Bivši direktor Googlea Eric Schmidt podijelio mišljenje zašto je rad u uredu bolji od rada od doma

Bivši direktor Googlea Eric Schmidt podijelio mišljenje zašto je rad u uredu bolji od rada od doma
Wikipedia

Rad na daljinu postao je nužan u većini kompanija diljem svijeta prije dvije godine i početka pandemije koronavirusa, a većina ih se toliko dobro snašla da njihovi zaposlenici ne vide razloge za povratak. Uistinu, iz perspektive radnika ni nema potrebe vratiti se, no iz perspektive rukovodećih priča je drugačija.

Potvrdio je to bivši izvršni direktor (CEO) i predsjednik Googlea Eric Schmidt, koji je stava da se na daljinu ne može kreirati sjajno upravljanje kompanijom.

- Prema mom mišljenju, važno je da su ljudi na radnim mjestima. Tradicionalist sam, a kroz prethodna desetljeća pokazalo se da je takav način organizacije efektivan. I kroz ta smo desetljeća konstantno naglašavali potrebu zbližavanja kolega, prisnijem odnosu, boljoj radnoj okolini... Jesmo li cijelo vrijeme bili u krivu - kazao je Schmidt.

Poriv za tako nešto jest odluka Googlea da i nakon pandemije ostaje hibridni model rada, što znači da se zaposleni ne vraćaju u stopostotnom smislu na radna mjesta. I to mu je teško za shvatiti jer je naviknut na modele koji su bili efektivni u njegovom načinu upravljanja organizacijama. No, kao netko iz svijeta tehnologije, a riječ je o brzoevoluirajućoj sredini, trebalo bi mu biti jasno da stvari ne stagniraju.

Dakle, njegov glavni argument je upravljanje i sve se u njegovom viđenju temelji na tome. Iako rukovodeći kadar čini manjinu u svakj organizaciji, on ne mari za potrebe preostale većine. Jer, prema njemu, njima se upravlja i to na daljinu nije moguće.

Naravno, svi imaju pravo na mišljenje, ali u ovakvom slučaju rezultati su ono što ipak treba vrednovati ispred svega. A oni su na osjetno višim razinama nego oni iz vremena kad se radilo u uredima. Zaposlenici su produktivniji, dostupniji izvan radnog vremena, zadovoljniji i zato je tranzicija u vremenu globalne krize prošla tako "glatko".