Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

Foto: DepositPhotos

Instagram je nedavno objavio da ulazi u testnu fazu ukidanja 'lajkova' u SAD-u. Osam drugih država bez ‘lajkova’ je već preko šest mjeseci i sada se proces širi zbog pojačanog nadzora s ciljem smanjivanja pritiska na mlade, stavljajući u fokus komunikaciju i ostvarivanje kontakata umjesto popularnosti. CEO Instagrama Adam Mosseri je za Buzzfeed News izjavio kako se nada da će ukidanje ‘lajkova’ potaknuti ugodniju atmosferu i okruženje u kojem će se ljudi moći opuštenije izražavati. No, sasvim je jasno kako ovo nije odluka nastala iz altruizma.

Kako će zapravo sve izgledati?

Korisnicima će i dalje biti omogućeno 'lajkanje' objava, ali 'lajkovi' – ili dupli klikovi ostvareni po fotografiji – nestat će s platforme i korisničkih profilnih stranica. Pojedini korisnik profila moći će vidjeti koliko je 'lajkova' dobio/la, ali pratiteljima taj broj neće biti poznat.

Čemu onda uznemirenost?

Za početak, biti će teže shvatiti je li broj pratitelja pojedine osobe ili brenda stvaran bez korištenja alata koji određuju anomalije u broju pratitelja u odnosu na angažiranost. Drugo, s obzirom da su influenceri koristili Instagram najčešće za izgradnju vlastitog  brenda, određeni stručnjaci naslućuju kako bi ova promjena mogla dovesti do smanjenja ulaganja u influencers marketing u korist plaćenog oglašavanja na Instagramu.

Što se zapravo događa?

Dok je anksioznost po pitanju 'lajkova' stvarna, važno je razumjeti što zapravo ova promjena znači. U svojoj srži, marketing na Instagramu i putem influencera  direktno konkurira Instagramovim izravnim prihodima od oglašavanja. Budući da će prema predviđanjima ulaganja u influencer marketing u 2019. godini premašiti vrijednost od 6 milijardi dolara, Instagram želi dio tog 'kolača'. Nadaju se kako će se, skrivanjem lajkova, brendovi fokusirati manje na angažman influencera, a više na direktno ulaganje u platformu putem plaćenih oglasa i promocija, gdje će mjerni podaci biti lako dostupni.

Na sreću, čini se da se API veza neće mijenjati, što znači da će se, dok god neki profil bude aktivan, moći doći podataka koji se koriste za pronalaženje, provjeru i odabir influencera ili za istraživanje utjecaja i vrijednosti brenda i performansi određenog profila.

Postoji li ovdje neka prilika koja se može iskoristiti?

Ova će promjena pojedince, brendove i  influencere potaknuti da se još više potrude oko svrsishodnih mjerenja uspješnosti. Postoje mnogobrojne opcije kako mjeriti uspješnost pojedinih objava i profila, kao i njihovog dubljeg utjecaja. Umjesto fokusiranja na mjerenje 'taštine' (lajkova i dosega), oglašivači i brendovi trebali bi razmišljati o akcijama i ponašanjima koje bi htjeli postići od publike nakon objave.

Nekoliko načina za ostati u toku po pitanju mjerenja uspješnosti i evaluacije su:

- Veća transparentnost brendova i influencera: putem post-analize dubinskih podataka.
- Gledanje izvan podataka koji mjere samo 'lajkove' i doseg:

  • Dostizanje cilja: Analizirajući demografske podatke i osobine pratitelja, može se steći dobar dojam dopirete li svojom porukom organski do pravih ljudi, odnosno  imate li vjerodostojnu publiku.
  • Količina i 'ton' komentara: Jesu li komentari pozitivni, ukazuju li na promjenu ponašanja ili namjeru kupnje?
  • Praćenje linkova do e-trgovine / web stranice: Postoji mnogo više podataka ako, pored klikova / swipe-upova, usmjeravate ljude do web stranice ili portala za e-trgovinu. Ovisno o tome gdje ih usmjeravate, možete otkriti daljnji uvid u profil potrošača putem piksel praćenja, UTM-ova, ponašanja na web stranici i podataka o prodaji / konverziji.
  • Istraživanje snage i reputacije branda: Korištenjem anketa i detaljnijih istraživanja, dugoročno možete izmjeriti učinak dostupnih poruka i objava na ciljanu publiku.

Skrivanje lajkova odlična je prilika da brendovi dublje istraže što zapravo Instagram marketing može ponuditi i koji su njegovi benefiti, uz transparentnu analitiku i dostupnost podataka.

Autori: Kate Durkin i Bailey Roy iz agencije Ketchum, prevela i prilagodila Karla Sedak-Benčić, Dialog komunikacije.

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.