EKSKLUZIVNO: Net.hr na meti EPH, Nova TV-e i Styrije

EKSKLUZIVNO: Net.hr na meti EPH, Nova TV-e i Styrije

Foto: Ilustracija

Dubinsko snimanje portala Net.hr, odnosno njegova vlasnika tvrtke Adriatic Media provele su tri domaće medijske kuće Nova TV, EPH i Styria, potvrdio je za ICTbusiness.info izvor blizak vlasnicima uz uvjet da ostane anoniman, te naglasio kako se sad čekaju konačne ponude za kupnju čiju je vrijednost vrlo teško procijeniti.

Prema dostupnim informacijama, uzevši u obzir i preuzimanje postojećih dugova, novčanog tijeka te negativne dobiti, procjenjuje se da bi se cijena mogla kretati od 6-12 milijuna kuna ne računajući dugove, tvrde naši izvori.

Vlasnik Adriatic Media prema podacima sa sudskog registra je Proficio d.d., zapravo tvrtka/fond kojim upravlja Gavin Susman, a u čijem se NO-u nalazi i Ivana Šoljan koja je bila u Iskonu, ali i HT-u te je bila jedan od aktera prodaje Iskona HT-u, no tada bez portala iz kojeg je nastao Net.hr.

Prema dostupnim informacijama, Proficio je u 2012. godine u Net.hr uložio 16,3 milijuna kuna, što je vidljivo iz njihova poslovnog izvješća za istu godinu, a temeljni kapital Proficia je 39,13 milijuna kuna. Istovremeno, temeljni kapital Adriatic Media je 3,7 milijuna kuna.

I dok su Styria i Nova TV očekivani kupci, naši izvori s internetsko-medijskog tržišta napominju kako je malo čudno da se u cijeloj priči našao i EPH jer bi, ako do te transakcije dođe, ona trebala svakako interesirati i dio državnih službi jer se EPH nalazi u postupku predstečajne nagodbe, a naši izvori ističu kako se ne zna otkud im novac za transakciju ako je ona već provedena.

Pritom napominju kako su Net.hr već i drugi gledali, ali i odustali, no da bi za EPH s obzirom na poziciju na tržištu Net.hr donio neke prednosti. Kao jedan od onih koji je već odustao spominje se i Styria. Međutim, napominju naši izvori, financijska slika Net.hr-a nije sjajna i tu treba ulagati i novac i trud što dokazuju i financijski pokazatelji jer u proteklih pet godina od 2008.-2012. Net.hr odnosno njegov izdavač samo gomila gubitke.

Prema javno dostupnim podacima u 2012. bilježe pad prihoda s 12,3 milijuna na 10,4 milijuna, uz gotovo iste rashode u odnosu na 2011. koji su se na kraju 2012. zaustavili na 15,86 milijuna kuna. I gubitak u 2012. dosegao je 5,49 milijuna kuna uz rast u odnosu na 2011. kada je on iznosio 3,41 milijun kuna.

Uz sve to, kao što smo već spomenuli u možebitnoj transakciji treba uzeti u obzir i predstečajne nagodbe u kojima se nalaze tvrtke u Europapress Holdingu kao i samog holdinga.

Predstečajna zavrzlama EPH

Sredinom prošle godine EPH-u je brzopotezno odblokiran račun iako su u predstečajnu nagodbu ušli s vrlo velikih 600 milijuna kuna kratkoročnih i dugoročnih obveza. Ipak kasnije se, na predstečajnom ročištu u rujnu ispostavilo da su dugovi još i veći. EPH je tako krajem rujna priložio dokumentaciju Nagodbenom vijeću i to svoj izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja te novi prijedlog nagodbe, usklađen s rješenjem o utvrđenim tražbinama 11. rujna.

Podsjetimo, tako se pokazalo da ukupne obveze zapravo iznose 1,78 milijardi kuna, uz obvezu prema financijskim institucijama koje su prijavile razlučno pravo u iznosu od 416,25 milijuna kuna. Od ukupno utvrđenih tražbina, iznos od 1,7 milijardi kuna odnosi se na jamstva povezanih društava za kredite čiji je korisnik EPH.

Prema tim informacijama najveća potraživanja imaju vjerovnici iz samog Europapress Holdinga. Tako 4 Media EPH potražuje od EPH-a 396,17 milijuna kuna, EPH Medija 383,3 milijuna, EPH Magazini 361,2 milijuna kuna, Gloria grupa 238,77 milijuna kuna te Media Nexus, s potraživanjem od gotovo 204 milijuna kuna. Uz to, sve su te tvrtke također u postupku predstečajne nagodbe.

Među razlučnim vjerovnicima, koji imaju ovršne isprave i potražuju od EPH-a 416,25 milijuna kuna, najveće potraživanje ima Hypo Leasing Kroatien u visini 157,4 milijuna kuna, zatim slijedi Zagrebačka banka sa 121 milijun kuna, te Hypo Alpe Adria Bank International sa gotovo 83 milijuna kuna.

Za okončanje predstečajne nagodbe EPH je od Ministarstva financija dobio dodatnih dva mjeseca, što bi trebalo isteći 28. siječnja ove godine jer je u rješenju navedeno da rok počinje teći od 28 studenog prošle godine.

Još iz kategorije

Produljen kasni prijavni rok natjecanja MIXX Awards Croatia do 13. veljače

Produljen kasni prijavni rok natjecanja MIXX Awards Croatia do 13. veljače

03.02.2023.

Ako se još niste okušali na natjecanju koje već trinaestu godinu u Hrvatskoj nagrađuje najbolje digitalne kampanje te alate/platforme u području tržišnih komunikacija – krajnje je vrijeme da to učinite!

SAD hoće „pocjepati“ Google, ali oni tvrde da je riječ o starim slučajevima

SAD hoće „pocjepati“ Google, ali oni tvrde da je riječ o starim slučajevima

31.01.2023.

Google pokušava objasniti da posljednji napadi Američkog ministarstva pravosuđa i pokušaji da se kompanija podijeli na nekoliko različitih segmenata poslovanja, kako bi se spriječila monopolizacija tržišta digitalnog oglašavanja zapravo nisu ispravni.

Zbog EU pravila Google uvodi nove promjene

Zbog EU pravila Google uvodi nove promjene

31.01.2023.

Kako bi dodatno uskladio svoju praksu sa zakonima EU-a, uglavnom u pogledu nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače, Google se obvezao uvesti promjene u nekoliko svojih proizvoda i usluga. Nakon dijaloga započetog 2021. s Mrežom za suradnju u zaštiti potrošača (CPC), kojom koordinira Europska komisija, a koju vode nizozemska uprava za potrošače i tržišta i belgijska Glavna uprava za gospodarsku inspekciju,