Diplomirali ste... i što sada?

Diplomirali ste... i što sada?

Diplomirali ste... i što sada? Na burzu? Da, možda najlakše rješenje. Ili da odete na Twitter i Facebook pa tamo objavljujete statuse kako je vaš život završio te da ništa ne valja. No, ima i onih studenata koji ne jadikuju nego su odlučili pokazati određenu aktivnost prema traženju posla.

Mnogi od njih pokrenuli su neke svoje male projekte te su se dokazali budućim poslodavcima kako ih krasi entuzijazam i strast prema području koje su studirali. Možda su odlučili volontirati i prihvatiti neplaćenu praksu samo kako bi stekli dodatno iskustvo i onda bili konkurentni na tržištu rada.

Ima i onih koji smatraju kako diploma nije dovoljna te da se treba dodatno usavršiti tako što će se naučiti još koji strani jezik ili neke vještine na računalu. Još za vrijeme studija veliki broj studenata radio je razne poslove što im je omogućilo da steknu kulturu rada.

Nažalost, u Hrvatskoj prevladava kultura nerada i kukanja. Svi bi otišli u inozemstvu jer tamo teče med i mlijeko, a na kraju im karijere završe u smislu perača suđa. Hrvatska nije okruženje koje nudi preveliku perspektivu, to je istina.

Ipak, kada diplomirate morate i sami nešto pokrenuti sa sobom da nađete posao ili još bolje da ga samostalno pokrenete. Danas imamo razne EU fondove, poslovne anđele, puno toga je dostupno.

Treba imati samo ideju, tvrde neki. Da, ideja je važna ali još je važniji vaš odnos prema toj ideji. Nešto slično kao i kod studiranja. Važna je diploma, ali je bitno na koji način tretirate tu diplomu. Ona je samo jedna prilika i mogućnost da vas lakše uvede u poslovni svijet, no danas tržište rada zahtijeva puno više od diplome. Gleda se kakva ste osoba, kakva vam je emocionalna inteligencija, znate li se ponašati, jeste li snalažljivi, komunikativni i slično.

Postoji nešto što se zove LinkedIn i tamo možete napraviti poslovni profil pomoću kojega se možete povezati s potencijalnim poslodavcima. Napravite svoju web stranicu i javno se oglasite preko društvenih mreža - ponudite svoje znanje i stručnost javno. Samo nemojte stajati i gledati kako život prolazi ispred vas.