Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

Upozorio je na to kontroverzni Harry Kissinger, nekad američki ministar obrane. Njegov stav jest da će svaka zemlja koja razvija umjetnu inteligenciju u svrhu naoružanja ostvarivati nikad veću prednost nad neprijateljem, ukoliko je on u potpunom neznanju o onome što se događa.

"Neznanje vašeg neprijatelja s umjetnom inteligencijom postaje vaše najjače oružje. Dijeljenje znanja bit će mnogo teže", upozorio je Kissinger, ne po prvi put.

I prije je navodio da treba stroža kontrola razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe jer pita se isto što etičari i borci za ljudska prava - tko je odgovoran kad stroj odluči oduzeti ljudski život? Naravno, to pitanje je iznimno bitno, ali zagovornicima nove vrste naoružanja i iznimno lako za odgovoriti. Jer, mišljenja su da čovjek ima kontrolu nad situacijom kao i uvijek kroz povijest, bilo da se radi o umjetnoj inteligenciji ili "glupom" projektilu.

Na strani takvih stavova je i američki predsjednik Donald Trump, koji je upravo u veljači naglasio da je umjetna inteligencija prioritet.

"Ne smijemo dopustiti da Sjedinjene Američke Države zaostaju za ostalima", kazao je Trump, ali ne može znati postoji li zaostatak jer Kissinger je lijepo objasnio da su svi "u mraku" i da baš zato postoji tolika opasnost od ove nove vrste ratovanja.

Jer, ako ne znaš protiv čega se boriš, ne možeš reagirati. Ne odnosi se to samo na vojske već i organizacije kao Ujedinjeni narodi, koji bi eventualno mogli reagirati zabranom određene vrste ratovanja, poput svojevremeno korištenja kemijskog oružja.

Kako god, pitanja je mnogo, neznanja još i više, ali jasno je da svjetski lideri žele umjetnu inteligenciju na svojoj strani kako bi si stvorili dominantniju poziciju...

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...