Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

Upozorio je na to kontroverzni Harry Kissinger, nekad američki ministar obrane. Njegov stav jest da će svaka zemlja koja razvija umjetnu inteligenciju u svrhu naoružanja ostvarivati nikad veću prednost nad neprijateljem, ukoliko je on u potpunom neznanju o onome što se događa.

"Neznanje vašeg neprijatelja s umjetnom inteligencijom postaje vaše najjače oružje. Dijeljenje znanja bit će mnogo teže", upozorio je Kissinger, ne po prvi put.

I prije je navodio da treba stroža kontrola razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe jer pita se isto što etičari i borci za ljudska prava - tko je odgovoran kad stroj odluči oduzeti ljudski život? Naravno, to pitanje je iznimno bitno, ali zagovornicima nove vrste naoružanja i iznimno lako za odgovoriti. Jer, mišljenja su da čovjek ima kontrolu nad situacijom kao i uvijek kroz povijest, bilo da se radi o umjetnoj inteligenciji ili "glupom" projektilu.

Na strani takvih stavova je i američki predsjednik Donald Trump, koji je upravo u veljači naglasio da je umjetna inteligencija prioritet.

"Ne smijemo dopustiti da Sjedinjene Američke Države zaostaju za ostalima", kazao je Trump, ali ne može znati postoji li zaostatak jer Kissinger je lijepo objasnio da su svi "u mraku" i da baš zato postoji tolika opasnost od ove nove vrste ratovanja.

Jer, ako ne znaš protiv čega se boriš, ne možeš reagirati. Ne odnosi se to samo na vojske već i organizacije kao Ujedinjeni narodi, koji bi eventualno mogli reagirati zabranom određene vrste ratovanja, poput svojevremeno korištenja kemijskog oružja.

Kako god, pitanja je mnogo, neznanja još i više, ali jasno je da svjetski lideri žele umjetnu inteligenciju na svojoj strani kako bi si stvorili dominantniju poziciju...

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Treba li IT-u Quality Assurance?

Treba li IT-u Quality Assurance?

27.04.2019. komentiraj

Zapeli smo u startu. Između jezičara i primjene. Riječ je o zanimanju Quality Assurance ili osobe zadužene za osiguranje kvalitete. Tražili smo mišljenja kolega te osoba koje se u praksi bave ovim poslom. I svi su suglasni da je Quality Assurance prepoznat pojam u struci i da ga se koristi upravo u izvornom, engleskom obliku. S druge strane, razveselila nas je činjenica kako je pojam osiguranja i upravljanja kvalitetom u Hrvatskoj obrađen još 1978. godine u knjizi Kontrola kvalitete, Ive Bakije. Naime, kvaliteta proizvoda ili usluge više nije stvar izbora, već preduvjet opstanka na tržištu. Danas, mišljenja sam, više nego ikad.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

26.04.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima, iako su im prihodi u prvom kvartalu pali za tek nešto više od 1 posto. Takav pad je zapravo očekivan obzirom na tržišnu utakmicu i sve veći broj usluga koje se nude objedinjene, a cijene takvih paketa padaju. S druge strane, pozitivno poslovanje vidljivo je u i dalje vrlo visokoj profitnoj marži odnosno EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) te nastavku rasta dobiti. Pritom treba istaknuti da na rezultate utjecaj imaju knjigovodstveni standardi koji se odnose na način prikaza lizinga, iznajmljivanja, dok je primjerice u segmentu fiksne telefonije došlo do povećanja prihoda. Sve te promjene posljedica su regulative i pravila stoga poslovne rezultate treba promatrati na malo drugačiji način. Naravno, ne treba zaboraviti niti tvrtke u vlasništvu HT-a od Crnogorskog Telekoma, ali i dviju velikih hrvatskih i to Combisa i Iskona. Da je tržišna utakmica vrlo žestoka dokazuje da je Iskon imao manji pad, dok Combis kao jedan od najvećih sistem integratora i dalje nastavlja s rastom koji je iako skroman i dalje rast i pokazuje pozitivne trendove.