NIMALO UGODNO

Nesigurne osobe problem su u radnoj okolini, evo kako se nositi s njima

Nesigurne osobe problem su u radnoj okolini, evo kako se nositi s njima
Depositphotos / Ilustracija

Rad s teškim osobama može oslabiti našu sposobnost jasnog razmišljanja i donošenja dobrih odluka, a to može doprinijeti raznim dodatnim negativnostima u samom poslu, ali i profesionalnoj karijeri pojedinca koji je podlegao utjecaju toksičnog kolege. U ovom slučaju, nesigurnog u sebe do problematičnih razmjera.

Stručnjaci s Harvarda su kroz istraživanja došli do podataka da je s nesigurnim ljudima često najteže izlaziti na kraj. Iako se to možda ne bi reklo na prvu, dok opisujemo osobnosti drugih koje nam se čine problematičnima, ispada da je nesigurnost pri samom vrhu.

Bez obzira što je osjećaj nesigurnosti prirodan, problematično ponašanje može se razviti kada ljudi stalno pokušavaju prikriti ili kompenzirati sumnju u sebe. Nesigurni tipovi osoba izrazito su neskloni riziku i neproduktivni. Neki mogu biti iznimno zlobni ili se ponašati uvredljivo.

Stručnjakinja za karijeru s Harvarda Amy Gallo navela je njihova najčešća toksična ponašanja, što može drugima pomoći nositi se s njima, ali i nesigurnim osobama pomoći da prepoznaju problem pa ga pokušaju riješiti:

1. Pretjerano su zabrinuti što drugi misle o njima.
2. Nikada ne izražavaju čvrsto mišljenje.
3. Pate od kronične nesposobnosti donošenja odluka, čak i kada njihovi izbori imaju male posljedice.
4. Često pokušavaju promijeniti smjer projekata i sastanaka.
5. Ponižavaju druge ljude kako bi sebe ispali važnijima.
6. Stalno govore o tome koliko su zaposleni, a zapravo nisu, kako bi pokazali da su produktivni i vrijedni.
7. Svojom paranojom i sklonosti spletkama vas tjeraju da preispitujete svaki svoj pokret.

Kako se nositi s ovakvim osobama? Pristupite im, razmislite je li više vaših interakcija s njima pozitivno ili negativno. Ako je pozitivno, tad osoba nije toliko teška i nema smisla živcirati se. Ako je negativno, onda ste uočili problem. Sad morate pronaći njegov korijen, a to se može kroz te negativne interakcije. Dokučite zašto su bile negativne i postoji li uzorak takvog odnosa.

Da biste ostali fokusirani uz takvu osobu, komunicirajte s njom, interesirajte se za njihov život, pokušajte zajedno raditi na nekom projektu i jasno ima dajte do znanja da niste nikakva prijetnja...