Kako postati profesionalni govornik?

Kako postati profesionalni govornik?

Foto: Fotolia

Ukoliko istinski uživate držati govore, onda bi možda idealan posao za vas bio onaj profesionalnog govornika. Mnoštvo organizacija i korporacija traži motivacijske govornike, predavače, prezentere na dodjelama nagrada i slično. Ako posjedujete talent i ako ste uporni, možete daleko dospjeti u ovakvoj karijeri.

Trebali biste se specijalizirati za specifično područje o kojemu posjedujete najviše znanja. Također, morate gajiti strast za to određeno područje kako biste se mogli nositi s predmetima koji su vezani uz njega. Kako biste stekli što više znanja o određenom području, trebali biste neumorno čitati o istome ili pohađati raznolike tečajeve na lokalnom fakultetu. Na takav način vaša stručnost za određeno područje trebala bi unaprijediti kvalitetu vašega životopisa.

Osim toga, trebali biste vježbati pišući govor o bilo kojoj tematici koja je usko vezana s područjem za koje ste se opredijelili, te biste se svakako trebali snimiti kako ga predstavljate. Iskoristite vašu video kameru kako biste vidjeli kakve gestikulacije koristite prilikom vježbanja vaše prezentacije. Diktafon bi vam mogao poslužiti da uvježbate ton i ritam vašeg govora, te biste ovakvu vježbu trebali izvoditi što češće. Možete vježbati ispred svoje obitelji i prijatelja kako bi vam oni mogli udijeliti konstruktivne kritike na vaš nastup.

Isto tako, možete se prijaviti za tečaj javnog govorenja na lokalnom fakultetu ili pohađati radionice javnog govorenja koje su organizirane od strane profesionalnih pojedinaca ili organizacija. Formalno obrazovanje vam vjerojatno neće biti potrebno kako biste postali korporacijski ili motivacijski govornik, ali vam itekako može pomoći kako biste poboljšali vlastite govorničke vještine.

Onoga trenutka kada osjetite da ste dovoljno uvježbali govorničke vještine, trebali biste se prijaviti za neplaćene govorničke angažmane. Možete stupiti u kontakt s lokalnom školom ili općinskim zajednicama i dogovoriti angažmane. Nakon toga, trebali biste moći napredovati i biti angažirani u većim govorničkim angažmanima, čak iako su oni neplaćeni. Vaš cilj bi trebao biti da održite govore za specifično polje vašeg interesa bez obzira na mjesto održavanja. To će vam dati priliku da usavršite svoje vještine i da budete eksponiraniji.

Arhiva svakog govorničkog događaja trebala bi biti pohranjena i, što je najbitnije, možete ih imati sačuvane u video obliku u vašoj privatnoj arhivi. Trebali biste voditi u vlastitoj evidenciji broj godina tijekom kojih ste održavali govore prije nego što možete ozbiljnije početi razmatrati mogućnost zarađivanja za život od ovakvog posla, odnosno profesionalnog govornika.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.