5 najčešćih navika loših lidera

5 najčešćih navika loših lidera

Foto: DepositPhotos

Novoosnovane kompanije onoliko su dobre koliko i ljudi koji ih vode, što je za snažne i sposobne lidere odlično, ali za one ostale baš i ne. Naravno, „oni ostali“ ne moraju ostati takvi jer loše se navike i način vođenja poslovanja mogu promijeniti ukoliko se riješe navika koje ih koče. A ovdje ćemo spomenuti pet najčešćih u loših lidera.

1. Ne slažu se sa suosnivačima

Profesionalno neslaganje može biti konstruktivno, ali ako se neslaganje pretvara u sukob iznova, dolazi se do problema. S vremenom će odnos puknuti, a to će ostaviti posljedice na organizaciju, koja se u najgorem slučaju može potpuno raspasti. Zato je jako bitno naučiti primiti kritiku, čuti negativan komentar i prihvatiti da se mišljenja razlikuju, posebno kad se radi o vama najbližim suradnicima, onima s kojima ste započeli posao.

2. Ne mogu "povući okidač"

Svaki proizvod ima svojih mana, ma u kojoj god fazi bio. Zato se osluškuje bilo javnosti, mušterija, pa i zaposlenika. Strah od kritika i neuspjeha lošije će lidere odvajati od boljih jer oni će uvijek odugovlačiti i strahovati od onoga što bi se moglo dogoditi ako nesavršen proizvod izađe na tržište. Naravno, nemogućnost donošenja odluka u tom smislu može se pojavljivati i u drugim aspektima poslovanja.

3. Nemaju poštovanja prema zaposlenicima

Možda i najgora odlika lošeg lidera ili poslodavca jest izostanak poštovanja prema onima koji mu doprinose. Time stvara negativnu atmosferu, a samim time i lošije poslovne rezultate.

4. Zaboravljaju na detalje

Čest je slučaj da se u gužvi kakva nastaje tijekom opsežnog rada nešto smetne s uma. No, loši će lideri konstantno zaboravljati detalje, što ne samo da može izludjeti nego i utjecati na poslovanje. Zapisujte ako ne možete pamtiti.

5. Izostanak organizacijskih vještina

Nije dovoljno samo vikati na ljude oko sebe ili se pouzdati u podređene da će obaviti sav posao. Potrebno je da istinski lider ipak drži sve konce, bude upućen u svaki dio proizvodnog procesa i da ga zna organizirati na pravi način. I najbolji zapisuju što i kako, sve im je određeno u kalendaru. Učinite to i vi!

Još iz kategorije

Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

21.08.2019. komentiraj

Ako već niste, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji kad odlučujete o tome hoćete li ostati kod aktualnog poslodavca, hoćete li tražiti novog ili ćete pokušati pokrenuti svoj posao. Ukoliko je ovo posljednje izbor za vas, tad trebate odgovoriti na tri bitna pitanja i na temelju njih zaključiti da ste uistinu spremni za tako nešto.

Što nove generacije traže na radnom mjestu

Što nove generacije traže na radnom mjestu

14.08.2019. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Umjetnost raspravljanja – neka frcaju iskre

Umjetnost raspravljanja – neka frcaju iskre

23.07.2019. komentiraj

Stručnjakinje iz poslovnog sveučilišta WU Executive Academy identificirale su četiri razloga zašto svaka tvrtka treba imati otvorenu kulturu sukoba.  Jedan od razloga je što se nove ideje ne mogu pojaviti ako ne postoji otvoreno okruženje u kojem je svima dopušteno govoriti ono što misle. Astrid Kleinhanns-Rollé i Helga Pattart-Drexler pronašle su način da raspravljaju na otvoren i pristupačan način.