Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

Upozorio je na to kontroverzni Harry Kissinger, nekad američki ministar obrane. Njegov stav jest da će svaka zemlja koja razvija umjetnu inteligenciju u svrhu naoružanja ostvarivati nikad veću prednost nad neprijateljem, ukoliko je on u potpunom neznanju o onome što se događa.

"Neznanje vašeg neprijatelja s umjetnom inteligencijom postaje vaše najjače oružje. Dijeljenje znanja bit će mnogo teže", upozorio je Kissinger, ne po prvi put.

I prije je navodio da treba stroža kontrola razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe jer pita se isto što etičari i borci za ljudska prava - tko je odgovoran kad stroj odluči oduzeti ljudski život? Naravno, to pitanje je iznimno bitno, ali zagovornicima nove vrste naoružanja i iznimno lako za odgovoriti. Jer, mišljenja su da čovjek ima kontrolu nad situacijom kao i uvijek kroz povijest, bilo da se radi o umjetnoj inteligenciji ili "glupom" projektilu.

Na strani takvih stavova je i američki predsjednik Donald Trump, koji je upravo u veljači naglasio da je umjetna inteligencija prioritet.

"Ne smijemo dopustiti da Sjedinjene Američke Države zaostaju za ostalima", kazao je Trump, ali ne može znati postoji li zaostatak jer Kissinger je lijepo objasnio da su svi "u mraku" i da baš zato postoji tolika opasnost od ove nove vrste ratovanja.

Jer, ako ne znaš protiv čega se boriš, ne možeš reagirati. Ne odnosi se to samo na vojske već i organizacije kao Ujedinjeni narodi, koji bi eventualno mogli reagirati zabranom određene vrste ratovanja, poput svojevremeno korištenja kemijskog oružja.

Kako god, pitanja je mnogo, neznanja još i više, ali jasno je da svjetski lideri žele umjetnu inteligenciju na svojoj strani kako bi si stvorili dominantniju poziciju...

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.