Kako preživjeti nedjelju

Kako preživjeti nedjelju

Nakon napornog radnog tjedna i subote koja obiluje druženjima dolazi nedjelja u kojoj bi se trebali zasluženo odmoriti  i predahnuti. No, mnogima od nas nedjelja donosi nepodnošljivu prazninu. Simptomi se kreću od nelagode do napada panike uslijed saznanja da se sutra opet vraćate na posao, u stresom ispunjen ponedjeljak.

Mađarski psihoanalitičar Sandor Ferenzi je 1919. godine uveo pojam „nedjeljna neuroza“ koja se manifestira kroz tjeskobu, glavobolje i mučninu. Victor Frankl, poznati psihoterapeut koji je preživio holokaust, navodi da je nedjeljna neuroza simptom „egzistencijalnog vakuuma„ ispunjenog dosadom i besmislom. Vjerovao je da ljudi, kada imaju vremena za razmišljanje, propitkuju vlastite vrijednosti i svrhu trgajući za smislom. Smisao nekada ne pronalaze pa tonu dublje u depresivna stanja.

Recentna istraživanja radnika u tvrtkama su potvrdila da je petak najsretniji dan, a nedjelja najmanje sretan. Britanska studija objavljena u novinama The Observer je na uzorku od 12.000 radnika utvrdila da njih 26 posto osjeća strah od odlaska na posao ponedjeljkom. Recesija kojoj smo iz dana u dan sve više izloženi povećava tjeskobu i bojazan prema potencijalnim egzistencijalnim problemima.

S obzirom na sve navedeno vikend je dobro unaprijed isplanirati na način da se nedjelja iskoristi što više. Na taj način ne ostaje dovoljno vremena za opterećivanje činjenicom da sutra započinje novi radni tjedan. Nedjeljom treba planirati nešto opuštajuće, primjerice ispeći kolač, prošetati, napraviti  ugodnu i relaksirajuću kupku. Ako se osjećate tjeskobno i usamljeno, druženje s prijateljima uz kavu, čašu vina ili piva i razgovor će sigurno pomoći da izbjegnete nedjeljnu sjetu. Redovitom meditacijom ujedno možete istrenirati svoj um da ostane usredotočen na sadašnjost, odnosno da ne žali za prošlošću i ne živi u strahu od budućnosti.

Izuzetno se važno preispitati da li ste na pravom radnom mjestu i da li možete nešto napraviti da bi to promijenili. Upitajte se koliko ste sretni s poslom kojeg obavljate te ako niste, razmislite o tome kako pronaći novi posao koji će vas više ispunjavati. Nedjelja tako može biti i dan u kojem ćete tražiti novi posao - za sebe i u skladu s vašim vrijednostima.