KOMENTAR: Velike promjene na internetskom tržištu i to je gotova stvar

KOMENTAR: Velike promjene na internetskom tržištu i to je gotova stvar

Domaće internetsko tržište doživljava velike vidljive promjene jer se Net.hr, jedan od najjačih domaćih portala prodaje, a Kolektiva, jedan od najjačih webova za grupnu kupovinu je prodan. I dok se o Net.hr-u već spekulira kako je transakcija s EPH-om u vlasništvu Nine Pavića i njemačkog WAZ-a gotova stvar, Kolektivin prelazak u ruke rumunjskog Zumzija je potvrđen kao gotova stvar.

I dok se oko te dvije gotove stvari može dugo i naširoko raspravljati, jesu li one gotove i kako, pitanje je pravo što one zapravo pokazuju i što donose u razvoju domaćeg internetskog tržišta u sasvim dva odvojena segmenta. I upravo zato krenut ćemo u kraću analizu i to je gotova stvar.

Dakle, prodaja Net.hr je očekivana i logična poglavito nakon toga jer se o tome pričalo posljednjih mjeseci, ali i nakon otkaza koji su u kompaniji uslijedili. No, Net.hr ima vrlo zanimljivu i prilično burnu povijest. Rastao je i nastajao zajedno s Iskonom koji je nakon toga za, ako se sad ne varam, već davne 2006. za nekih 13,8 milijuna eura prodan najjačem domaćem telekomunikacijskom operateru Hrvatskom telekomu. Prodao ga je Damir Sabol danas uspješan u sferi elektroničkog plaćanja s Računi.hr i PhotoPay, no portal je izdvojen u zasebnu tvrtku.

Iskon.hr, kako se zvao tadašnji portal nastao je pokretanjem Klik Multimedije  i bio je dio vrlo uspješne telekomunikacijske pionirske priče u Hrvatskoj, jer Iskon je bio prvi alternativni davatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj osnovan 1997. Nudio je pristup internetu, te je nakon investicije američkih  investitora predvođenih Gavinom Susmanom i to 1999., a godinu dana kasnije i od strane Dresdner Kleinwort Benson Private Equitya, počeo mnogo snažnije rasti.

Iako je tome prošlo nekoliko godina, da bi se izbjeglo ocjenjivanje AZTN-a, Iskon se prodaje HT-u u godini kada bi se premašilo 100 milijuna prihoda Iskona jer bi time automatski AZTN ocjenjivao i sigurno zabranio. Jer ne zaboravite u trenutku prodaje Iskon više nije bio jedini, ali je bio apsolutno najjači domaći alternativni telekom operater u segmentu interneta jer su drugi poput Optima Telekoma, H1 Telekoma i Metroneta tek počeli stasati.

I tada je Iskon.hr postao Net.hr, čiju je domenu imao Marko Rakar jer je na njoj nekad postajala i uz nju bio vezan časopis .Net koji je bio jedan od prvih u Hrvatskoj koji je govorio o internetskom tržištu kao tržištu koje je u to vrijeme u Hrvatskoj bilo u povojima. Stoga je važnost, danas posrnulog Net.hr-a za domaću medijsko internetsku povijest velika, a snaga koju i dalje ima kao jedan od najjačih domaćih internetskih portala je značajna, no informacije iznutra govore kako poslovanje nije najbolje.

Tako da iznimno zanimljiva povijest Net.hr-a, a prije Iskon.hr-a dokazuje koliko je internetsko medijsko tržište bilo veliko i značajno i da to još uvijek jest, ali da se promjene događaju i da se njima treba prilagoditi i ono što je činjenica jest da proizvodnja sadržaja košta i to je gotova stvar.

A kada je riječ o Kolektivi, koja se nakon Hrvatske proširila i na okolne zemlje, ipak nije uspjela rasti jer se u jednom trenutku na domaćem tržištu grupne kupovine pojavilo i šezdesetak i više stranica koje su se bavile istim poslom koji je s jedne strane vrlo radno intenzivan zbog pronalaženja različitih novih ponuda, a s druge strane informatički složen. I to Kolektiva jednostavno nije izdržala, jedni tvrde zbog prevelike ekspanzije, usprkos stranim partnerima, dok drugi tvrde kako se nisu na vrijeme prilagodili promjenama, no bilo kako bilo prodani su također kompaniji koja se među ostalim bavi grupnom kupovinom i to Rumunjskom Zumziju.

Neki će reći da je Kolektiva još uvijek u nekoj fazi post startup-a jer joj je nedostajalo neko novo veće ulaganje za iskorak u poslovanju, ne toliko na druga tržišta koliko konsolidacija prije svega u Hrvatskoj i održavanje vodeće pozicije koju im je snažno počelo ugrožavati Crno jaje.

Oba ova događanja pokazuju da se i domaće internetsko tržište ipak malo dinamiziralo, neki će reći jer su se stvari promijenile i poslovanje nije bilo najuspješnije, dok bi oni optimistični ipak mogli reći da se nešto ipak kreće i to je gotova stvar.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.