Telekomunikacijski raspašoj u Lijepoj našoj

Telekomunikacijski raspašoj u Lijepoj našoj

Prošli su telekomunikacijski tjedan u Lijepoj našoj može okarakterizirati kao nenadan, neviđen, pomalo smušen i konfuzan s ne baš prevelikim svjetlom na kraju tunela. Optima je objavila da nema love i završila u blokadi, H1 Telekom je i dalje u blokadi, a najjači i najmoćniji HT je objavio pad prihoda.

Pritom je Vlada najavila i imenovanje novog Vijeća domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a čiji novi sastav tek treba potvrditi Sabor, a izbor je bio obilježen kontroverzama, međusobnim optužbama, podmetanjima. Svatko je vukao na svoju stranu. Sve to pokazuje kako je sektor ipak u krizi, neki u većoj neki manjoj, ali i pokazalo da nekad jedan od najprofitabilnijih sektora mora krenuti u prilagodbe, kojih će biti i kojih mora biti.

Alternativci će pod hitno morati naći načina za smanjenje kratkoročnih i dugoročnih obveza, manje će morati ulagati, pa tako i pričao državnom telekomu koji će omogućiti razvoj tržišta sve više gubi na smislu. Jer mali telekomi neće moći ulagati, ono sada moraju iskoristiti ono što su izgradili, podići usluge na novu razinu i tražiti nove korisnike. Pritom, pomoći će im infrastruktura državnih firmi, govorimo naravno o optici, no samo ako cijena bude znatno niža od one koja se može naći na tržištu. Pritom treba spomenuti da mali telekomi već tu infrastrukturu i koriste tako da pravog i velikog benefita zapravo nema.

Od malih telekoma još se čekaju rezultati Metroneta i H1 Telekoma, a od velikih Vipneta i onda je telekomunikacijska saga s poslovnim rezultatima završena.  Dosad sve očekivano, ali tržište se smanjuje barem 2-3 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime se negativni trend nastavlja.

Poslovni rezultati nisu niti dobi niti loši, jednostavno su realni na tržištu koje je sve pogođenije krizom usprkos tome što se kod nas vole skupi i pametni telefoni. Pritom, tarifni ratovi sve su žešći, a jedine tarife koje zapravo imaju smisla su one s neograničenim pozivima prema svim mrežama i besplatni SMS-ovi.

Naime, pokazalo se da su korisnici zdušno mijenjali operatere i više se po broju teško može znati na kojoj su mreži tako da kune cure na sve strane bez obzira da li ste bonovima ili na nekoj od starih pretplata. Zbog toga su telekomi prisiljeni mijenjati i svoje poslovne modele, a korisnici se moraju prilagođavati na sve moguće načine.

A pred nama su veliki svjetski sajmovi – mobilne industrije Mobile World Congress 2013 u Barceloni od 25.-28. veljače i CeBIT u Hannoveru od 5.-9. ožujka, s kojih ćemo vas izvještavati o novitetima, poslovnim prilikama i dok pokušavamo sagledati ključno na ICT tržištu sasvim je jasno da se poslovni modeli ipak nezaustavljivo mijenjaju.

I naše tvrtke idu tamo, pokazati koliko znaju i umiju li se boriti sa svjetskom konkurencijom. Dosad su pokazale da znaju, a što će nam donijeti ove godine ostaje tek da se vidi.

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.