Telekomunikacijski raspašoj u Lijepoj našoj

Telekomunikacijski raspašoj u Lijepoj našoj

Prošli su telekomunikacijski tjedan u Lijepoj našoj može okarakterizirati kao nenadan, neviđen, pomalo smušen i konfuzan s ne baš prevelikim svjetlom na kraju tunela. Optima je objavila da nema love i završila u blokadi, H1 Telekom je i dalje u blokadi, a najjači i najmoćniji HT je objavio pad prihoda.

Pritom je Vlada najavila i imenovanje novog Vijeća domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a čiji novi sastav tek treba potvrditi Sabor, a izbor je bio obilježen kontroverzama, međusobnim optužbama, podmetanjima. Svatko je vukao na svoju stranu. Sve to pokazuje kako je sektor ipak u krizi, neki u većoj neki manjoj, ali i pokazalo da nekad jedan od najprofitabilnijih sektora mora krenuti u prilagodbe, kojih će biti i kojih mora biti.

Alternativci će pod hitno morati naći načina za smanjenje kratkoročnih i dugoročnih obveza, manje će morati ulagati, pa tako i pričao državnom telekomu koji će omogućiti razvoj tržišta sve više gubi na smislu. Jer mali telekomi neće moći ulagati, ono sada moraju iskoristiti ono što su izgradili, podići usluge na novu razinu i tražiti nove korisnike. Pritom, pomoći će im infrastruktura državnih firmi, govorimo naravno o optici, no samo ako cijena bude znatno niža od one koja se može naći na tržištu. Pritom treba spomenuti da mali telekomi već tu infrastrukturu i koriste tako da pravog i velikog benefita zapravo nema.

Od malih telekoma još se čekaju rezultati Metroneta i H1 Telekoma, a od velikih Vipneta i onda je telekomunikacijska saga s poslovnim rezultatima završena.  Dosad sve očekivano, ali tržište se smanjuje barem 2-3 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime se negativni trend nastavlja.

Poslovni rezultati nisu niti dobi niti loši, jednostavno su realni na tržištu koje je sve pogođenije krizom usprkos tome što se kod nas vole skupi i pametni telefoni. Pritom, tarifni ratovi sve su žešći, a jedine tarife koje zapravo imaju smisla su one s neograničenim pozivima prema svim mrežama i besplatni SMS-ovi.

Naime, pokazalo se da su korisnici zdušno mijenjali operatere i više se po broju teško može znati na kojoj su mreži tako da kune cure na sve strane bez obzira da li ste bonovima ili na nekoj od starih pretplata. Zbog toga su telekomi prisiljeni mijenjati i svoje poslovne modele, a korisnici se moraju prilagođavati na sve moguće načine.

A pred nama su veliki svjetski sajmovi – mobilne industrije Mobile World Congress 2013 u Barceloni od 25.-28. veljače i CeBIT u Hannoveru od 5.-9. ožujka, s kojih ćemo vas izvještavati o novitetima, poslovnim prilikama i dok pokušavamo sagledati ključno na ICT tržištu sasvim je jasno da se poslovni modeli ipak nezaustavljivo mijenjaju.

I naše tvrtke idu tamo, pokazati koliko znaju i umiju li se boriti sa svjetskom konkurencijom. Dosad su pokazale da znaju, a što će nam donijeti ove godine ostaje tek da se vidi.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

13.02.2019. komentiraj

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.