Savjeti za poticanje rasta poslovanja malog poduzeća

Savjeti za poticanje rasta poslovanja malog poduzeća
DepositPhotos

Mala, srednja ili velika poduzeća te startupi imaju jedan cilj koji im je zajednički - ostvarivati rast. To nije tajna niti nešto čudno, no svejedno nekima bolje ide ispunjenje tog cilja, a nekima nešto lošije.

Korak naprijed jest interesirati se kako poboljšati put prema cilju i kroz nastavak teksta pokušat ćemo u tome pomoći. Za početak, dovoljno je šest koraka, koji "na papiru" djeluju podosta jednostavno.

1. Podiginite razinu marketinga

Potrudite se više nego je trenutno slučaj. Zvuči kao floskula, ali "zagrebimo dublje". Provjerite što trenutno radite, gdje ne ispunjavate željene ciljeve, a gdje ih ispunjavate. Pogledajte što radi konkurencija i što rade veći od vas diljem svijeta. Potom isprobajte neke od koraka. Živimo u digitalnom dobu, iskoristite ga, iskoristite alate koji postoje, eksperimentirajte i u realnom vremenu provjerite kako vam ide. Bitno je željeti promjenu i ona će s vremenom stići.

2. Analizirajte analitiku

Podaci govore apsolutno sve, posebno ono što se događa na tržištu. Provjerite kako baratate njima i koliko vam donose. Prepoznajte publiku, potom ciljajte takvu publiku i ne prestajte s analizom. Ona je sve!

3. Poboljšajte sustave i procese

Boljka mnogih organizacija jest u tome što štede na onome u i na čemu rade. Nemojte upasti u tu zamku, neke stvari vrijede novca. Vratit će vam se. Ne trebate u potpunu reorganizaciju, ali neki segmenti koji poboljšavaju produktivnost, kao automatizacija ili softver za kolaboraciju. Znate čime se bavite i znate što će pomoći, uložite u to!

4. Služba za korisnike

Ako se bavite poslom u kojem je interakcija s (potencijalnim) klijentima i potrošačima ključna, učinite sve da im uvijek budete na raspolaganju. Za tako nešto su chatbotovi idealni.

5. Shvatite ciljeve koje imate

Nemojte istovremeno ispunjavati nekoliko ciljeva pa se dovesti u situaciju da nijedan ne ispunite. Budite strpljivi, radite postepeno i shvatite najprije sami što točno želite, što su vam prioriteti i potom gdje želite stići.

6. Učite iz vlastitih grešaka

Nema boljeg načina za naučiti nego iz vlastitih grešaka. Iako, bolje je učiti iz tuđih. I jeftinije. Uvijek znate gdje je "zapelo" i na taj način moguće je ispraviti određenu situaciju u startu, kad se ponovno nađete u njoj.