Može li poduzetnik postati kočnica rastu tvrtke koju je osnovao

Može li poduzetnik postati kočnica rastu tvrtke koju je osnovao
Fotolia (ilustracija)

Poduzetništvo traži dinamične i motivirane pojedince koji će stvoriti uspješno i održivo poslovanje. Kada krenu s poduzetništvom poduzetnici-početnici pokazuju svoju sposobnost i umijeće gradeći tvrtku za sebe. Poduzetnik je u početku i vlasnik i direktor i zaposlenik.

Širenjem poslovanja poduzetnici mogu ostati na mjestu direktora ili uzeti nekoga „sa strane“ da im vodi poslovanje. Kako raste broj zaposlenih potrebno je oformiti timove i ustrojiti jasnu hijerarhiju. Dok je tvrtka mala svi obično rade sve, no rastom tvrtke trebaju se jasno podijeliti zaduženja.

Rast poduzetništva je različit od pokretanja poduzetništva. Tijekom rasta je najbolje da se poduzetnik emocionalno i psihički odvoji od posla i preda odgovornost za posao voditeljima koje je zaposlio. Česti su primjeri  kada je poduzetnik/vlasnik ujedno i direktor koji nema povjerenja u svoje zaposlenike da su sposobni dovoljno kvalitetno obaviti posao pa sve odluke i dalje donosi sam.

Osim toga previše vremena mu odlazi na operativu jer za strategiju nema vremena. Stalno je pod stresom. U takvim slučajevima - kada se poslovanje proširi i dosegne kritičnu točku rasta - postoji opasnost da poduzetnik postane kočnica rastu tvrtke.

U pokretanje posla se kreće s velikim srcem i željom da se uspije, no što se ide dalje treba sve „hladnija glava“. Odvajanjem sebe od posla i svoje poslovanje ćete učiniti uspješnijim.

Nekada je za vaše poslovanje najbolje da ostane u obliku male tvrtke, a ne da megalomanski ulazite u neke projekte za koje mislite da će vam donijeti dobit od koje ćete moći kupovati vikendice i jahte. Mnogi su poduzetnici financijski krahirali jer nisu odvojili svoje osobne financije od financija tvrtke. Ako želite živjeti komfornije, a ne možete si to priuštiti, ne stavljajte radi toga pritisak na svoje poslovanje.

Uzmite odmor - predajte poslovanje svojim menadžerima. Povećajte vrijednost svoje tvrtke kao da će vam sutra biti na prodaju. Prestanite vezivati svoju sreću i reputaciju uz posao i budite spremni da posao može rasti ili se smanjiti.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje poslovanje je odvajanje sebe od tvrtke. Vi ste vi, a tvrtka je trgovačko društvo koje ste vi postavili na noge, a koje dalje hoda samo.