Vipnetov jako dobar prvi kvartal – prihodi rasli 2,4 posto, dobit 15,8 posto, bez proforma reportinga prihodi rasli 4,8 posto

Vipnetov jako dobar prvi kvartal – prihodi rasli 2,4 posto, dobit 15,8 posto, bez proforma reportinga prihodi rasli 4,8 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prvi kvartal za drugog po veličini domaćeg telekom operatera Vipnet završio je dobro s rastom prihoda od 2,4 posto na 103,1 milijuna eura, dok je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 15,8 posto na 25,7 milijuna eura. Ako se pak pogleda rast koji nije na bez proforma reportinga Vipnet bilježi rast od 4,8 posto kada je riječ o prihodima, odnosno to je rast prihoda bez Metroneta.

EBITDA udjel u odnosu na prihode porastao je 2,8 postotnih poena i sada iznosi 24,9 posto. Uz sve to, EBIT (dobit prije kamata i poreza) pala je u negativu i završila na minus 3,2 milijuna eura. EBITDA margina za Vipnet je i dalje prilično visoka i iznosi 26,1 posto što je i dalje među najvišima u Telekom Austria grupi.

Kada se pogledaju segmenti poslovanja Vipnet bilježi rast prihoda i u segmentu mobilne telefonije od 2,4 posto, dok je u segmentu fiksne telefonije taj rast i nešto veći i iznosi 2,6 posto. Drugi po veličini domaći telekom bilježi i rast prihoda od uređaja za 2,5 posto.

Što se tiče broja korisnika Vipnet je zabilježio rast od 2,9 posto i dosegao 1,76 milijuna korisnika u fiksnom segmentu, od čega je i dalje nastavljen rast korisnika s ugovorom za 13 posto dok je broj korisnika prepaid usluga pao 7,8 posto. Korisnici su nastavili više telefonirati i to za 1,4 posto i prosječno potroše 314,2 minuta mjesečno. Što se tiče prosječne potrošnje (ARPU) ona je pala za 0,8 posto i sada iznosi 11,2 eura mjesečno. Štos e tiče churna on je pao u odnosu na prvi kvartal 2017. godine i to za 0,3 postotnih poena i sada iznosi 2,4 posto.

Ako se pogleda stanje na tržištu u rezultati Telekom Austrie, koja je vlasnik Vipneta, za hrvatsko se tržište navodi kako je riječ o snažnoj tržišnoj utakmici u kojoj se operateri bore spajanjem usluga, velikim podatkovnim paketima.

U fiksnoj telefoniji koju u Vipnetu promatraju kroz revenue generating unit (RGU) vidljiv je pad broja korisnika za 1,1 posto na ukupno 655,4 tisuće . Taj pad, tvrde u Vipnetu odnosno vlasniku Telekom Austria može se pripisati prije svega korištenju mobilnih WiFi routera i to prije svega zbog nastavka rasta njihove Homebox usluge. Ovaj segment raste više od 35 posto - odnosno riječ o kategoriji mobile broadband. ARPL odnosno prosječna potrošnja po korisničkoj liniji u fiksnoj telefoniji porasla je 8,7 posto na 28,8 eura mjesečno. Ukupan broj korisničkih linija dosegao je 294,8 tisuća uz pad od 3,3 posto na godišnjoj razini.

U prvom ovogodišnjem kvartalu Vipnet bilježi u odnosu na isto razdoblje prethodne godine pad kapitalnih ulaganja za čak 19 posto i to na 13,8 milijun eura.

"Vipnetova strategija konvergencije pokazuje snažan napredak zahvaljujući investicijama u najveću optičku mrežu u Hrvatskoj. Vipnet mrežom baziranom na optici pokriva više od 470 tisuća kućanstava i uložit će u ovoj godini u izgradnju 50 posto optičke mreže u Hrvatskoj. Drago nam je što korisnici napuštaju zastarjelu bakrenu infrastrukturu te odabiru Homebox uslugu koja je zabilježila rast veći od 35 posto samo u prvom kvartalu 2018. godine. Vipnet je u ovoj godini započeo sa snažnim razvojem 5G tehnologije demonstrirajući 5G funkcionalnosti koje su već implementirane u Vipnetovoj mobilnoj mreži. Eksponencijalni rast potražnje za podatkovnim prometom ukazuje na potrebu za značajnim ulaganjima telekom operatora  u fiksne i mobilne mreže nove generacije. Pozdravljamo odluku Vlade Republike Hrvatske da odobri Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (NPBBI), a koji je preduvjet osiguravanja ravnomjernog razvoja svih dijelova zemlje te nužan korak za uvođenje 5G mreže i razvoj digitalnog društva", izjavio je Jiří Dvorjančansky, predsjednik Uprave Vipneta.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.