Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

Upozorio je na to kontroverzni Harry Kissinger, nekad američki ministar obrane. Njegov stav jest da će svaka zemlja koja razvija umjetnu inteligenciju u svrhu naoružanja ostvarivati nikad veću prednost nad neprijateljem, ukoliko je on u potpunom neznanju o onome što se događa.

"Neznanje vašeg neprijatelja s umjetnom inteligencijom postaje vaše najjače oružje. Dijeljenje znanja bit će mnogo teže", upozorio je Kissinger, ne po prvi put.

I prije je navodio da treba stroža kontrola razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe jer pita se isto što etičari i borci za ljudska prava - tko je odgovoran kad stroj odluči oduzeti ljudski život? Naravno, to pitanje je iznimno bitno, ali zagovornicima nove vrste naoružanja i iznimno lako za odgovoriti. Jer, mišljenja su da čovjek ima kontrolu nad situacijom kao i uvijek kroz povijest, bilo da se radi o umjetnoj inteligenciji ili "glupom" projektilu.

Na strani takvih stavova je i američki predsjednik Donald Trump, koji je upravo u veljači naglasio da je umjetna inteligencija prioritet.

"Ne smijemo dopustiti da Sjedinjene Američke Države zaostaju za ostalima", kazao je Trump, ali ne može znati postoji li zaostatak jer Kissinger je lijepo objasnio da su svi "u mraku" i da baš zato postoji tolika opasnost od ove nove vrste ratovanja.

Jer, ako ne znaš protiv čega se boriš, ne možeš reagirati. Ne odnosi se to samo na vojske već i organizacije kao Ujedinjeni narodi, koji bi eventualno mogli reagirati zabranom određene vrste ratovanja, poput svojevremeno korištenja kemijskog oružja.

Kako god, pitanja je mnogo, neznanja još i više, ali jasno je da svjetski lideri žele umjetnu inteligenciju na svojoj strani kako bi si stvorili dominantniju poziciju...

Još iz kategorije

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

23.09.2019. komentiraj

Linux i Microsoft imaju burnu prošlost, ali i vrlo prisnu sadašnjost te iznimno blistavu budućnost, ako je suditi prema svemu što se događalo unazad par godina, onome što se događa trenutno i što se najavljuje. Primjerice, Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Umire li HDD?

Umire li HDD?

18.09.2019. komentiraj

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi hard disk drive (HDD), ali s obzirom na famu o podosta vešim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa samim time ima relevantnost kad se radi o pohrani podataka.

Nadogradnje Androida više nisu bitne

Nadogradnje Androida više nisu bitne

06.09.2019. komentiraj

Android operativni sustav vodi konstantnu bitku s fragmentacijom i čini se da ju je izgubio, samo će njegovi developeri, zajedno s onima u Googleu i oni najžešći obožavatelji to teško priznati. Ali, kad razmislite, kad ste posljednji put s novom verzijom Androida dobili nešto uistinu novo i uzbudljivo?