Vipnetov jako dobar prvi kvartal – prihodi rasli 2,4 posto, dobit 15,8 posto, bez proforma reportinga prihodi rasli 4,8 posto

Vipnetov jako dobar prvi kvartal – prihodi rasli 2,4 posto, dobit 15,8 posto, bez proforma reportinga prihodi rasli 4,8 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prvi kvartal za drugog po veličini domaćeg telekom operatera Vipnet završio je dobro s rastom prihoda od 2,4 posto na 103,1 milijuna eura, dok je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 15,8 posto na 25,7 milijuna eura. Ako se pak pogleda rast koji nije na bez proforma reportinga Vipnet bilježi rast od 4,8 posto kada je riječ o prihodima, odnosno to je rast prihoda bez Metroneta.

EBITDA udjel u odnosu na prihode porastao je 2,8 postotnih poena i sada iznosi 24,9 posto. Uz sve to, EBIT (dobit prije kamata i poreza) pala je u negativu i završila na minus 3,2 milijuna eura. EBITDA margina za Vipnet je i dalje prilično visoka i iznosi 26,1 posto što je i dalje među najvišima u Telekom Austria grupi.

Kada se pogledaju segmenti poslovanja Vipnet bilježi rast prihoda i u segmentu mobilne telefonije od 2,4 posto, dok je u segmentu fiksne telefonije taj rast i nešto veći i iznosi 2,6 posto. Drugi po veličini domaći telekom bilježi i rast prihoda od uređaja za 2,5 posto.

Što se tiče broja korisnika Vipnet je zabilježio rast od 2,9 posto i dosegao 1,76 milijuna korisnika u fiksnom segmentu, od čega je i dalje nastavljen rast korisnika s ugovorom za 13 posto dok je broj korisnika prepaid usluga pao 7,8 posto. Korisnici su nastavili više telefonirati i to za 1,4 posto i prosječno potroše 314,2 minuta mjesečno. Što se tiče prosječne potrošnje (ARPU) ona je pala za 0,8 posto i sada iznosi 11,2 eura mjesečno. Štos e tiče churna on je pao u odnosu na prvi kvartal 2017. godine i to za 0,3 postotnih poena i sada iznosi 2,4 posto.

Ako se pogleda stanje na tržištu u rezultati Telekom Austrie, koja je vlasnik Vipneta, za hrvatsko se tržište navodi kako je riječ o snažnoj tržišnoj utakmici u kojoj se operateri bore spajanjem usluga, velikim podatkovnim paketima.

U fiksnoj telefoniji koju u Vipnetu promatraju kroz revenue generating unit (RGU) vidljiv je pad broja korisnika za 1,1 posto na ukupno 655,4 tisuće . Taj pad, tvrde u Vipnetu odnosno vlasniku Telekom Austria može se pripisati prije svega korištenju mobilnih WiFi routera i to prije svega zbog nastavka rasta njihove Homebox usluge. Ovaj segment raste više od 35 posto - odnosno riječ o kategoriji mobile broadband. ARPL odnosno prosječna potrošnja po korisničkoj liniji u fiksnoj telefoniji porasla je 8,7 posto na 28,8 eura mjesečno. Ukupan broj korisničkih linija dosegao je 294,8 tisuća uz pad od 3,3 posto na godišnjoj razini.

U prvom ovogodišnjem kvartalu Vipnet bilježi u odnosu na isto razdoblje prethodne godine pad kapitalnih ulaganja za čak 19 posto i to na 13,8 milijun eura.

"Vipnetova strategija konvergencije pokazuje snažan napredak zahvaljujući investicijama u najveću optičku mrežu u Hrvatskoj. Vipnet mrežom baziranom na optici pokriva više od 470 tisuća kućanstava i uložit će u ovoj godini u izgradnju 50 posto optičke mreže u Hrvatskoj. Drago nam je što korisnici napuštaju zastarjelu bakrenu infrastrukturu te odabiru Homebox uslugu koja je zabilježila rast veći od 35 posto samo u prvom kvartalu 2018. godine. Vipnet je u ovoj godini započeo sa snažnim razvojem 5G tehnologije demonstrirajući 5G funkcionalnosti koje su već implementirane u Vipnetovoj mobilnoj mreži. Eksponencijalni rast potražnje za podatkovnim prometom ukazuje na potrebu za značajnim ulaganjima telekom operatora  u fiksne i mobilne mreže nove generacije. Pozdravljamo odluku Vlade Republike Hrvatske da odobri Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (NPBBI), a koji je preduvjet osiguravanja ravnomjernog razvoja svih dijelova zemlje te nužan korak za uvođenje 5G mreže i razvoj digitalnog društva", izjavio je Jiří Dvorjančansky, predsjednik Uprave Vipneta.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.