Pravi i pogrešan način otpuštanja zaposlenika

Pravi i pogrešan način otpuštanja zaposlenika

Foto: Fotolia

Postoje određene stvari koje se moraju dogoditi u poslovanju. Neke stvari su puno manje ugodne od drugih, ali su sve te stvari potrebne za daljnji rast poslovanja i potrebno je učiniti ono što je ispravno kako bi se poslovanje dalje razvijalo. Jedna od negativnih stvari koje se moraju dogoditi je otpuštanje zaposlenika.

Ovdje nije riječ o otkazima, već se radi o otpuštanju nekoga radi nečega što je učinio ili nije učinio. Otpuštanje zaposlenika, bez obzira na to što su učinili, obično je poprilično neugodno iskustvo za sve one koju su uključeni u taj proces, čak i ako je zaposlenik apsolutno zaslužio otkaz.

Postoje dva načina otpuštanja radnika – pravi način i pogrešan način

Pogrešan način može se sastojati od mnogo stvari , ali ono najgore što se može napraviti kod davanja otkaza je ono što je učinio COE tvrtke AOL Tim Armstrong, koji je ispred tisuće zaposlenika koji su bili pozvani na sastanak, svome direktoru javno pred svima usmenim putem objavio da je otpušten, i to je apsolutno pogrešan način otpuštanja. Ovakvo otpuštanje postaje javno ponižavanje i svi u kompaniji znaju što se dogodilo i zašto je zaposlenik dobio otkaz. No, nit tu nije kraj poniženju, ovakve informacije se u roku nekoliko minuta šire van kompanije a ako se radi o nekom važnijem zaposleniku, te informacije će vrlo brzo stići i do medija. Ovo je primjer loše prosudbe i odluke za koju će biti potrebno i više od isprike kako bi se ovakvo poniženje ispravilo.

Pravi način otpuštanja sastoji se od privatnog razgovora, podalje od drugih suradnika, gdje nitko drugi osim ljudi koji su izravno uključeni u proces znaju što se događa. Nadređeni mora osigurati potpunu dokumentaciju kojom će potkrijepiti odluku o otkazu i time svesti rizik moguće sudske bitke na minimum. Zaposleniku kojem se uručuje otkaz mora se nedvosmisleno objasniti razloge zbog kojih ga se otpušta.

Ali prije svega, najbolje bi bilo porazgovarati s radnikom i vidjeti je li on voljan promijeniti svoje ponašanje i time izbjeći davanje otkaza. No, nažalost neki zaposlenici se jednostavno ne žele promijeniti, a poslovanje i kompanija ne mogu trpjeti , stoga su otpuštanja neizbježan dio u vođenju kompanija.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.