Nove mogućnosti

cITy upgrade predstavio rješenja koja će pretvoriti hrvatske gradove u pametne gradove budućnosti

cITy upgrade predstavio rješenja koja će pretvoriti hrvatske gradove u pametne gradove budućnosti

Šesta cITy upgrade konferencija u Splitu 15. i 16. lipnja okupila je više od 150 predstavnika hrvatskih gradova, gradske uprave i IT stručnjake koji su imali priliku poslušati inspirativne prezentacije te sudjelovati u dinamičnim raspravama. Događanje koje organizira Udruga gradova nije klasična smart city konferencija, već okuplja aktivne sudionike razvoja lokalne zajednice u namjeri da odgovori i riješi izazove s kojima se svakodnevno susreću u procesu digitalnog razvoja gradova i digitalne transformacije javnih usluga.

Program konferencije otvorio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je istaknuo važnost okupljanja i suradnje predstavnika gradskih vlasti te razmjenu iskustava i znanja kako bi se ubrzao tempo digitalnog razvoja te podigla kvaliteta života i zadovoljstvo građana. Naglasio je i važnost kontinuirane suradnje te istaknuo da su nedavno gradonačelnici četiri hrvatska najveća grada, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, pokrenuli zajedničku inicijativu kroz koju će redovno razmjenjivati iskustva, kontakte i rješenja te tako omogućiti brži razvoj pametnih usluga za građane. Govorio je i o Smart City Split aplikaciji koja je građanima dostupna od 1. lipnja putem aplikacije i internetske stranice. Osmišljena je kako bi se olakšao svakodnevni život u gradu, omogućila kvalitetnija komunikacija s gradskom upravom te pružio direktan pristup uslugama gradskih tvrtki i institucija. Aplikaciju je detaljnije predstavio Ante Kokan, konzultant za SmartCity projekte i digitalizaciju, te naglasio da donosi sve važne servisne informacije i gradske vijesti na zaslon mobitela, a nastala je u suradnji s HT grupom.

Goran Car, CEO tvrtke Combis člana HT grupe govorio je o povijesti i budućnosti Smart City koncepta te predstavio City app, rješenje koje pomaže učiniti gradsku upravu učinkovitijom i transparentnijom te pomaže pametnom upravljanju energijom i komunalnim uslugama. Marcel Simoner, voditelj Odjela za digitalizaciju i urbanu inovaciju grada Beča predstavio je postignuća Beča koji se diljem Europe smatra jednim od najnaprednijih gradova po pitanju digitalizacije. Cilj im je postati digitalna prijestolnica ljudi. Da bi ga ostvarili, povezuju poslovanje, znanost i administraciju, pokreću pilot projekte te identificiraju i primjenjuju relevantne trendove da podignu kvalitetu života u gradu u koji je u posljednjih 18 godina doselilo više od 300 000 ljudi pa je ove godine dosegao broj od 2 milijuna stanovnika. Također žele postati i „zeleni“ grad koji je uzor drugima, a da su na dobrom putu dokazuje i činjenica da je 50% gradske površine prekriveno zelenilom te da razvijaju urbanu agrikulturu, vinikulturu, kontinuirani zeleni pojas te sustavno brinu o zaštiti drveća. O kako je opsežnom projektu riječ govori i budžet gradskog IT odjela koji iznosi između 150 i 200 milijuna eura.

Željko Turk, gradonačelnik grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, istaknuo je: “Živimo u dinamičnim vremenima u kojima bez tehnologije nećemo biti spremni zadovoljiti potrebe građana. Pametne gradove čine energetska neovisnost, digitalna i zelena tranzicija, a da bi to postigli, potrebna su znatna ulaganja, kvalitetna strategija i alati za realizaciju. Zato su ovakvi skupovi važniji no ikada zbog razmjene iskustava i znanja te povezivanja i međusobne suradnje na dobrobit svih građana.“

Velko Velkov iz Odjela za digitalizaciju, inovacije i gospodarski razvoj Gradskog vijeća Sofije predstavio je aktivnosti koje poduzima da bi Sofija postala pametan, digitalan, inovativan i tehnološki grad. Fokus je na povećanju broja i kvalitete gradskih e-usluga, otvorenih podataka i implementaciju pametnih projekata. Tijekom panela Urbani snovi: Dizajniranje bolje budućnosti Ivica Puljak (Grad Split), Martina Silov (CroAI), Armando Matijević (SplitX) i Marko Rakar (MRAK services) razgovarali su o dizajnu gradova budućnosti i izazovima s kojima se gradovi suočavaju na tom putu, od urbanih gužvi do zagađenja i nejednakosti. Složili su se da je umjetna inteligencija ključna tehnologija koja će u godinama koje dolaze transformirati način na koji živimo i radimo te da se treba iskoristiti kako bi građanima omogućila bolje usluge i bolje uvjete života. Puljak je istaknuo i da želi pretvoriti Split u grad koji će startupima omogućiti da testiraju i usavrše svoje inovacije te da je kod uvođenja novosti baziranih na tehnologiji jednako važno motivirati i građane na korištenje i djelatnike gradske uprave da usvoje nove modele rada koji i njima olakšavaju posao. Svi panelisti su se složili da gradovi trebaju potaknuti inovativnost, kreativnost i poduzetništvo kako bi dobili kvalitetna rješenja koja će unaprijediti postojeće usluge.

Na panelu 6 mjeseci nakon – Elektroničko uredsko poslovanje, gdje smo? Mirjana Kobešćak (Ministarstvo pravosuđa i upravere), Ana Dorić (Grad Split), Hrvoje Sagrak (Infodom) i Mladen Lovrić (Libusoft Cicom) razgovarali su o tome kako je prihvaćeno elektroničko poslovanje i kako može postati još bolje te kvalitetnije služiti potrebama građana i gradova.

Konferencija u organizaciji Udruge gradova koja okuplja 127 hrvatskih gradova i agencije Eventa01 u Splitu je okupila gradonačelnike, gospodarske partnere, pročelnike, donositelje odluka u komunalnim društvima te službenike uključene u planiranje i provedbu projekata i digitalnog razvoja. Da bi postali „pametni“, gradovi trebaju partnere s kojima će zajednički razvijati digitalna rješenja, a njih su mogli upoznati u izlagačkom prostoru tijekom konferencije.