Prijateljstvo na radnom mjestu

Prijateljstvo na radnom mjestu

Foto: DepositPhotos

Prijateljstvo na radnom mjestu nije uvijek moguće, ali je često i poželjno jer s ljudima u radnoj okolini provodimo 40 ili više sati tjedno, što znači da bi korektan odnos, pa i prijateljski, bio iznimno poželjan za što bolje izvođenje posla i napredak zajednice u kojoj obitavamo svi skupa.

Ponekad takav odnos neće stići sam od sebe, pri čemu su bitni lideri organizacija ili timova, na način da potaknut prijateljski ili kolegijalniji odnos. To se može uz tri podosta jednostavna koraka i ako oni ne upale, tad možda radna okolina nije najidealnija pa bi je trebalo mijenjati.

1. Zaposlite ljude koji dijele vaše i kompanijine vrijednosti

Pri razgovoru za posao otkrijte kakva je osoba i kako bi se mogla uklopiti u okolinu koju pokušavate stvoriti. Ako su vam potrebne osobe s boljom komunikacijom, okrenite se takvima. Ako želite osobe koje su šutljive i sklone radu bez previše ometanja, tad uzmite njih. No, bitno je imati većinu zaposlenih takvih osobina, kako bi se međusobno što bolje složili i samim time bili zadovoljniji dok borave zajedno u prostoriji osam ili više sati dnevno.

2. Isprobajte "pivo i roštilj" test

Ne misli se doslovno, već u teoriji. Dok razgovarate s potencijalnim zaposlenikom, zamislite biste li se mogli s njime družiti na pivu i uz roštilj. Dakle, u neobaveznom druženju. Ako da, tad ste na dobrom putu. Također, doslovno organizirajte takva druženja za svoj tim ili zaposlene, pa da vidite kako se snalaze i pokušate učvrstiti odnose u radnoj okolini.

3. Kreirajte prostor u kojem će se stvoriti prijateljstvo

Omogućite prostor u radnoj okolini gdje zaposleni mogu sjesti i porazgovarati ili jednostavno organizirajte druženja nakon posla, omogućite ljudima da izaberu što im odgovara. I potrudite se da ne izbjegnu ta druženja. Naravno, ne silom, morate ostaviti dojam da sami to žele i ne doživljavaju kao obavezu. Tad ste na dobrom putu...

Još iz kategorije

Karakteristike dobrog lidera

Karakteristike dobrog lidera

24.11.2020. komentiraj

Lider ne može biti bilo tko, ali bilo tko se može potruditi biti lider, ako to istinski želi. Neke osobe to jednostavno imaju u sebi, ali neki nemaju i željele bi imati. Stoga, za postati što kvalitetniji lider tima ili cijele kompanije treba obratiti pozornost na deset bitnih kvaliteta koje uspješni lideri imaju.

Regionalni stručnjaci predstavljaju prodaju i marketing „novog normalnog“ doba

Regionalni stručnjaci predstavljaju prodaju i marketing „novog normalnog“ doba

24.11.2020. komentiraj

U organizaciji tvrtke HSM informatika 2. prosinca održat će se online event „Prodaja 2.0. – pogled u budućnost, a na predavanjima i ključnim panelima „Budućnost prodaje“ i „Budućnost marketinga“ u sklopu događanja govorit će se o najnovijim trendovima, iskustvima regionalnih lidera u industriji i konkretnim rješenjima kako prilagoditi poslovanje novim uvjetima pomoću digitalne tehnologije.

Kako postaviti organizaciju na višu razinu

Kako postaviti organizaciju na višu razinu

20.11.2020. komentiraj

Alan Žepec, iza kojeg je gotovo 30 godina poduzetničkog iskustva, predstavo je svoju prvu knjigu – BOOM: Put do slobode svakog poduzetnika, u izdanju Školske knjige. Knjiga je namijenjena vlasnicima malih i srednjih poduzeća s ciljem da postave organizaciju na višu razinu, ali tako da zadrže poduzetničku energiju.