Izgaranje na poslu problem je s kojim se suočavaju i zaposlenici i rukovodeće osobe

Izgaranje na poslu problem je s kojim se suočavaju i zaposlenici i rukovodeće osobe
DepositPhotos

Ravnoteža privatnog i poslovnog života u sve je većem konfliktu, a od toga nisu imuni ni rukovodeći, što potvrđuje istraživanje Deloittea i Workplace Intelligencea, provedeno uz suradnju 2100 direktora raznih kompanija diljem svijeta i njihovih podređenih.

Konkretnije, gotovo 70 posto rukovodećeg kadra ozbiljno razmišlja o ostavkama u zamjenu za poziciju koja bi im omogućila bolji životni standard u cijelosti. Dakle, situacija je alarmantna i stres koji nastaje zbog prevelikog pritiska rezultata, rokova i projekata nikoga ne ostavlja imunim.

A sve se promijenilo na gore s pandemijom koronavirusa. Čak 76 posto direktora tvrdi da je ona negativno utjecala na njihov životni standard, pod čime se misli na blagostanje, mentalno zdravlje, ali i fizičko.

Također, čak jedan od trojice zaposlenih navodi da se često osjeća iscrpljeno, pod stresom, preplavljeno poslom i obavezama, depresivno ili usamljeno. Tako nešto iznimno je zabrinjavajuće jer takve emocije dovode do ozbiljnih posljedica, ako se osoba ne suoči s njima, odnosno, ako ne potraži stručnu pomoć. Ili se udalji od izvora problema...

Ono što dodatno brine jest da 73 posto direktora tvrdi da im je priroda posla takva da se nemaju kad udaljiti od njega, odnosno, uzeti slobodno. Konstantno moraju biti prisutni, povezani i upućeni u svaki detalj. Zanimljivo, 63 posto njihovih podređenih smatra isto to.

Zbog svega se toga došlo do zaključka s kojim se slaže 68 posto zaposlenih u 81 posto direktora - da im je kvaliteta života važnija od napredovanja u karijeri. Barem u ovim trenucima. Upravo zato 69 posto direktora i 57 posto zaposlenih namjerava napustiti aktualno radno mjesto i pokušati pronaći nešto što bi im poboljšalo kvalitetu života.

Ovakvo istraživanje, provedeno od strane uglednih organizacija, mora biti shvaćeno ozbiljno i donosioci odluka moraju se drugačije postaviti kako bi se stanje ublažilo.