Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.

Glavna podjela uređaja koji podržavaju video igre su osobna računala, konzole, mobilni uređaji i tableti, te društvene mreže kao noviji oblik igranja igara.

Porastu vrijednosti gaminga pridonosi veliko kinesko gamersko tržište koje se procjenjuje na 46.1 milijardi dolara. Kina je zemlja s najvećim gamerskim tržištem a slijedi je SAD, pa Japan, Njemačka i Velika Britanija.

Bez obzira radi li se o izdavaču video igara, programeru ili freelanceru ili davatelju licence ili nekom koji je na drugi način uključen u industriju videoigara, svatko od tih ključnih sudionika nužno mora razumjeti pravne aspekte i odnose, ugovore koje je nužno zaključiti i koji reguliraju međusobne odnose u gaming industriji.

Pravno znanje potrebno je od ranih faza koncepta i predprodukcije preko faze produkcije i realizacije, uključujući dokumentiranje ulaganja investitora i reguliranja licenci, intelektualnog vlasništva, i svih drugih prava i obveza svakog od sudionika koje treba ugovoriti.

Tako treba zaključiti niz ugovora od kojih su najbitniji:

-       Ugovor o razvoju igara (Development Contract)

-       Ugovor o ulaganju (Investment Contract)

-       Ugovor o radu (Employment Contract)

-       Ugovorne odredbe o povjerljivosti (Nondisclosure Agreement - NDA)

-       Ugovor o distribuciji (Distribution Agreement)

-       Ugovor o licenci (Licence Agreement)

-       Ugovor o licenci za krajnjeg korisnika (End user Licence Agreement - EULAs)

-       Uvjete pružanja usluge (Terms of Service - TOS)

U strukturi sudionika industrije video igara razlikujemo: developere, izdavače/publishere, distributere, trgovce, kupce, te krajnje korisnike proizvoda (igrače).

Pravna regulacija u RH

Zakonom o audiovizualnim djelatnostima iz 2018. godine po prvi je puta uvedena kategorija videoigara. Tako je proizvodnja videoigara jasno definirana kao audiovizualna djelatnost, i svrstana je u istu audiovizualnu djelatnost kao i proizvodnja ostalih multimedijskih sadržaja, serija i filmova te pružanje audiovizualnih usluga na zahtjev kao Interneta i drugih medija.

Ovim se Zakonom uređuju i video igre kao audiovizualna djela čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije.

Uz neke beneficije, zakonodavac je za developere igara propisao i obveze. Tu je obveza isticanja kategorizacije svakog djela prije njegovog izdavanja s obzirom na dob korisnika kojima je isto namijenjeno. Zakon zabranjuje distribuciju, prodaju i iznajmljivanje videoigara maloljetnicima ako kategorija igara nije primjerena njihovoj dobi. Također, zabranjuje se i javno izlaganje i oglašavanje igara koje nisu primjerene maloljetnicima.

Svi koji se bave proizvodnjom igara moraju biti upisani u očevidnik Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), koji se vodi digitalno i čiji oblik propisati ravnatelj Centra.

Pravo u Gamingu i eSportu

Jedan dio gaming startupova ne smatra da im treba pravna podrška. To nažalost dovodi do neravnoteže položaja ulagača i startupova koji zbog toga unatoč odličnim idejama ne ostvaruju željene financijske rezultate.

Zbog toga upravo startupovi imaju najveću potrebu da budu upoznati sa svojim zakonskim pravima i svime što bi trebali poduzeti da ostvare uspjeh u ovoj brzorastućoj industriji.

Treba svakako istaknuti i eSport kao novu brzorastuću industriju zabave sa značajnom populacijom obožavatelja u Sjevernoj Americi, Aziji (Južnoj Koreji i Kini) i Europskoj uniji (Njemačkoj i Velikoj Britaniji).

eSport je s pravnog stajališta donio neke jedinstvene profesionalne potrebe do te mjere da je prvo odvjetničko društvo posvećeno u potpunosti esportu otvoreno početkom 2017. godine.

Rastuće područje eSportskog prava pokriva sve, od autorskopravne zaštite i intelektualnog vlasništva, ugovornog prava, spajanja, preuzimanja, zapošljavanja, do regulacije klađenja te međunarodnih pravnih pitanja.

 

Autor: Petar Petrić, odvjetnik, Petrić & Kajić odvjetničko društvo d.o.o.