5 najčešćih navika loših lidera

5 najčešćih navika loših lidera

Foto: DepositPhotos

Novoosnovane kompanije onoliko su dobre koliko i ljudi koji ih vode, što je za snažne i sposobne lidere odlično, ali za one ostale baš i ne. Naravno, „oni ostali“ ne moraju ostati takvi jer loše se navike i način vođenja poslovanja mogu promijeniti ukoliko se riješe navika koje ih koče. A ovdje ćemo spomenuti pet najčešćih u loših lidera.

1. Ne slažu se sa suosnivačima

Profesionalno neslaganje može biti konstruktivno, ali ako se neslaganje pretvara u sukob iznova, dolazi se do problema. S vremenom će odnos puknuti, a to će ostaviti posljedice na organizaciju, koja se u najgorem slučaju može potpuno raspasti. Zato je jako bitno naučiti primiti kritiku, čuti negativan komentar i prihvatiti da se mišljenja razlikuju, posebno kad se radi o vama najbližim suradnicima, onima s kojima ste započeli posao.

2. Ne mogu "povući okidač"

Svaki proizvod ima svojih mana, ma u kojoj god fazi bio. Zato se osluškuje bilo javnosti, mušterija, pa i zaposlenika. Strah od kritika i neuspjeha lošije će lidere odvajati od boljih jer oni će uvijek odugovlačiti i strahovati od onoga što bi se moglo dogoditi ako nesavršen proizvod izađe na tržište. Naravno, nemogućnost donošenja odluka u tom smislu može se pojavljivati i u drugim aspektima poslovanja.

3. Nemaju poštovanja prema zaposlenicima

Možda i najgora odlika lošeg lidera ili poslodavca jest izostanak poštovanja prema onima koji mu doprinose. Time stvara negativnu atmosferu, a samim time i lošije poslovne rezultate.

4. Zaboravljaju na detalje

Čest je slučaj da se u gužvi kakva nastaje tijekom opsežnog rada nešto smetne s uma. No, loši će lideri konstantno zaboravljati detalje, što ne samo da može izludjeti nego i utjecati na poslovanje. Zapisujte ako ne možete pamtiti.

5. Izostanak organizacijskih vještina

Nije dovoljno samo vikati na ljude oko sebe ili se pouzdati u podređene da će obaviti sav posao. Potrebno je da istinski lider ipak drži sve konce, bude upućen u svaki dio proizvodnog procesa i da ga zna organizirati na pravi način. I najbolji zapisuju što i kako, sve im je određeno u kalendaru. Učinite to i vi!

Još iz kategorije

Kupci na prvom mjestu

Kupci na prvom mjestu

16.06.2019. komentiraj

U studenom ove godine održat će se 10. konferencija SUPERPRODAVAČ te se dodijeliti nagrade najboljima, B2B Superprodavač godine, o čemu smo razgovarali sa Sandrom Mihelčić koja je i pokrenula ovu nagradu i konferenciju.

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

12.06.2019. komentiraj

Dolaskom ljetnih vrućina bliži se i kratka stanka po pitanju raznih događaja iz ICT svijeta. Nakon godišnjih odmora, u rujnu slijedi novi val zanimljivih konferencija i srodnih događanja, a među njima se ističe Weekend Media Festival. Ovogodišnje izdanje WMF-a održat će od 19. do 22. rujna u Rovinju.

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

11.06.2019. komentiraj

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.