Budućnost je servisno orijentirana arhitektura

Budućnost je servisno orijentirana arhitektura

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Dolazak u dSpace za Venessu Županović je prije svega bio izazov, zbog kojeg je na kraju i ostala raditi kao razvojna softverska inženjerka, a kako sam ističe sve je počelo diplomom sada već davne 2014. godine na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva - smjer računarska znanost.

Tijekom svoje karijere inicijalno sam radila na projektima iz domene telekomunikacija da bih se naposljetku sasvim slučajno našla u Automotive industriji, u kojoj sam naposljetku i ostala budući da su me privukli izazovi koje ista nudi, no činjenica je da granica između spomenuta dva sektora kako vrijeme odmiče postaje sve tanja, ističe Županović.

U DSpaceu sam se zaposlila prije dvije godine i to na produktu zvanom Bus Manager koji zapravo predstavlja tool za konfiguraciju komunikacije na sabirnici: CAN, LIN, FlexRay, CAN FD te naravno Ethernet. Trenutno u spomenuti tool dodajemo support za servisno orijentiranu komunikaciju putem Etherneta, pojašnjava dalje.

Zašto je potrebno razmišljati iyvan okvira i zašto baš Ethernet?

Kompleksnost mreža elektroničkih komponenti te količina podataka generirana od strane istih u modernim automobilima je uistinu golema. Rastući zahtjevi za bandwidthom, fleksibilnošću te cost-effectivnessom dovode Automotive industriju do točke gdje je potrebno razmišljati iznad okvira trenutnih mrežnih tehnologija kao što su CAN, LIN, MOST i FlexRay. Infotainment, ADAS, autonomna vožnja, Over the Air update (OTA) - sve su to primjeri aplikacija koje zahtijevaju brz i siguran prijenos podataka zbog čega se upravo Ethernet, kao zrela tehnologija koja je u uporabi više od 40 godina, pokazao kao "best fit". Naravno, stvari u praksi nisu baš tako idealne. Ethernet kao "best effort" protokol se načelno kosi sa striktnim real-time zahtjevima gdje se od komponenata u mreži očekuje vrlo precizno determinističko ponašanje s ciljem zaštite putnika i dobara, stoga primjena i adaptacija postojećih sigurnosnih mehanizama predstavlja ogroman izazov.

Ok, a zašto servisno orijentirana komunikacija?

Ako pogledamo tehnologije kao što su primjerice CAN i LIN ondje se podaci šalju konstantno, tj. pošiljatelja nije briga jesu li podaci koje šalje uistinu potrebni nekom drugom čvoru u mreži što može rezultirati hrpom podataka koji bespotrebno preplavljuju mrežu. Nadalje, kod spomenutih tehnologija HW i SW su strogo međuzavisni tj., komunikacija među ECU-ovima (kontrolnim jedinicama) je definirana statički iz razloga što je pretpostavljeno da SW za svoga životnog vijeka neće biti modificiran, što u današnje vrijeme, naravno, nije primjenjivo. Danas očekujemo da do promjena u mreži može doći u svakom trenutku te da uvijek možemo dodati novu softversku komponentu bez straha hoće li ista biti kompatibilna s već postojećima. Upravo zbog svega navedenog u priču ulazi servisno orijentirana arhitektura. Kod servisno orijentirane arhitekture server šalje podatke samo onda kada za njima uistinu postoji potreba, a problem kompatibilnosti riješen je putem middelware-a - SOME/IP (Service-Oriented Middleware over IP).

A što je SOME/IP (Service-Oriented Middleware over IP)?

SOME/IP -  Scalable Service-Oriented Middleware over IP jest Middleware rješenje koje omogućuje servisno orijentiranu komunikaciju unutar mreže ECU-ova, preciznije, Automotive specific RPC „Remote Procedure Call“ mehanizam s cijelim spektrom funkcionalnosti kao što su primjerice serijalizacija te mogućnost pronalaženja i praćenja funkcionalnih entiteta u mreži koje nazivano servisima.

Koje tehnologije i programske jezike koristimo?

Od programskih jezika, prilikom razvoja, koristimo C# (.Net 4.7.2) te C, a za testiranje Python 3. Kao IDE koristimo Microsoft Visual Studio.

Otvorene pozicije u dSpaceu:

Full Stack Developer

Application Engineer

C# Software Developer

Customer Success

Još iz kategorije

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

17.01.2022.

Elon Musk poslao je memorandum zaposlenicima, u kojem ih traži da smanje troškove transporta, dostave, prekovremenih i svih ostalih dodatnih troškova kroz četvrti kvartal jer ne želi da budu premoreni samo da bi dostigli zacrtane ciljeve u prvom kvartalu iduću godinu.

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

30.12.2021.

Ima stvari koje ne možete ispravno protumačiti i u potpunosti iskoristiti dok ne shvatite da imaju više dimenzija. Znanstvenici su se dugo mučili s objašnjavanjem svjetlosti dok nisu uvidjeli da svjetlost ima dualni karakter - u isto vrijeme se ponaša i kao čestica i kao val. Takvih dualizama oko nas ima više nego što mislimo. I često probleme pokušavamo riješiti gledajući samo kroz jednu prizmu te se pritom čudimo zašto nema rezultata.

Što je SWOT analiza?

Što je SWOT analiza?

26.12.2021.

Poslovni plan se na jednostavan način može izvesti korištenjem SWOT analize, alata za strateško planiranje pomoću kojeg organizacije mogu preciznije odrediti snage i slabosti u svom poslovanju, što je pak iznimno bitno na kratke te posebno duge staze.