Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.

Glavna podjela uređaja koji podržavaju video igre su osobna računala, konzole, mobilni uređaji i tableti, te društvene mreže kao noviji oblik igranja igara.

Porastu vrijednosti gaminga pridonosi veliko kinesko gamersko tržište koje se procjenjuje na 46.1 milijardi dolara. Kina je zemlja s najvećim gamerskim tržištem a slijedi je SAD, pa Japan, Njemačka i Velika Britanija.

Bez obzira radi li se o izdavaču video igara, programeru ili freelanceru ili davatelju licence ili nekom koji je na drugi način uključen u industriju videoigara, svatko od tih ključnih sudionika nužno mora razumjeti pravne aspekte i odnose, ugovore koje je nužno zaključiti i koji reguliraju međusobne odnose u gaming industriji.

Pravno znanje potrebno je od ranih faza koncepta i predprodukcije preko faze produkcije i realizacije, uključujući dokumentiranje ulaganja investitora i reguliranja licenci, intelektualnog vlasništva, i svih drugih prava i obveza svakog od sudionika koje treba ugovoriti.

Tako treba zaključiti niz ugovora od kojih su najbitniji:

-       Ugovor o razvoju igara (Development Contract)

-       Ugovor o ulaganju (Investment Contract)

-       Ugovor o radu (Employment Contract)

-       Ugovorne odredbe o povjerljivosti (Nondisclosure Agreement - NDA)

-       Ugovor o distribuciji (Distribution Agreement)

-       Ugovor o licenci (Licence Agreement)

-       Ugovor o licenci za krajnjeg korisnika (End user Licence Agreement - EULAs)

-       Uvjete pružanja usluge (Terms of Service - TOS)

U strukturi sudionika industrije video igara razlikujemo: developere, izdavače/publishere, distributere, trgovce, kupce, te krajnje korisnike proizvoda (igrače).

Pravna regulacija u RH

Zakonom o audiovizualnim djelatnostima iz 2018. godine po prvi je puta uvedena kategorija videoigara. Tako je proizvodnja videoigara jasno definirana kao audiovizualna djelatnost, i svrstana je u istu audiovizualnu djelatnost kao i proizvodnja ostalih multimedijskih sadržaja, serija i filmova te pružanje audiovizualnih usluga na zahtjev kao Interneta i drugih medija.

Ovim se Zakonom uređuju i video igre kao audiovizualna djela čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije.

Uz neke beneficije, zakonodavac je za developere igara propisao i obveze. Tu je obveza isticanja kategorizacije svakog djela prije njegovog izdavanja s obzirom na dob korisnika kojima je isto namijenjeno. Zakon zabranjuje distribuciju, prodaju i iznajmljivanje videoigara maloljetnicima ako kategorija igara nije primjerena njihovoj dobi. Također, zabranjuje se i javno izlaganje i oglašavanje igara koje nisu primjerene maloljetnicima.

Svi koji se bave proizvodnjom igara moraju biti upisani u očevidnik Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), koji se vodi digitalno i čiji oblik propisati ravnatelj Centra.

Pravo u Gamingu i eSportu

Jedan dio gaming startupova ne smatra da im treba pravna podrška. To nažalost dovodi do neravnoteže položaja ulagača i startupova koji zbog toga unatoč odličnim idejama ne ostvaruju željene financijske rezultate.

Zbog toga upravo startupovi imaju najveću potrebu da budu upoznati sa svojim zakonskim pravima i svime što bi trebali poduzeti da ostvare uspjeh u ovoj brzorastućoj industriji.

Treba svakako istaknuti i eSport kao novu brzorastuću industriju zabave sa značajnom populacijom obožavatelja u Sjevernoj Americi, Aziji (Južnoj Koreji i Kini) i Europskoj uniji (Njemačkoj i Velikoj Britaniji).

eSport je s pravnog stajališta donio neke jedinstvene profesionalne potrebe do te mjere da je prvo odvjetničko društvo posvećeno u potpunosti esportu otvoreno početkom 2017. godine.

Rastuće područje eSportskog prava pokriva sve, od autorskopravne zaštite i intelektualnog vlasništva, ugovornog prava, spajanja, preuzimanja, zapošljavanja, do regulacije klađenja te međunarodnih pravnih pitanja.

 

Autor: Petar Petrić, odvjetnik, Petrić & Kajić odvjetničko društvo d.o.o.

Još iz kategorije

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

03.02.2023.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju bilježi pad na 12,7% sa 13,1% u prosincu 2022. godine.

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

30.01.2023.

Amazon troši milijarde američkih dolara na Alexu jer taj glasovni asistent treba masivnu infrastrukturu i istovremeno ne može biti monetiziran. Dakle, dugoročno, rizik se ipak nije isplatio.

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

27.01.2023.

Početkom lipnja 2022. u poslovnom svijetu odjeknula je negativna reakcija na Elon Muskov poziv zaposlenicima da se vrate u urede. I u Appleu je moto 'povratak na posao' obvezivao zaposlenike na povratak u urede. U Appleu je to dovelo do velikog nezadovoljstva među zaposlenicima te su neki visokopozicionirani zaposlenici javno dali ostavke, npr. Ian Goodfellows, tadašnji voditelj odjela za strojno učenje. Osnovana je i grupa 'Apple together' koja je optužila upravu da se boji gubitka kontrole.