Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

Upozorio je na to kontroverzni Harry Kissinger, nekad američki ministar obrane. Njegov stav jest da će svaka zemlja koja razvija umjetnu inteligenciju u svrhu naoružanja ostvarivati nikad veću prednost nad neprijateljem, ukoliko je on u potpunom neznanju o onome što se događa.

"Neznanje vašeg neprijatelja s umjetnom inteligencijom postaje vaše najjače oružje. Dijeljenje znanja bit će mnogo teže", upozorio je Kissinger, ne po prvi put.

I prije je navodio da treba stroža kontrola razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe jer pita se isto što etičari i borci za ljudska prava - tko je odgovoran kad stroj odluči oduzeti ljudski život? Naravno, to pitanje je iznimno bitno, ali zagovornicima nove vrste naoružanja i iznimno lako za odgovoriti. Jer, mišljenja su da čovjek ima kontrolu nad situacijom kao i uvijek kroz povijest, bilo da se radi o umjetnoj inteligenciji ili "glupom" projektilu.

Na strani takvih stavova je i američki predsjednik Donald Trump, koji je upravo u veljači naglasio da je umjetna inteligencija prioritet.

"Ne smijemo dopustiti da Sjedinjene Američke Države zaostaju za ostalima", kazao je Trump, ali ne može znati postoji li zaostatak jer Kissinger je lijepo objasnio da su svi "u mraku" i da baš zato postoji tolika opasnost od ove nove vrste ratovanja.

Jer, ako ne znaš protiv čega se boriš, ne možeš reagirati. Ne odnosi se to samo na vojske već i organizacije kao Ujedinjeni narodi, koji bi eventualno mogli reagirati zabranom određene vrste ratovanja, poput svojevremeno korištenja kemijskog oružja.

Kako god, pitanja je mnogo, neznanja još i više, ali jasno je da svjetski lideri žele umjetnu inteligenciju na svojoj strani kako bi si stvorili dominantniju poziciju...

Još iz kategorije

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

10.11.2019. komentiraj

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.