KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati za prvi kvartal ove godine pokazuju kako je Vipnet nastavio s pozitivnim trendovima u poslovanju. Dobro je to za cijelo tržište, pogotovo nakon što je i Tele2 pokazao odlične rezultate za razdoblje siječanj-ožujak ove godine, a slično se može očekivati i kada Hrvatski Telekom objavio svoje rezultate krajem ovog tjedna.

Ono što je posebno zanimljivo je da Vipnet ima veliki rast u segmentu Homebox usluga i to prije svega u ruralnim područjima gdje se ta usluga koristi kao zamjena za fiksni internetski pristup jer 4G mreža omogućuje velike brzine pristupa koje na postojećoj infrastrukturi nisu moguće. Stoga je vidljivo koliko je važno ostvarenje cilja Digitalne agende i novca koji je EU namijenila razvoju širokopojasne infrastrukture u fiksnom segmentu tamo gdje realno telekom operateri nemaju svog poslovnog interesa i ne mogu opravdati velika ulaganja. Da je riječ o zatišju pred buru kada je riječ o ulaganjima vidljivo je i po tome da je Vipnet u prvom kvartalu usporio svoja ulaganja, a i dobit prije kamata i poreza mu je nakon jako dugo vremena završila u negativi.

Međutim isto tako konsolidacija Metronetova poslovanja, ali i skori rebranding nakon što ga je doživio već dio tvrtki iz Telekom Austria grupe pokazuje kakav će biti smjer daljnjeg razvoja. Za očekivati je da rebrendinga neće biti gotovo pa sigurno prije ljeta ove godine, pa se može očekivati da će jesen donijeti velike promjene i prestajanje postojanja Vipnetova branda kakav je danas i dolazi novi A1 brand na hrvatsko tržište.

Tada će i poslovanje u rezidencijalnom segmentu i poslovnom segmentu postati jedna novi prepoznatljivi brand, a moguće je da će zbog svoje snage B.Net brand i dalje ostati. Iako konkretnih informacija o tome još uvijek nema ostaje tek da čekamo službenu objavu krajem ljeta i početkom jeseni.

Što se pak tiče rezultata Vipnet bilježi rast broja korisnika u svim segmentima i mobilnom i fiksnom poslovanju, korisnici troše više i prelaze na pretplatu u mobilnom segmentu. Koriste i više spojenih usluga u paketima koji uključuju i fiksnu i mobilnu i televiziju ali i pristup internetu.

Osim toga, EBITDA marža Vipneta je i dalje visoka, među najvišima u grupi što za kompaniju pokazuje jako dobre trendove i očekivanja u poslovanju za 2018. godinu pogotovo u svjetlu već spomenutog rebrandinga.

 

 

Više o Vipnetovim rezultatima pogledajte ovdje.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.