Rad na daljinu u 3 koraka

Rad na daljinu u 3 koraka

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa čini svoje i organizacije su se morale prilagoditi kako god znaju, što podrazumijeva rad od kuće za sve one koji to mogu. U tehnološkom sektoru rijetki ne mogu, barem u teoriji, no u praksi postoje određeni problemi jer organizacije nisu unaprijed postavile temelje za rad na daljinu.

Svejedno, vremena nema, sve se čini u hodu pa treba izvući najbolje iz situacije. Posebno jer nije poznato koliko bi ovo stanje moglo potrajati. Činjenica jest da će trajati još barem tri mjeseca, a prema nešto gorim prognozama i šest mjeseci, pa i godinu dana. Nadajmo se da neće biti baš tako. Ali, koliko god bilo, rad na daljinu jedino je rješenje mnogim organizacijama da opstanu. I zaposlenicima da zadrže primanja.

Na potezu su upravo zato lideri. I moraju se pokazati takvima. Ono što im je prvo za činiti jest fokusirati se na tri bitna područja te iz njih krenuti prema ostalim segmentima rada na daljinu. No, izvesti na adekvatan način ta tri ključna koraka pomoći će zasigurno u svemu ostalom.

1. Kolaboracija

Zaposlenicima je potrebno osigurati pristup svim alatima koji im trebaju za obavljanje posla. Dakle, bilo da se radi o hardveru ili softveru. Moraju imati sve što im treba za rad. A to može biti problem jer mnogi se nisu pripremili i van samih organizacija nemaju previše mogućnosti za neometan rad. No, to je prepreka koja se mora prijeći.

2. Pristup informacijama

Bitno je omogućiti zaposlenicima pristup dijelovima koji im trebaju za rad. U organizacijama sve je sinkronizirano i automatski podešeno, ali van njih postoje restrikcije. S razlogom. Zato je škakljivo omogućiti ovaj dio. Ali i neizbježno.

3. Sigurnost

Zaposleni će imati pristup raznim dijelovima organizacije sa svojih privatnih i slabijih mreža te uređaja. Dakle, lakša su meta i iznimon je bitno IT dio organizacije tražiti da se dodatno koncentrira na sigurnosni aspekt kako se ništa ne bi prepustilo slučaju.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.