Što nam donosi digitalna transformacija?

Što nam donosi digitalna transformacija?

Inercija koja prati usvajanje strategija digitalne transformacije u enterprise segmentu  potaknula je tvrtke da se snažnije usmjere na unaprjeđenje svog poslovanja. Prema nedavno objavljenoj Dell EMC-ovoj Digital Transformation Index Survey, disrupcija je uvelike prisutna u svakoj industriji, te je čak 52 posto sudionika studije potvrdilo da su se u njihovom sektoru u posljednje tri godine dogodile značajne promjene. Studija koja obuhvaća odgovore više od 4000 više pozicioniranih menadžera u 16 zemalja, otkrila je i kako gotovo polovica njih vjeruje da njihovo poslovanje može postati zastarjelo u sljedećih pet godina.

Rezultati studije pokazuju pozitivne aspekte, signalizirajući da se enterprise tržište napokon prilagođava dinamičnim promjenama u zahtjevima korisnika te unaprjeđuju svoju IT infrastrukturu. U snažno povezanom globalnom poslovnom okruženju, brzina izlaska na tržište i organizacijska agilnost ubrzano postaju ključevi uspjeha. Zajedno s pritiscima za snažnijom orijentacijom prema korisnicima i novim očekivanjima zaposlenika, menadžeri trebaju dodati i ulaganje u modernizaciju IT-ja kao jedan od prioriteta.

Omogućavanje konkurencije

Tehnologija pruža različite mogućnosti i može biti presudna za uspjeh tvrtki svih veličina, u bilo kojoj industriji. Današnji konkurenti velikim tvrtkama u industrijama poput financija, osiguranja ili u uslužnim djelatnostima su manje organizacije, od kojih su mnoge start-upi s većim fokusom na tehnologiju, manjim operativnim troškovima i značajno većom fleksibilnošću. To se ogleda i u rezultatima Dell EMC-ove studije, koja pokazuje da 78 posto direktora vjeruje kako su najveća konkurencija njihovom poslovanju sada, ali i u budućnosti, digitalni start-upi. Dodatna potvrda ovome jest podatak da je 62 posto ispitanih kazalo kako su se na tržištu već pojavili novi igrači, što je posljedica dostupnosti digitalnih alata i novih tehnologija.

Prostor za poboljšanje

Iako podaci pokazuju da enterprise segment odgovara na novo digitalno okruženje, studija je pokazala i da različiti izazovi zadržavaju šire usvajanje digitalne transformacije. Prema Dell EMC-ju, kritične karakteristike digitalne su agilne inovacije, predviđanje novih prilika, povećanje transparentnosti i povjerenja, usmjeravanje na personalizirana iskustva i rad unutar okvira u realnom vremenu. Od 4000 sudionika studije, samo je trećina izjavila kako njihove tvrtke implementiraju navedene karakteristike u svoje poslovanje, a samo njih sedam posto priznalo je da posjeduju svih pet karakteristika. Možemo zaključiti kako je pred tvrtkama još mnogo posla u usvajanju novih tehnologija potrebnih kako bi ostali relevantni i konkurentni na tržištima u budućnosti.

Uklanjanje barijera

Oni koji tek trebaju započeti svoj put prema digitalnoj transformaciji, prema podacima u studiji, mogu se susresti s pet prepreka koje će usporiti modernizaciju IT infrastrukture i operacija. Najčešće spominjan je nedostatak budžeta i drugih sredstava, s čime se susrela trećina ispitanika. No, to ne mora nužno zaustaviti ulaganja u IT. Mnogi prodavatelji opreme danas nude različite modele financiranja, omogućavajući tvrtkama kupovinu rješenja uz model otplate koji odgovara kupcu. Ujedno, razvojem jeftinijih i snažnijih tehnologija za virtualizaciju i cloud, enterprise sektor ima različite opcije za usvajanje modernih tehnologija uz ostvarivanje ušteda na hardveru i održavanju. Ova rješenja tvrtkama također nude veću fleksibilnost i mogućnost skaliranja prema potrebi, dodajući uštede i agilnost implementaciji.

Druga važna tema je problem pronalaženja i zapošljavanja stručnjaka sa znanjima i  vještinama potrebnima za upravljanje tranzicijom. Međutim, ova se prepreka može riješiti dijeljenjem znanja među odjelima ili angažmanom vanjskih konzultanata koji će kratkoročno upravljati implementacijom. Za kompanije koje nisu u mogućnosti zaposliti više stručnjaka, ovakva vrsta podrške će osigurati uspješno uvođenje novih rješenja, pružajući znanje i vještine potrebne za održavanje sustava postojećim internim stručnjacima.

Studija govori kako unutar različiti poslovnih segmenata, određeni odjeli prednjače u uvođenju moderne IT infrastrukture kako bi dogovorili na buduće zahtjeve. Bez iznenađenja, većina direktora odgovorila je kako je informatički odjel prvi u digitalnoj transformaciji, dok su marketing, financije i korisnička podrška na drugom, trećem i četvrtom mjestu. Ovakav rezultat potvrđuje kako su iskusni IT profesionalci potrebni za upravljanje digitalnom transformacijom te pokazuje da bez njih napredak u ovom segmentu postaje znatno teži. Ujedno, on indicira da su zahtjevi korisnika najvažniji u donošenju odluke o implementaciji novih rješenja.

Preživljavanje najbržih

Zbog stalnog razvoja tehnoloških platformi za tvrtke i privatne korisnike neophodno je da tvrtke imaju snažnu digitalnu strategiju koja može odgovoriti na sadašnje i buduće potrebe, fluktuacije na tržištu i pojavu novih konkurenata.

Iako su menadžeri svjesni ove činjenice, dodatni izazovi još uvijek usporavaju implementaciju novih tehnologija. Kako bi učinkovito implementirali strategiju digitalne transformacije, menadžeri trebaju evaluirati potrebe tvrtke, trendove na tržištu, zahtjeve korisnika i dostupne resurse kako bi financirali i upravljali projektom. S velikim brojem dostupnih digitalnih alata i podrškom prodavatelja opreme i konzultanata, moguće je napraviti najbolje rješenje u skladu s potrebama i mogućnostima tvrtke, dok fleksibilne opcije financiranja omogućavaju otplatu u skladu s izazovnim uvjetima na tržištu.