MESSAGING APLIKACIJE: Najbolji način komunikacije s kupcima

MESSAGING APLIKACIJE: Najbolji način komunikacije s kupcima

Društveni mediji jedan su od najmoćnijih kanala putem kojih se brendovi mogu povezati s kupcima i motivirati ih na različite oblike aktivnosti. Niste baš uvjereni? Dovoljno je pogledati Starbucksovu kampanju Holiday Red Cup, kojom su predstavili svoje sezonske napitke, a o kojoj je brujao cijeli Twitter. Fanovima su pružili priliku da kupnjom jednog od posebnih prazničkih napitaka osvoje besplatnu, limited-edition šalicu za višekratnu uporabu, što im je priskrbilo TOP 2 trending pozicije na Twitteru na sam dan početka kampanje.

Iako je Twitter već dugo popularan alat kojim tvrtke i brendovi komuniciraju sa svojim kupcima, u posljednje vrijeme svoju snagu pokazuje još jedna platforma: messaging aplikacije. Oglašavanje i komunikacija s kupcima idu korak dalje i koriste intimniju prirodu ovakvoga kanala, kako bi budućim kupcima nove proizvode i kampanje komunicirali na sasvim novom nivou, poput prijatelja s kontakt liste. Prednost je naročito vidljiva u doba praznika i blagdana, kad se brendovi trude u kratkom vremenu stvoriti što više hypea oko proizvoda i aktivnih promocija.

Tri su razloga zašto bi messaging aplikacije trebale biti prvi izbor na popisu marketinških kanala za sve vrste brendova:

1:1 Jačanje odnosa brend-kupac

Maloprodaja se mora temeljiti na stvaranju momenata koji će za kupce imati neko značenje i smisao i kod njih stvoriti iskren dojam da ih brend cijeni, da se obraća izravno njima kao pojedincima. I dok Twitter brendovima pruža priliku za obraćanje masama, i dalje je to prilično jednosmjerna komunikacija, bez obzira na mogućnost komentiranja. Messaging aplikacije imaju suprotan pristup i naglasak stavljaju na formiranje smislenih 1-na-1 odnosa s kupcima. Zašto je to uopće bitno? Kad brend ima mogućnost izravne komunikacije s kupcem, odnos koji se time stvara jača i veća je šansa da će prerasti u pravi brand loyalty.

Bogatije korisničko iskustvo

Greške se događaju, niti jedan brend nije imun na takve situacije. Bilo da je greška veća ili manja, kod sprječavanja nezadovoljstva kupaca ključno je osigurati im pouzdanu platformu putem koje mogu izraziti svoje frustracije, razočaranje i nezadovoljstvo, na način koji će im dati do znanja da se njihov glas čuje i da ih se shvaća ozbiljno. I ono najvažnije, sve to moraju moći odraditi na kanalu na kojem mogu biti sigurni da će njihova poruka proći, biti viđena i gdje ih se neće moći ignorirati. Upravo je to još jedan od razloga zašto je messaging platforma idealan izbor – pruža privatnost i izravnu komunikaciju, što se u današnjem svijetu, koji cijeni personalizaciju, ne može ignorirati.

Diferencijacija od konkurencije

Integracijom messaging platforme u marketinšku strategiju brendovi imaju priliku diferencirati se od konkurencije. Tvrtke su često fokusirane na dosezanje najvećeg mogućeg broja ljudi, k tome generičkim porukama koje će se „svidjeti svima“, da se kupci na kraju osjećaju kao samo još jedna brojka u nečijem izvještaju. Messaging aplikacija nudi priliku potencijalnim kupcima pokazati da su važni, i to slušanjem kako njihovih pohvala, tako i pokuda, prigovora i želja općenito. Tako dobivene informacije olakšavaju preciznije kreiranje ciljne skupine, što znači uštedu na promociji i veću zaradu na kraju priče.

Kupci će svoju pažnju i novac „pokloniti“ brendu koji je zainteresiran za njihove potrebe. Što se tiče same komunikacije s kupcima, tvrtke bi trebale analizirati i planirati koji će pristup messaging aplikacijama koristiti. Imaju priliku stvoriti bolje okruženje za 1-na-1 komunikaciju, obogatiti korisničko iskustvo i pokazati zašto su bolji od konkurencije.

 

Debbi Dougherty, voditeljica odjela komunikacija i B2B marketinga u Rakuten Viberu

Još iz kategorije

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

06.04.2020. komentiraj

Rekli su da zadnji koji bude odlazio u Njemačku ili Irsku ugasi svjetlo. Rekli su da nema nade za Hrvatsku i da se ništa ne može promijeniti, resistance is futile... I onda je fakat nastalo veliko sranje kad je još došla ta korona... I onda se skupila totalno opaljena ekipa koja je napravila suludi desant i pokazala da je participacija građana i poduzetnika u oblikovanju javnih politika u Hrvatskoj još uvijek moguća.

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.