Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Foto: Shutterstock

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Dakle, prvenstveno što treba jest shvatiti kulturu same kompanije, kako biste lakše znali s čim se treba nositi. Samim time, ukoliko ste navikli na striktan raspored, na atmosferu u kojoj nema kašnjenja, nema nonšalancije i zaposleni se ponašaju strogo poslovno, teže ćete se snaći u nešto opuštenijoj atmosferi. Ukoliko na nju niste spremni od prve sekunde. A bit ćete ako analizirate situaciju oko sebe na pravi način.

Da nije lako, nije. Jer, čak 30 posto direktora nakon promjene posla vrlo brzo odlazi i s te nove pozicije. To pokazuju istraživanja provedena u Sjedinjenim Američkim Državama. I, tiču se visokih pozicija, što jasno potvrđuje koliko se teško uklopiti ako se ne obavi priprema. Zaposlenima na nižim razinama čak je lakše, jer ne rukovode situacijom, no onima koji su na rukovodećim pozicijama znatno je teže ako idu kontra već uhodane kulture poslovanja.

Shvatio je to na teži način Amazonov veteran Sebastian J. Gunningham kad se odlučio 2018. prijeći u WeWork kao potpredsjednik, da bi vrlo brzo postao direktor automatizacije. Sam je ustvrdio da mu je prilagodba bila daleko teža od očekivane jer osim što se našao u najbrže rastućem i najvrednijem startupu na svijetu, morao je s rujnom prošle godine naslijediti karizmatičnog suosnivača Adama Neumann. Koji je imao svoj vrlo osebujan način poslovanja, ne baš omiljen među investitorima. Ali, na taj je način funkcionirao, što Sebastian J. Gunningham nikako nije mogao pa se morao podosta snalaziti da bi napravio zaokret.

To se može postavljanjem konkretnih pitanja, upoznavanjem ljudi, investitora, partnera, klijenata, korisnika... Kad se sve to zaokruži, dobije se jedna konkretnija slika, a nakon nje može se lakše prema naprijed.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.