O vjeri, povjerenju i optimizmu

O vjeri, povjerenju i optimizmu

Foto: Dražen Tomić

Radujte se narodi … I sretan vam Božić i sve prigodno, ali kolumna nažalost nije o vjeri. Nego vjerovanju, povjerenju, optimizmu. Ne znam da li i vi razlikujete ove dvije vrste ljudi: one sretne, optimistične, kojima BTW sve nekako ide od ruke i one druge, namrgođenu većinu, kojoj ništa nije dovoljno dobro, dani se svode na rintanje i na koncu opet prigovaranje i nezadovoljstvo. Zašto pobogu?

I kakve to veze ima s vjerom

Vjera, kao čin, je vjerujem da razumijete, nužna za uspostavu povjerenja. Sama riječ to kaže. To je meni, nazvanom Vjeran, jasno od rođenja. I ako sam odrastao u izrazito katoličkom okruženju uz ime se nikad nije uspostavljala religiozna konotacija.

Povjerenje

Povjerenje je osnova svega. Volite živjeti s ljudima u koje imate povjerenje. I volite ih, zar ne? Još od najmanjih je nogu odnos s roditeljima baziran na povjerenju. Ono je i obostrano. Teško da ćete imati povjerenje u nekoga tko vama ne vjeruje. Po povjerenju birate i poslovne i životne partnere. Uz njega nam je svima lakše u životu.

Optimizam

Sad nešto što sam spoznao nedavno. Nikad ovako nisam razmišljao, a čini mi se jednostavnim. Ključni sastojak povjerenja je optimizam. Pa, naravno, da niste optimistični u ishod neke radnje ili čina, ne bi ni vjerovali u zadovoljavajući ishod i ne bi ga ni povjerili drugoj strani ili osobi.

I opet iz najbližeg okruženja - i naše je povjerenje  u roditelje ili autoritete bazirano na optimizmu kojim se „predajemo“ u njihove ruke, a njihovo povjerenje prema nama odraz je optimizma da ćemo obaviti traženo i biti sposobni zadovoljiti njihove zahtjeve.

Gdje je nestao optimizam

I sad vas je pitam, ako je tome tako i ako je više od devedeset posto građana religiozno, odgajano u vjeri, gdje nam je nestao optimizam?

A tako je sve u biti jednostavno. I lijepo. Kako uspijevamo ne biti optimistični?

Možda je mene odredilo ime, ali ja i dalje iskreno vjerujem!

Sretno vam bilo!

Još iz kategorije

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.