Telekomunikacijski raspašoj u Lijepoj našoj

Telekomunikacijski raspašoj u Lijepoj našoj

Prošli su telekomunikacijski tjedan u Lijepoj našoj može okarakterizirati kao nenadan, neviđen, pomalo smušen i konfuzan s ne baš prevelikim svjetlom na kraju tunela. Optima je objavila da nema love i završila u blokadi, H1 Telekom je i dalje u blokadi, a najjači i najmoćniji HT je objavio pad prihoda.

Pritom je Vlada najavila i imenovanje novog Vijeća domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a čiji novi sastav tek treba potvrditi Sabor, a izbor je bio obilježen kontroverzama, međusobnim optužbama, podmetanjima. Svatko je vukao na svoju stranu. Sve to pokazuje kako je sektor ipak u krizi, neki u većoj neki manjoj, ali i pokazalo da nekad jedan od najprofitabilnijih sektora mora krenuti u prilagodbe, kojih će biti i kojih mora biti.

Alternativci će pod hitno morati naći načina za smanjenje kratkoročnih i dugoročnih obveza, manje će morati ulagati, pa tako i pričao državnom telekomu koji će omogućiti razvoj tržišta sve više gubi na smislu. Jer mali telekomi neće moći ulagati, ono sada moraju iskoristiti ono što su izgradili, podići usluge na novu razinu i tražiti nove korisnike. Pritom, pomoći će im infrastruktura državnih firmi, govorimo naravno o optici, no samo ako cijena bude znatno niža od one koja se može naći na tržištu. Pritom treba spomenuti da mali telekomi već tu infrastrukturu i koriste tako da pravog i velikog benefita zapravo nema.

Od malih telekoma još se čekaju rezultati Metroneta i H1 Telekoma, a od velikih Vipneta i onda je telekomunikacijska saga s poslovnim rezultatima završena.  Dosad sve očekivano, ali tržište se smanjuje barem 2-3 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime se negativni trend nastavlja.

Poslovni rezultati nisu niti dobi niti loši, jednostavno su realni na tržištu koje je sve pogođenije krizom usprkos tome što se kod nas vole skupi i pametni telefoni. Pritom, tarifni ratovi sve su žešći, a jedine tarife koje zapravo imaju smisla su one s neograničenim pozivima prema svim mrežama i besplatni SMS-ovi.

Naime, pokazalo se da su korisnici zdušno mijenjali operatere i više se po broju teško može znati na kojoj su mreži tako da kune cure na sve strane bez obzira da li ste bonovima ili na nekoj od starih pretplata. Zbog toga su telekomi prisiljeni mijenjati i svoje poslovne modele, a korisnici se moraju prilagođavati na sve moguće načine.

A pred nama su veliki svjetski sajmovi – mobilne industrije Mobile World Congress 2013 u Barceloni od 25.-28. veljače i CeBIT u Hannoveru od 5.-9. ožujka, s kojih ćemo vas izvještavati o novitetima, poslovnim prilikama i dok pokušavamo sagledati ključno na ICT tržištu sasvim je jasno da se poslovni modeli ipak nezaustavljivo mijenjaju.

I naše tvrtke idu tamo, pokazati koliko znaju i umiju li se boriti sa svjetskom konkurencijom. Dosad su pokazale da znaju, a što će nam donijeti ove godine ostaje tek da se vidi.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.