Može li poduzetnik postati kočnica rastu tvrtke koju je osnovao

Može li poduzetnik postati kočnica rastu tvrtke koju je osnovao

Foto: Fotolia (ilustracija)

Poduzetništvo traži dinamične i motivirane pojedince koji će stvoriti uspješno i održivo poslovanje. Kada krenu s poduzetništvom poduzetnici-početnici pokazuju svoju sposobnost i umijeće gradeći tvrtku za sebe. Poduzetnik je u početku i vlasnik i direktor i zaposlenik.

Širenjem poslovanja poduzetnici mogu ostati na mjestu direktora ili uzeti nekoga „sa strane“ da im vodi poslovanje. Kako raste broj zaposlenih potrebno je oformiti timove i ustrojiti jasnu hijerarhiju. Dok je tvrtka mala svi obično rade sve, no rastom tvrtke trebaju se jasno podijeliti zaduženja.

Rast poduzetništva je različit od pokretanja poduzetništva. Tijekom rasta je najbolje da se poduzetnik emocionalno i psihički odvoji od posla i preda odgovornost za posao voditeljima koje je zaposlio. Česti su primjeri  kada je poduzetnik/vlasnik ujedno i direktor koji nema povjerenja u svoje zaposlenike da su sposobni dovoljno kvalitetno obaviti posao pa sve odluke i dalje donosi sam.

Osim toga previše vremena mu odlazi na operativu jer za strategiju nema vremena. Stalno je pod stresom. U takvim slučajevima - kada se poslovanje proširi i dosegne kritičnu točku rasta - postoji opasnost da poduzetnik postane kočnica rastu tvrtke.

U pokretanje posla se kreće s velikim srcem i željom da se uspije, no što se ide dalje treba sve „hladnija glava“. Odvajanjem sebe od posla i svoje poslovanje ćete učiniti uspješnijim.

Nekada je za vaše poslovanje najbolje da ostane u obliku male tvrtke, a ne da megalomanski ulazite u neke projekte za koje mislite da će vam donijeti dobit od koje ćete moći kupovati vikendice i jahte. Mnogi su poduzetnici financijski krahirali jer nisu odvojili svoje osobne financije od financija tvrtke. Ako želite živjeti komfornije, a ne možete si to priuštiti, ne stavljajte radi toga pritisak na svoje poslovanje.

Uzmite odmor - predajte poslovanje svojim menadžerima. Povećajte vrijednost svoje tvrtke kao da će vam sutra biti na prodaju. Prestanite vezivati svoju sreću i reputaciju uz posao i budite spremni da posao može rasti ili se smanjiti.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje poslovanje je odvajanje sebe od tvrtke. Vi ste vi, a tvrtka je trgovačko društvo koje ste vi postavili na noge, a koje dalje hoda samo.

Još iz kategorije

Kako zaustaviti zaposlenika da ne preuzima sve poslove ostalih

Kako zaustaviti zaposlenika da ne preuzima sve poslove ostalih

15.11.2019. komentiraj

Vrijedni zaposlenici uistinu su blago svake radne sredine, no oni koji pretjeruju u tome koliko rade znaju narušavati kompletnu atmosferu do te mjere da čak anuliraju u potpunosti sav posao koji obavljaju. Lideri se moraju znati nositi i s takvima jer prije ili kasnije će naići na njih.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

12.11.2019. komentiraj

Rasprave o tome je li poduzetništvo “igra” za mlade još uvijek ne prestaju jer dovoljno je vidjeti primjere kao što su Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Elon Musk, Larry Page, Sergey Brin ili Steve Jobs. Naime, svi su postigli uspjeh prije 30. godine. Srećom, nije istina da je stvar u mladosti.

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

07.11.2019. komentiraj

Najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona Jeff Bezos konstantno gleda kako unaprijediti poslovanje, pod čime se misli i na sitnice kao jedna kojom je podigao sami način rada na jednu višu razinu te je iznimno ponosan na taj detalj.