KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati za prvi kvartal ove godine pokazuju kako je Vipnet nastavio s pozitivnim trendovima u poslovanju. Dobro je to za cijelo tržište, pogotovo nakon što je i Tele2 pokazao odlične rezultate za razdoblje siječanj-ožujak ove godine, a slično se može očekivati i kada Hrvatski Telekom objavio svoje rezultate krajem ovog tjedna.

Ono što je posebno zanimljivo je da Vipnet ima veliki rast u segmentu Homebox usluga i to prije svega u ruralnim područjima gdje se ta usluga koristi kao zamjena za fiksni internetski pristup jer 4G mreža omogućuje velike brzine pristupa koje na postojećoj infrastrukturi nisu moguće. Stoga je vidljivo koliko je važno ostvarenje cilja Digitalne agende i novca koji je EU namijenila razvoju širokopojasne infrastrukture u fiksnom segmentu tamo gdje realno telekom operateri nemaju svog poslovnog interesa i ne mogu opravdati velika ulaganja. Da je riječ o zatišju pred buru kada je riječ o ulaganjima vidljivo je i po tome da je Vipnet u prvom kvartalu usporio svoja ulaganja, a i dobit prije kamata i poreza mu je nakon jako dugo vremena završila u negativi.

Međutim isto tako konsolidacija Metronetova poslovanja, ali i skori rebranding nakon što ga je doživio već dio tvrtki iz Telekom Austria grupe pokazuje kakav će biti smjer daljnjeg razvoja. Za očekivati je da rebrendinga neće biti gotovo pa sigurno prije ljeta ove godine, pa se može očekivati da će jesen donijeti velike promjene i prestajanje postojanja Vipnetova branda kakav je danas i dolazi novi A1 brand na hrvatsko tržište.

Tada će i poslovanje u rezidencijalnom segmentu i poslovnom segmentu postati jedna novi prepoznatljivi brand, a moguće je da će zbog svoje snage B.Net brand i dalje ostati. Iako konkretnih informacija o tome još uvijek nema ostaje tek da čekamo službenu objavu krajem ljeta i početkom jeseni.

Što se pak tiče rezultata Vipnet bilježi rast broja korisnika u svim segmentima i mobilnom i fiksnom poslovanju, korisnici troše više i prelaze na pretplatu u mobilnom segmentu. Koriste i više spojenih usluga u paketima koji uključuju i fiksnu i mobilnu i televiziju ali i pristup internetu.

Osim toga, EBITDA marža Vipneta je i dalje visoka, među najvišima u grupi što za kompaniju pokazuje jako dobre trendove i očekivanja u poslovanju za 2018. godinu pogotovo u svjetlu već spomenutog rebrandinga.

 

 

Više o Vipnetovim rezultatima pogledajte ovdje.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

19.02.2019. komentiraj

Kao namjernu ili slučajnu reakciju na www.facebook.com/EdukacijaNajvaznija/ saborski zastupnik Marko Vučetić (nezavisni) je objavio sljedeće osporavanje: „Kada se izolira određeni segment stvarnosti i pritom se apsolutizira, nikada se ne rješava problem, nego se otvara put za neku novu tiraniju. Obrazovanje se rješava obrazovanjem i obrazovnim politikama (a ne politikom u obrazovanju), zdravstvo zdravstvom i zdravstvenim politikama (a ne politikom u zdravstvu), vladavina prava poštivanjem zakona i kreiranjem zakona koje treba provoditi (a ne provođenjem politike u pravosuđu).... No, kontekst u kojem djelujemo kontekst je simulacije zbilje i dominacije PR-a. Tu se gubi razlika između zbilje i privida, odnosno privid i zbilja se promatraju kao istorazinske datosti. Onaj tko zbilja zna i onaj tko prividno zna, onaj tko zbilja liječi i onaj tko prividno liječi, onaj tko zbilja provodi zakone i onaj tko prividno provodi zakone postaju isti.

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.