8 koraka za imenovanje brenda

8 koraka za imenovanje brenda

Foto: Antonio Jularić

Stvoriti i brendirati proizvod ili uslugu nije nimalo lako, a može u konačnici odrediti smjer poslovanja. Upravo zato je potrebno jako pažljivo i detaljno se posvetiti imenu brenda kako bi privukli potrošače. Po mogućnosti dugoročno.

U nastavku teksta donosimo osam ključnih koraka za kreiranje tog imena, sve kako bismo vam pomogli na tom iznimno zahtjevnom putu u stvaranju biznisa.

1. Ime mora biti pamtljivo

Naravno, da bi se sve skupa "zakotrljalo", ime brenda mora se pamtiti, mora se prihvatiti "na prvu" i "ući u uho". Da biste vidjeli imate li tako nešto, morate analizirati tržište, istražiti taj segment među ciljanom publikom.

2. Jednostavno za izgovoriti

Ako ime ne možete ili ne znate izgovoriti na prvu, neće dobro proći. Stoga, potrebno je donijeti odluku želite li samo na domaće ili na međunarodno tržište. Jer, ono što domaći potrošači lako izgovore, strani možda neće. Dakle, svi faktori moraju se uračunati.

3. Kompatibilnost

Ime brenda ne smije odudarati od ostatka brendova vaše kompanije jer time na valu jednog uspješnog proizvoda možete naštetiti ostalima. Ili suprotno, uspjeh ostalih može "odgurnuti" brend koji odudara imenom.

4. Ciljano tržište

Svakako, ime mora biti dobro pogođeno za ciljano tržište jer inače ništa nema smisla. Prepoznajte kome se obraćate, tko vam daje pažnju i dalje ćete lakše odrediti kako kreirati savršeno ime.

5. Globalna prepoznatljivost

Ova se točka odnosi na stavku iz druge, ukoliko želite ići prema globalnoj prisutnosti.

6. Poklapanje s vrijednostima kompanije

Brend mora komunicirati s onime što su temeljne vrijednosti kompanije. Primjerice, neke kompanije će uvijek ići u identičnom smjeru s imenima svojih proizvoda, poigrati se latinskim, grčkim, čak i imenima gradova. Ali, poklapat će se s onime što predstavljaju.

7. Registracija

Ne zaboravite odmah registrirati ime tako da bude unikatno i zaštićeno. Uostalom, potrebno je i provjeriti je li već zauzeto.

8. Mora vam se sviđati

Mislite i na sebe u konačnici, nemojte stvarati ime isključivo za druge, ono mora biti i vama blisko...

Još iz kategorije

Kako adaptivne tehnološke strategije mogu pogoniti rast poslovanja

Kako adaptivne tehnološke strategije mogu pogoniti rast poslovanja

09.05.2021.

Poslovne organizacije u današnjem ubrzanom modernom vremenu moraju na prvom mjestu imati prilagodljivost i kupce kako bi opstale ili jačale na tržištu. Samo na taj način može se najbolje odgovoriti na silne promjene kojima svjedočimo iz dana u dan.

5 navika koje će vam pomoći u izbjegavanju i ponovnom podizanju od neuspjeha

5 navika koje će vam pomoći u izbjegavanju i ponovnom podizanju od neuspjeha

03.05.2021.

Uspješni poduzetnici su u odnosu na one neuspješnije prvenstveno uporniji. Neki će prerano odustati, izgubiti samopouzdanje, volju, želju i motivaciju. Oni uporniji će sagledati situaciju, pokušati iz nje izvući nešto pozitivno ili jednostavno nešto naučiti na svojim greškama.

Playrix Croatia: Sinergija priče i gameplay mehanika u procesu razvoja igara

Playrix Croatia: Sinergija priče i gameplay mehanika u procesu razvoja igara

30.04.2021.

Mnogima je vjerojatno barem jednom prošla neka ideja kroz glavu kakvu igru bi napravili i tada doživjeli taj nalet entuzijazma smišljajući gameplay elemente i priču koja će sigurno ostaviti svoj trag u industriji videoigara. Kako taj proces izgleda u zagrebačkom studiju Playrix Croatia, pojasnio nam je David Kelečić, Lead Game & Narrative dizajneru u zagrebačkom studiju Playrix Croatia.