatologinja, Kajfež Bogataj pružit će inspirativan uvid u načine kako možemo primijeniti koncept planetarnih granica kako bismo sačuvali naš planet za buduće generacije, postavljajući ključno pitanje "Jesmo li već zakoračili u opasnu zonu, prekoračivši šest od devet granica i time nepovratno ugrozili ravnotežu ekosustava?" Lučka će predstaviti strategije održivog razvoja, potičući nas na rješenja koja će sačuvati naš planet.

Suosnivač platforme EarthCare.ai i UN-ov nagrađivani inženjer Gorjan Jovanovski, priprema predavanjem pod nazivom "Champions of the Earth: Don't take my breath away!". Jovanovski se strastveno bavi temom čistog zraka i predstavit će revolucionarnu EarthCare aplikaciju, koja povezuje održivost s moćnom umjetnom inteligencijom. EarthCare.ai nije samo impresivno tehničko dostignuće; to je alat koji nam kroz analizu ključnih podataka o klimi i okolišu pomaže bolje razumjeti destruktivne posljedice klimatskih promjena. Jovanovski će otkriti kako je došao do ideje stvaranja ove inovativne platforme te kako je povezao održivost s moćnom umjetnom inteligencijom.

Festival će ponuditi predikcije budućnosti panelom "Future of TECH: Can AI think green", koji će pokušati dati odgovor na pitanje "Može li umjetna inteligencija preuzeti aktivnu ulogu u spašavanju svijeta?". Dvojac Samah El Hage, predvodnica digitalnih inovacija i futuristica i Paolo Nardi Fernandez, stručnjak za promjene u području umjetne inteligencije, iznijet će svoje vizije o tome kako AI tehnologija može oblikovati zelenu budućnost.